Eindelijk weekend, en daarmee is week 26 van mijn zwangerschap ook alweer voorbij. Ons kindje weegt ondertussen bijna een kilo en zit daarmee mooi op het gemiddelde. De afgelopen week stond heel erg in het teken van onze kleine spruit, want we hebben in de avonden toch best wat bezoek gehad en afgelegd dat met haar te maken had. Niet alleen voorbereidingen, maar ook controles en een deeltje opstart van de nodige ondersteuning. Ons eigen privéleven werd wat naar de achtergrond verschoven en daarmee konden we alvast even proeven van hoe het is om ouder te zijn (alles voor de baby, weinig voor jezelf).

Geboortekaartje, vroedvrouw en suikertest

vroedvrouw

In het begin van de week hadden we een afspraak met de drukker. We hadden een idee voor het geboortekaartje en gingen dit met haar bespreken. Tot onze grote vreugde is onze voorkeur perfect mogelijk. We stelden tekstjes op en verklapten de naam. Binnenkort krijgen we de digitale voorbeelden in onze mailbox. Dan kunnen wij beginnen met het kiezen van het lettertype en kleuren voor de tekst.

Vanuit ons ziekenfonds is er een nieuw project waarbij mensen gedurende hun zwangerschap en kort na de geboorte van hun kind de nodige ondersteuning kunnen vragen. Zo word je eigenlijk van heel dichtbij opgevolgd door een – op den duur – vertrouwd gezicht. Die ondersteuning begint vrij snel door een vroedvrouw die langs komt aan huis tijdens de zwangerschap. Afgelopen woensdag hadden we een kennismakingsgesprek. We kregen heel wat informatie over de papierwinkel die bij een geboorte komt kijken en over het project zelf. Medisch word je ook een stuk opgevolgd, maar omdat ik de dag erna een afspraak had bij de gynaecoloog hielden we het bij een minimum.

Wat we bij de gynaecoloog de volgende dag te horen kregen, verbaasde mij eigenlijk niet: met onze kleine meid is alles in orde. Haar groei zit perfect op schema en alles ziet eruit zoals het moet zijn. Op dit moment ligt ons kleine meisje ook perfect in houding om op natuurlijke wijze ter wereld te komen. Ik duim dus dat ze er niet op komt om zich nog een beetje te gaan draaien. En anders moet ze zich maar terug draaien! Daar heeft ze nog vier weken de tijd voor. Ook werd er een suikertest gedaan. De volgende dag hoorde ik al dat de uitslag daarvan ook positief is: geen zwangerschapsdiabetes!

Onzekerheden en twijfels

in mijn buik

Heel eerlijk vertelde ik jullie deze week over alles wat mij bezig hield rond de zwangerschap en de bevalling. Die onzekerheden had ik al een hele tijd, maar ik had ze zelden uitgesproken. Mijn Lief wist ervan, maar de andere mensen in mijn omgeving kregen, geloof ik, vrijwel allemaal de indruk dat het wel op rolletjes loopt.

Deze week bracht ik daar dus verandering in. Eerst sprak ik erover met mijn vroedvrouw, daarna schreef ik het van mij af en ook tijdens ons bezoekje aan de materniteit besprak ik het met de vroedvrouw die ons daar te woord stond. We waren daar eigenlijk om mijn kamer te bespreken voor na de bevalling – in België blijven vrouwen de eerste dagen na de bevalling nog in het ziekenhuis voor de nodige opvolging en begeleiding – maar alle vragen die we hadden kwamen naar boven. De lieve vroedvrouw van de materniteit voelde onze onzekerheid aan en beantwoordde al die vragen zo goed mogelijk. Ze liet ons uiteindelijk ook de verloskamer zien, vertelde ons over de ‘normale’ procedure en de dingen die voor hen als team belangrijk zijn naar moeder en kind toe. Mijn Lief heeft het nog altijd moeilijk met de kleine rol die vaders in dit verhaal spelen, maar we waren beiden zo positief over die uitleg en hoe ze met onze onzekerheden omgingen dat die onzekerheden ook weer afgenomen zijn. De keuze om in het ziekenhuis te bevallen en mijn lot en dat van mijn kindje in hun handen te leggen, is nogmaals bevestigd.

… en een rij hartjes

een rij hartjes

♥ gezellige momenten met vrienden ♥ gewoon kunnen uitrusten ♥ even lekker niets moeten ♥ je gesteund voelen door collega’s ♥ je hart kunnen luchten ♥ serieus genomen worden als je jezelf even niet zo serieus voelt ♥ hulp durven en kunnen vragen ♥ feestelijke glaasjes om het weekend te beginnen ♥ verdwijnen in een boek ♥ een warme douche ♥ steunkousen ♥ door warmte omringd worden ♥ op vrijdag in je bed kunnen duiken en slapen ♥

Hoe was jullie week?

2 Replies to “Zwanger | week 26: twijfels, onzekerheden en een rijtje hartjes”

  1. Jullie voelen veel onzekerheden. Jullie zeggen dat niet, maar het is ongelofelijk hoe jullie gezichten boekdelen spreken. De kracht van non-verbale interactie. Leven creëren, dat is als muziek maken. Een leven kan je niet over-arrangeren. Ik hoorde gisteren een paar muzikanten over de radio vertellen over het creëren van muziek. Het deed me nog denken aan jouw twijfels en onzekerheden waarover jullie het hadden. Als je iets creëert, moet je ook ruimte laten voor improvisatie. Doe je dat niet, kan je niets bijleren want de muziek is vooraf al dood gecomponeerd. Dan kom je met jezelf in conflict. In het creëren van leven moeten we soms ook ruimte laten voor het onverwachte. Stel dat alles al vast staat, zou je niet eens een boek moeten nemen om te leren want je kent al alles. In elk geval, waar ik zelf niet aan twijfel is de manier waarop jullie zich voorbereiden. Jullie zijn best wel bewust bezig! En het zal altijd toch een beetje anders zijn dan zoals het in jullie hoofd zit. Maar jullie gaan dat goed doen! Jij gaat dat goed doen hoor! Jij op jouw manier, Saar!

    En wat Lief betreft, ik begrijp hem! Ik voelde me dikwijls in het hoekje geduwd. Kinderen baren, dat is eigenlijk een echte vrouwwereld. We komen van een tijd waar de mannen ooit aan de deur moesten wachten. Nog steeds zijn er veel mannen die zich niet goed weten te gedragen. Dan zijn daar gelukkig die vroedvrouwen. Als je Lief zich heel getrokken en ondersteunend zal opstellen, zullen die vroedvrouwen dat gauw merken en en de ruimte geven om de papa heel dicht bij het proces te betrekken! Geloof me maar!

    Je kan bij ons altijd terecht met vragen! Jullie weten dat!

    1. Ruimte voor improvisatie, dat is een mooie om te onthouden! Het hoeft niet allemaal op voorhand vast te staan, maar weten hoe de mensen waar je bij terecht komt erover denken, de plaats waar alles gebeurt eens gezien hebben, bepaalde dingen al eens kunnen bespreken, dat zorgt voor een gevoel dat je toch al een paar dingen kan ‘voorspellen’. Ik hen geen controle over de bevalling zelf, de natuur zal zijn werk moeten doen. En de vroedvrouwen en mijn gynaecoloog ook 😛 Maar datgene waar ik wel een beetje invloed op kan hebben, daar doe ik toch graag ook wat mee.
      Bedankt voor het aanbod. We weten heel goed dat dat kan, maar het is ook fijn om nog eens te horen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.