“Jij hebt zoveel te geven,” werd mij ooit gezegd. Ik geloofde er geen woord van. Wat had ik andere mensen nu te bieden?

Jaren lang sloot ik me af van de mensen om me heen. Ik had vrienden, maar voelde de vriendschap niet altijd echt. Heel vaak had ik het gevoel doelloos rond te zweven, met niemand of niets verbonden. Hoewel toen het beetje dat ik voelde ook heel echt leek, was het niet ten volle ‘houden van’. Een vriendin maakte daar een uitzondering op. Hoewel we op een pijnlijke manier uit elkaar zijn gegaan, heeft zij bij mij voor het eerst een emotie wakker gemaakt die ik echt ten volle kon voelen. En daar ben ik haar dankbaar voor.

Toen ik mijn Lief leerde kennen, bloeide er iets open. Iets wat ik zelf nog nooit had ervaren. Er viel een puzzelstukje op zijn plaats. Iemand veroverde mijn hart. En ik leerde toen, hoezeer het pijn deed om afscheid te nemen. Maar de eerste jaren was ik zo overdonderd door wat ik voelde, dat ik mijn gevoelens maar mondjesmaat toeliet. Geheel bewust van wat er gebeurde was ik niet, maar mijn Lief had een eerste kleine bres geslagen in het schild dat ik had opgebouwd.

In al die jaren samen heeft hij mij telkens weer geholpen om het schild verder af te bouwen. Er kwamen nieuwe mensen in mijn leven waar ik van kon houden. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst een weekend met alle lieve heksen van Greencraft doorbracht, werd de bres in mijn schild alleen maar groter. Ik weet nog goed dat toen ik afscheid moest nemen, de tranen over mijn wangen rolden, omdat het afscheid fysiek pijn deed.

Het effect van de verbondenheid met mijn medeheksen ebde langzaam weg en pas afgelopen mei toen we weer zo’n weekend hadden, voelde ik opnieuw wat het was om ten volle lief te hebben. En stilaan drong het tot mij door dat ik al die jaren van mijn leven heb geleerd om de liefde voor mijn medemensen niet al te diep te laten gaan, niet ten volle te beleven en vooral: niet teveel te laten zien. Als ik het leven ten volle wilde leven, zoals ik mijzelf al had beloofd sinds begin vorig jaar, zou ik mezelf kwetsbaar moeten leren opstellen. Misschien zelfs nog meer, dan ik nu al deed.

Kort daarna waren er mensen in mijn leven, die mijn hart veroverden op een manier die ik nooit voorzien had. De liefde die zij mij gaven, overviel me onverwachts. Voor het eerst heb ik ervaren, hoeveel ik voor een ander kan betekenen. Alleen maar door mezelf te zijn, door er te zijn wanneer ze het niet hadden verwacht, door een klein gebaar en een heerlijk gesprek.

En wanneer ik nu terug denk aan die woorden: “Jij hebt zoveel te geven,” begrijp ik stilletjes aan wat ze bedoelde.

2 Replies to “Zoveel om te geven”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.