De afgelopen twee weken schreef ik voornamelijk over het afgelopen jaar, waardoor er geen updates over de zwangerschap online kwamen. Ondertussen zit week 30 er alweer op. En misschien klinkt het raar, maar dit voelt echt als een mooie mijlpaal! Eentje waar we heel blij mee zijn. Er klinkt dan ook een beetje trots door in onze stem wanneer we het over ons klein meisje hebben dat het heel goed doet in mama’s buik.

Nieuwsgierig hoe het met mij en de kleine meid gaat? Lees dan snel verder!

Vermoeide benen, bewegingen en stilaan voorbereiden

Nu ik stilaan meer ruimte inneem en regelmatig verkeerd inschat hoe groot mijn buik eigenlijk is, krijg ik vaak de vraag, hoe gaat het met je vandaag? Niet teveel last van kwaaltjes?

Hoewel ik al vrij vroeg last had van vermoeide benen blijft dit voorlopig het voornaamste kwaaltje. Lang stilstaan op dezelfde plaats is niet aan mij besteed, omdat ik dan kramp krijg. En op minder goede dagen kan ik die pijn enkel vermijden door met mijn benen in de lucht te gaan liggen. Maar op dit en de gebruikelijke lompheid – wegens een al wat grotere buik – na heb ik nog betrekkelijk wat energie. Echt meer last dan de voorgaande drie weken heb ik niet echt.

voorbereiden

Mijn lichaam is zich duidelijk wel aan het klaar maken voor het echte werk. Af en toe heb ik eens last van een harde buik en soms besluit mijn hoofd om klaarwakker te zijn om 3u30 ’s nachts. Dan kan ik niet meer slapen en ben ik blij met mijn nieuwe smartphone met ‘kindle-app’ zodat ik wat kan lezen. Ik begin te overwegen om mijn e-reader standaard op mijn nachtkastje te stationeren.

Ondertussen zijn wij ook ver gevorderd met onze voorbereidingen. De babykamer is nu echt af – ook al zal ons boontje de eerste maanden op de kamer van mama en papa slapen. Mijn Lief installeerde afgelopen week de commode, waardoor de meeste spullen nu wel hun plaatsje krijgen. De geboortekaartjes zijn besteld, er is prijs gevraagd voor onze presentjes en ook onze geboortelijst is volledig klaar. Nu de kerstboom weg is, kunnen we op die plaats de box installeren. Dan zijn mama en papa helemaal klaar om boontje te ontvangen. Oh wacht, eerst nog wat babywasjes draaien!

Dat alles goed gaat met onze kleine meid ben ik nu wel zeker. Ze neemt steeds meer plaats in, maar laat ook steeds meer merken dat ze er is. In de auto voel ik haar sowieso enkele buitelingen maken. Ook op andere momenten overdag en ’s nachts probeert ze even of er niet meer ruimte is. Voorlopig slaap ik door de meeste activiteit heen. En ik duim dat dat nog even mag doorgaan!

Mijlpaal na mijlpaal

De eerste echte mijlpaal in de zwangerschap was op 12 weken, toen het grootste risico geweken was en we vrijwel op beide oren konden slapen. Er volgden nog een aantal mijlpalen, maar daar zaten telkens behoorlijk wat weken tussen. In het derde trimester volgen die mijlpalen elkaar – naar mijn gevoel – veel sneller op.

Ondertussen is onze kleine meid levensvatbaar en bij een geboorte zal ze zich er nu vast wel doorslaan. Over twee weken kan ze zelfs geboren worden in het ziekenhuis van onze keuze. Maar voorlopig mag ze gerust nog even blijven groeien in mijn veilige, warme buik!

rusten en lezen

Dat betekent voor mij wel dat ik heel goed moet opletten met de inspanningen die ik lever. Zomaar stofzuigers en bakken water de trap op slepen, bleek niet zo’n goed idee meer. Na een uurtje doorwerken in het huishouden geeft mijn lichaam ook aan dat ik even rust moet nemen. Dat betekent dat ik dus regelmatig een half uurtje in de sofa te vinden ben met een boek. En zo lees je dan in de eerste week van het nieuwe jaar drie boeken weg… Mij hoor je daarover alvast niet klagen, het is best gezellig.

Hoe verliep jouw eerste week van het nieuwe jaar?

8 Replies to “Zwanger | week 30: hoera, weer een mijlpaal”

 1. Wat gaat het snel Saar!! En goed naar je lichaam luisteren inderdaad! Hier vergis ik mij soms ook in mijn omvang, haha! Ik had gisteren ineens hevige krampen, bleken het mijn darmen te zijn. Nooit geweten dat het zoveel pijn kon doen! Maar de kleine dame mag nog even blijven zitten hier hoor!
  Anita onlangs geplaatst…Mijn 2016 in een notendopMy Profile

  1. Ja hè! Ik schrik er zelf ook van hoe snel het gaat.
   Die krampen heb ik door de pds al sinds het begin van de zwangerschap, dus ik ken ze al, maar het is best schrikken de eerste keer… alles zit ook zo dicht bij elkaar!
   De laatste maand gaat zo stilaan in bij jou?

 2. Wat heerlijk om zo je zwangerschap door te komen. En een geruststellende gedachten dat alles ook al klaar en af is.
  Mijn eerste week is prima verlopen. Hoewel ik niet iedere dag mijn wandeldoelstelling heb behaald, mag ik zeker niet klagen met wat ik wel gedaan heb 🙂
  Deborah onlangs geplaatst…Leesflow van 2016…My Profile

 3. Heel fijn om te lezen en ik bedenk mij ook, als boontje nu al vaak om 3.30 uur in de nacht wakker is, of jij, dat dit heel goed een voedingrijd kan worden in de eerste periode, hahaha Het ritme nu van binnen, zal doorzetten straks buiten, iets wat velen zich nog niet beseffen dan 😉

  Mijn eerste week, rocky road, er was een lichte tia zo blijkt bij een familielid die heel dichtbij staat, en lag in het ziekenhuis… 4 jan. dus… en is sinds gisteren thuis bij zijn dochter, en dat is ook absoluut gevierd!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De sneeuwfoto vd eeuwMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.