Vandaag gaat de laatste maand van mijn zwangerschap in. De volkswijsheid zegt dat de laatste maand, de laatste dag kan zijn. Hoeveel zwangerschapsupdates hierop dus zullen volgen, weet ik niet. Ik durf ook niet goed zeggen hoeveel ik er graag nog wil schrijven. Laat ik het erop houden dat ik hoop dat ons meisje rond de uitgerekende datum besluit te komen.

Hoofdligging of stuitligging?

knuffeltje

Toen de vroedvrouw zich maandag luidop afvroeg of het hoofdje van ons dochter nu bovenaan lag, was dat als een donderslag bij heldere hemel. Tijdens de laatste controle bij de gynaecoloog hadden we namelijk gezien dat haar hoofd tussen mijn bekken lag en er dus geen sprake was van een stuitligging. We hadden ook van de gynaecoloog begrepen dat een stuitligging zelfs niet meer aan de orde was.

De volgende dag besloot ik dus om te bellen naar de gynaecoloog en te vragen of het mogelijk was dat ze gedraaid was. Zij dacht van niet, maar vroeg me toch om langs te komen. Dan zouden we het zeker weten.

Een stuitligging is geen levensbedreigende situatie en misschien vinden sommige mensen dat ik te snel belde, maar ik was niet voorbereid op de mogelijkheid om met een keizersnede te bevallen. Als het aan mij ligt, wil ik een natuurlijke geboorte. Een keizersnede is nog altijd een operatie en de kans dat je daarna optimaal kan genieten van je kindje lijkt mij een pak kleiner. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet kan na een keizersnede, maar hé, het herstellen daarvan duurt wel een pak langer dan van een gewone bevalling. En … ik zou de ervaring gewoon missen.

Gelukkig voor mezelf bleek tijdens de controle dat ze nog steeds in hoofdligging ligt en ik mij dus geen zorgen moet maken. Dat wil dus ook zeggen dat het niet te voorspellen valt wanneer ze op de wereld zal komen.

De laatste loodjes?

laatste loodjes

Sinds afgelopen week krijg ik toch regelmatig de vraag of ik aan het aftellen ben. Een klein beetje wel. Langs de ene kant voelt het fijn om het kleintje nog steeds bij mij te dragen. Anderzijds verlang ik naar het moment dat ik weer meer zal kunnen. Het gaat mij om kleine dingen, als ’s morgens uit bed springen, de sofa vlot uitkomen, iets gewoon kunnen oprapen en … terug met de fiets op pad kunnen en lange wandelingen maken.

Op het werk zijn we alvast echt aan het aftellen. Ik ben begonnen met de opleiding van mijn vervangster en tegelijk probeer ik de laatste dossiers en projectjes af te ronden. Soms is het confronterend om te zien hoe logisch je bepaalde dingen zelf vind, terwijl het voor iemand die er niets mee te maken heeft, totaal niet zo evident is. Het doet me soms wel stilstaan bij de weg die ik heb afgelegd.

Verder gaat het met mij wel goed. Ik ben nog altijd vroeg moe en dus ook vroeg wakker, de harde buiken komen wat vaker voor en ik kan nog altijd mijn ochtendwandeling maken met onze hondjes.

Van een aantal vrienden krijgen we nu ook de laatste bezoekjes. Vorige zaterdag hebben we fijn gegourmet met een bevriend koppel. Vorig jaar, begin maart, kregen zij hun eerste dochter en zij was ook mee. Het is wel leuk om te zien hoe wij over ongeveer een jaar zo’n klein meisje in huis zullen hebben. Ze hadden voor ons een heel fijn knuffeltje mee dat sinds gisteren in de box staat te blinken.

Die box werd gisteren trouwens in onze living gezet door mijn Lief en zijn collega, van wie we deze kochten. Zo kunnen de hondjes – en wij – alvast wennen aan de verandering in het interieur.

En hoe was jullie week?

8 Replies to “Zwanger | week 35: aftellen”

 1. Toch wel even schrikken ja, het is misschien niet erg voor je kindje enzo, zo’n stuitligging, maar als je je helemaal hebt ingesteld op een natuurlijke bevalling zou dat wel een tegenvaller zijn. Gelukkig was het dus niet zo! Die knuffel is echt leuk 🙂
  Sofie onlangs geplaatst…Groene shop: Het NatuurhuisMy Profile

 2. Wow, gelukkig ligt ze nog goed, dat gun ik je zo, ennuh, time flies, alleen, ik lees wat je daarna allemaal alweer zou willen doen, stel je toch maar even in op dat dit heel anders kan verlopen, hi hi 😉 Het komt ook allemaal zeker wel, en ik ga wensen dat jullie een heel makkelijk kindje mogen ontvangen die snel door zal slapen, makkelijk zal slapen etc. 😉

  En blijf toch nog even genieten van die laatste loodjes, trust me 😀

  X

  1. Als die buik niet meer in de weg zit, gaan een aantal dingen gewoon vlotter gaan. En wandelen doe ik met de baby en ik moet toch echt weer gaan werken (met de fiets dus). Ik zeg ook niet dat ik dat allemaal op dag twee na de bevalling ga doen hoor 😊

 3. Spannend! De kans is nu nog wel klein dat de kleine draait, dus het klinkt dat je er voor klaar bent :). Nu kan met een stuitbevalling (en een keizersnede in het zicht) nog steeds de bevalling spontaan beginnen. Dat had mijn zoontje, die in een stuit lag. Ik had er geen problemen mee, trouwens. Ik dacht; doe jij maar lekker je ding. Dan plannen we maar een keizersnede. Maar het mooie was, mijn vliezen braken. Dus het begon toch nog spontaan met weeën. En het herstel ging erg snel. Denk niet eens dat het veel anders was geweest dan bij een gewone bevalling. Maar.. dat is zeker niet standaard. Ook de kraamhulp was verbaasd hoe vlot mijn herstel verliep en wat ik al kon doen na een paar dagen. Maar ik heb wel wijs rekening gehouden met die 6 herstelweken, hoor.
  Sheila onlangs geplaatst…Naar Delft en DordrechtMy Profile

  1. Inderdaad, de gynaecoloog zei ook dat ze het kleintje nu niet meer ziet draaien. Ik denk dat het ook met een keizersnede geen probleem zou geven, maar ik was echt niet aan dat idee gewend. Misschien dat het heel anders was geweest als ze al een tijd in stuit lag.
   Met stuitligging kan het ook op gang komen, daarom plannen ze die keizersnede vaak ook wat voor de uitgerekende datum, maar het lijkt me wel specialer als het ook echt op gang komt.
   De ene is ook de andere niet, dus alleen maar leuk dat het herstel bij jou zo vlot liep!!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.