Wanneer het gaat over het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap lopen de adviezen heel erg uiteen. Over een ding is iedereen het wel eens: nog eens goed doorzakken zit er bij een zwangerschap niet in. Alles wat jij drinkt, wordt namelijk vrijwel onverdund doorgegeven aan je kindje. Hier werd over die alcohol heel goed nagedacht. In het begin van je zwangerschap is het namelijk soms iets te duidelijk dat er wat aan de hand is, als je alcohol weigert. Zeker als je in normale omstandigheden graag een glaasje drinkt. Ik ben echter niet iemand die standaard buitenshuis een glaasje wijn of een cocktail drinkt. Meestal kies ik toch voor water of frisdrank. Dus ik besloot meteen om alle alcoholische dranken te laten staan.

Geen eentje?

Eerst liet ik het gewoon omdat ik in de prille ontwikkeling van ons kindje geen risico’s wilde nemen. Als ik er echt heel veel zin in krijg, dan neem ik gewoon een half glaasje, hield ik in mijn achterhoofd. Maar naarmate de zwangerschap vorderde, was het voor mij zo gewoon om iets non-alcoholisch te drinken dat ik het zelfs de moeite niet vond om eens een half glaasje te nemen. Ook met de feestdagen gingen de wijn, de champagne en de cocktails met gemak aan mij voorbij. Tot dusver heb ik ook echt geen eentje gedronken.

Zelfs de alcoholvrije alternatieven bleven ontzettend beperkt. Eenmaal kocht ik een fles alcoholvrije cider, omdat ik wel zin had om het eens te proeven. Ook bij vrienden die alcoholvrije champagne in huis hadden gehaald, nam ik wel een glaasje of twee. De smaak van alcohol heb ik echter nooit gemist.

Moeilijke momenten

Ik zou echter liegen als ik niet zou toegeven dat er geen moeilijke momenten waren. Ik kan namelijk echt genieten van een gin tonic in het weekend. Er zijn wel een paar avonden geweest waarbij ik even met pijn in het hart naar de fles heel goede gin stond te kijken. Ik kon me daar echter steeds vrij snel overheen zetten, zodat ik niet echt in de verleiding kwam.

Het meest vervelende moment vond ik persoonlijk wanneer we gingen uiteten en besloten om te aperitieven – bijna standaard dus bij ons. Als je geluk hebt staat er een alcoholvrije cocktail op de kaart, anders was het alternatief frisdrank, sinaasappelsap of water. Steeds meer restaurants hebben echter wel een alchoholvrije cocktail op hun kaart staan. Maar wat was dit vaak een teleurstelling! Ik ben echt geen fan van grenadine met sinaasappelsap, al zeker niet als ik daar zeven euro voor moet betalen. Bij deze dus een oproep naar de horeca: wees eens wat creatiever! Mocktails genoeg te vinden als je maar de moeite doet om eens deftig te googlen.

Na de bevalling?

Aangezien ik van plan ben om borstvoeding te geven, zal het niet zo evident zijn om tijdens een etentje bij alle gangen wijn te drinken. Daar maak ik me eigenlijk ook niet zo druk over. Negen maanden eens bewust zonder alcohol doorbrengen, heeft mij veel inzichten gebracht. Dat we een veel te hoge waarde schenken aan drank bijvoorbeeld, terwijl drinken voornamelijk dorstlessend is. Dat alcohol eigenlijk veel te evident is, en helemaal niet zo gezond. Dat slapen beter gaat zonder dan met. En dat ik het op zich veel minder mis dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Wil ik in het weekend dan niet meer genieten van een lekkere gin tonic? Jawel, maar alleen als ik daar echt zin in heb. En niet puur uit gewoonte. Want zelfs al dronk ik hiervoor niet zo snel iets alcoholisch, toch ben ik ook in die val getrapt. Daar een beetje meer bewust van zijn, is helemaal zo slecht nog niet.

Dronken jullie wel eens een glaasje tijdens de zwangerschap, of zou je dat doen?

10 Replies to “Zwanger | negen maanden zonder alcohol”

 1. Hoi Saar,

  (Kijk mij eens hier zijn;-)
  Ik had -toen ik nog niet wist dat ik zwanger was- wel gedronken en gerookt helaas. Daarna direct gestopt met drinken. Met roken eerst afgebouwd (ze zeiden destijds dat 10 sigaretten heus niet veel kwaad konden doen) en na pas tien weken helemaal gestopt.
  Het schiet nu lekker op voor jullie. Spannend hoor! X

  1. Hé, wat leuk om hier nog eens een reactie van jou te zien. Als je niet weet dat je zwanger bent, is het natuurlijk meteen een ander verhaal. De tijden zijn ook zo veranderd op dat vlak. Mijn pa rookte bv ook tijdens de zwangerschap van mijn ma. Nu ben je bijna crimineel als je dat doet…
   Het is idd best spannend ja 🙂

 2. Ook ik wist niet meteen dat ik zwanger was. Vreemd – neen, logisch eigenlijk – genoeg had ik totaal geen zin meer in alcohol. Cool hé, dat mijn lijf zichzelf reguleerde? Ik heb nog minstens één keer alcohol gedronken, en dat staat me bij omdat ik me toen realiseerde: doe ik dit nu omdat ik het zelf wil of uit gewoonte? En wat is er eigenlijk aan de hand, dat ik plots echt geen zin meer heb in alcohol?

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik één keer een bodempje likeur gedronken, met mijn collega’s. Ik voel me nu schuldig als ik dat schrijf, maar ik had in die periode een boek van de feministe Marilyn French gelezen die ontzettend scherpe kritiek had op het feit dat (zeker in Amerika) vrouwen die zwanger zijn heel veel verantwoordelijkheid wordt afgenomen. Zij zei dat er bvb uit onderzoek nergens uit blijkt dat een heel klein beetje alcohol tijdens de zwangerschap (als ik me goed herinner sprak zij over een glas per dag, maar dat vond ik ABSURD veel) kwaad kan. Maar dat de overheid die nuance niet wenste mee te geven voor het grote publiek vanuit het idee dat dat voor een aantal mensen een vrijgeleide zou zijn om overmatig veel te drinken (wat uiteraard heel erg schadelijk is). Maar ze schreef dat de boodschap doorgeslagen was, en dat ook vrouwen die heel af en toe drinken in de VS nogal geviseerd werden. Enfin, dat was allemaal nieuwe informatie voor mij, maar het onderzoek dat zei: ‘zo heel af en toe kan normaal gezien echt wel geen kwaad’, dat bleef me bij. Maar ik had er geen nood aan, enkel die ene keer heb ik een tikje gedronken.

  Toen ik borstvoeding gaf, dronk ik soms tussen de voedingen door. Ik heb nogal lang borstvoeding gegeven. Ik was in die periode zo ontzettend boos dat ik al een kind had, en ik had zo’n behoefte aan jong zijn en uitgaan, dat ik na een paar maanden een paar keer misschien wel te laat voor een voeding nog iets gedronken heb. Niet vaak, maar nu, een paar jaar later, kan ik me niet meer voorstellen dat ik dat deed. Gewoon uit principe alleen al. Er is poedermelk in zo’n gevallen. Maar ja, ik was in die periode zo slecht georganiseerd dat ik dat helemaal niet had, zo’n standaardvoorraadje (misschien een tip om dat toch te hebben, gewoon één blik, maar bon, ik neem aan dat elke andere moeder dan ikzelf daar wel aan denkt ;)). Ik schaam me daar nu nogal om, maar ik zie ook wel dat het toen zo slecht ging met mij dat ik de prioriteiten voor mijn kind niet altijd goed genoeg zag. En, erg genoeg: dat ik het allemaal een héél stuk slechter had kunnen doen. Dat er veel ergere dingen hadden kunnen gebeuren.

  Wat ik wél ontzettend goed gedaan heb tijdens mijn zwangerschap is gezond eten. Ik had geen enkele craving. En ik dacht: alles wat ik eet, VORMT deze baby. Letterlijk: wat ik eet, wordt been en bot en bloed en hersenen. Dus ik was als de dood suiker en vet en rommel door te geven. Tijdens mijn borstvoedingsperiode was ik milder, maar at ik ook wel gezond. Nu ik dat opschrijf realiseer ik me weer dat ik dat echt terug wil, voor mezelf dan louter. Alsof ik pas de moeite en het geld wilde geven aan gezond eten toen ik ook iemand anders ermee voedde.

  1. Dank je voor je eerlijke verhaal. Eigenlijk vind ik het geen crime als je een keer wat drinkt, zelfs tijdens borstvoeding (ik ga dat van die poedermelk toch ook maar doen ;-))
   Ik begrijp jouwe verhaal ook wel. Het is bij iedereen just anders. En als het idd zo slecht met je ging, dan had het nog veel erger kunnen zijn. Met schade bv 😉

   1. Neen, ik vind het eigenlijk ook geen crime. Maar ik voel wel nogal goed aan dat het een van de dingen is waar de maatschappij heel erg ‘neen’ tegen zegt, ook niet voor ‘een keer’. Dus nu, achteraf gezien, is het toch niet iets waar ik me trots op voel.

    Een beetje poedermelk komt altijd van pas. Het is gewoon stom dat fabrikanten alleen grote dozen verkopen, maar ja. Niets aan te doen. Ook dat komt wel van pas ooit (handige truc is dat ook melk nr 1 – voor de kleinste baby’s – zeker ook mag voor oudere kinderen, ze zullen er gewoon meer van nodig hebben dan wanneer je een nr 2 of 3 koopt).

    Dank voor je lieve reactie!

 3. Dit is voor mij een hele makkelijke, ik ben echt geen geheelonthoudster, maar ik vind alcohol vaak niet zo lekker, soms een cocktail, maar als dat eens in de 5 jaar is, is het veel.

  Tijdens mijn zwangerschap heb ik dus per ongeluk omdat ik het nog niet wist, een slok champagne gedronken omdat het oud en nieuw was, terwijl ik champagne niet eens lekker vind, als dat alles is… Verder in het dagelijks leven nu, en altijd al, kun je zeggen dat ik misschien 3x per jaar wat drink, met kerst bij mijn ouders zorgt zij meestal dat er Baily’s in huis is omdat ik dat echt wel lekker vindt, en met de zomer BBQ die mijn ouders ook meestal verzorgen met de hele familie erbij, drink ik vanuit een mini traditie 1 pilsje met mijn pa samen 😉

  En die derde keer kan een onverwachte keer zijn maar net zo goed dat die niet gebeurd.
  WEL, heb ik altijd een fles stroh rum staan in mijn medicijnkastje trouwens, voor n de wintertijd of als ik keelpijn krijg dan maak ik daar een kruidenaftreksel van of neem een eetlepel puur, 80% volumen om mijn keel dus dicht te branden, ja dat dan wel… Als jij dus leest bij mij dat ik keelpijn heb? 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Misty dayMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.