Op een zondag fietsten we door het dorp waar we woonden op weg naar een park. De helft van tijd zat ik weer te dromen op mijn fiets en dat een klasgenootje naar mij riep om ‘hallo’ te zeggen, had ik niet door. Mijn moeder sprak me erop aan, want mensen gewoon negeren is onbeleefd, maar toen waren we het meisje natuurlijk gewoon voorbij gefietst. Zij dacht inderdaad dat ik haar negeerde, terwijl ik gewoon had zitten dromen en haar echt niet had gezien, maar het kwaad was al geschiet.

Was ik zo’n uitzonderlijk kind, met mijn hoofd altijd in de wolken? Dromend over een of ander vreemd land, denkend over een volgend plan? Als puber bleef ik alles analyseren, maar ik kwam niet verder dan de idee dat ik anders was dan anderen. Ik voelde me eenzaam en dat bleef zo tot ik midtwintiger was.

verbondenheid

Eenzaamheid en het gevoel dat je anders bent, is namelijk geen alleenstaand fenomeen. Meer mensen kampen ermee en volgens Brené Brown heeft dat te maken met het feit dat we onszelf niet kwetsbaar durven opstellen waardoor we ons ook niet verbinden met andere mensen. Kwetsbaarheid gaat er voor Brené over dat je jezelf durft tonen aan andere mensen, omdat je onvoorwaardelijk gelooft dat je goed genoeg bent, wat je ook doet.

vriendschap

Zelfliefde is geen eenvoudige opgave, als je niet geneigd bent om te geloven dat je het waard bent. Wie zichzelf altijd loopt te bekritiseren heeft niet veel ruimte meer voor zelfliefde of geloven in jezelf. Louis Hay stelt voor om alle negatieve gedachten over jezelf in te ruilen voor affirmaties, positieve gedachten over jezelf die je dagelijks tegen jezelf herhaalt. Hoezeer het Louis ook geholpen heeft, ik had er geen enkele boodschap aan. Het werkte gewoon niet!

Wat wel hielp, was de confrontatie met mijn negatieve gedachten en het besef dat het ook maar gedachten waren. “Je gedachten zijn de waarheid niet,” zei mijn mindfulnessteacher. Het waren de meest troostende woorden die ik in jaren gehoord had. Ik ging mijn vrije uren wijden aan meditatie, ging op retraite en leerde echt van mezelf houden.

Wat al mijn ‘goeroes’ (lees: leermeesters) over het hoofd zagen, was begrip. Weten hoe je in elkaar steekt en dat accepteren is één. Maar om echt te begrijpen hoe de vork aan de steel zit, dat is wat voor mij acceptatie nog een ander niveau gaf. Begrip is wat mij in staat stelde om mij opnieuw te verbinden.

Jung

Carl Jung

De psychologie van Jung greep me toen ik de I Tjing kocht en daarin een voorwoord aantrof van Jung zelf. De manier waarover hij over de I Tjing schreef, raakte me want ik kende hem als psycholoog en leerling van Freud maar had hem nooit in verband gebracht met spirituele zaken. Ondertussen weet ik hoezeer Jung zich daar, als wetenschapper en als mens, aangetrokken toe voelde en hoezeer zijn psychologie van belang is geweest voor onze Westerse spirituele wereld.

Zijn theorie over de archetypen zal wel de bekendste zijn. Deze heeft een prominente plaats gekregen in droomanalyse en pathworkings (of bepaalde geleide meditatie). Ik beschouw het bijna als een schande dat ik pas sinds kort ook zijn theoriën over persoonlijkheden en bewustzijnsfuncties ken. Deze theorie heeft er uiteindelijk deels voor gezorgd dat ik mezelf een klein beetje meer ging begrijpen.

Omgang met de wereld

De manier waarop mensen in de wereld staan en omgaan met die wereld is heel verschillend. Mensen reageren en interageren op wat er rondom hen gebeurt vanuit verschillende beweegredenen en dus ook op verschillende manieren. Met sommige mensen voelen we ons meteen nauw verbonden en we begrijpen hen ‘meteen’, terwijl we het begrip voor andere mensen soms weer ver moeten zoeken.

Jung onderscheid twee instellingen van waaruit we omgaan met de wereld: intravert en extravert. Gooi eerst al je vooroordelen over deze begrippen van tafel voor je verder leest, want de inhoud die we vaak aan deze begrippen geven komt niet geheel overeen met de manier waarop Jung ernaar kijkt.

days of gratitude

Om te beginnen heeft iedereen beide typen in zich. Het ene kan wat dominanter zijn dan het andere en dit kan zelfs verschillen op levensgebieden. Zo kan je in je relatie extravert reageren en op je werk net eerder intravert zijn. Bij de meeste mensen zijn deze beide typen in balans en wisselen ze elkaar af naar gelang de situatie. Sommige mensen hebben een voorkeur voor het ene of het andere type, hierbij is dan een van de twee typen iets dominanter. Wie echt naar het een of het ander neigt, vooral in extremen, vervalt volgens Jung dan weer in een psychische stoornis.

Het onderscheid is niet eenvoudig te zien, omdat het zich binnen in de mens afspeelt. Intraverte mensen zijn gericht op hun innerlijke wereld en hoe een gebeurtenis invloed heeft op hen. Ze reageren vooral vanuit het gevoel, de gedachten,… die een gebeurtenis hen geeft. Extraverte mensen zijn eerder gericht op de buitenwereld en hoe deze op hen inspeelt. Ze zijn niet zozeer bezig hoe iets invloed heeft op henzelf, maar hoe het zich verhoudt tot de wereld buiten hen. Om een simpel voorbeeld te geven: voor een extravert is het koud als de temperatuur onder de 5°C duikt, voor een introvert is het koud als hij het koud heeft.

de liefde voor ervaringen

Hoe meer ik las over de tweedeling die Jung maakt in hoe mensen hun bewustzijn instellen op en aanpassen aan de wereld, hoe duidelijker het werd dat ik eerder naar introversie neig.

Ik heb altijd geloofd dat ik extravert was – volgens de klassieke betekenis van de term – omdat ik iemand was die nood heeft aan sociale contacten, vrij sociaal kan zijn en altijd vrienden miste. Dat ik ook graag in mijn eentje ben, in boeken duik, met ideeën flirt en heel veel belang hecht aan mijn innerlijke beleving vergat ik wel eens gemakshalve.

waarde van dingen

Ik ga graag op zoek naar ‘ervaring’. Gevoelens zijn nooit makkelijk geweest voor mij, toch blijf ik altijd maar zoeken naar die extra dimensie. Dankzij de invulling van introvert en extravert van Jung begrijp ik nu beter die eeuwige balans waar ik naar op zoek ben. De liefde voor dromen en ideeën en de nood om deze met anderen te delen. Het zal altijd een uitdaging blijven.

Denk jij dat je eerder introvert of extravert bent? Hoe ga jij daarmee om?

8 Replies to “Zoveel mensen, zo verschillend in de wereld”

 1. Ik ben allebei, dat klinkt gek, maar ik kan heel goed op mijzelf zijn, heb dat ook nodig, de kluizenares, maar als ik besluit om naar buiten te gaan, dan maak ik heel makkelijk contacten, dan zien mensen zelfs mijn familie mij als extrovert, ik doe ook dingen, zegt zelfs mijn beste vriendin, waar anderen eerst tien dagen over zouden nadenken of niet durven te doen. Zij vertelt mij nu ook, dat toen wij kind waren, dat ze mij alles uit liet voeren omdat ik het gewoon deed, hahahaha

  Ik hoop dat jij jouw balans vindt in alles.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Nagenieten: AmsterdamMy Profile

 2. Tot voor een jaar wist ik niet goed de “juiste” betekenis van introversie tegenover extraversie. Ik dacht altijd dat als je gemakkelijk en open over jezelf kan praten, dat je extravert bent.

  Als me dan de vraag werd gesteld als ik graag in een grote groep mensen vertoef, was mijn antwoord duidelijk. Ik kan dat nooit echt lang. Er moet wel altijd een momentje zijn om me af te zonderen. Een grote groep mensen kan soms versmachtend aanvoelen.

  Hoe ben ik er dan uiteindelijk achtergekomen als nu extravert ben of eerder introvert?

  Met de volgende vraagstelling:
  Waar haal ik mijn energie vandaan? Waar laad ik mijn batterijen op?

  Kan je praktisch een week alleen in de natuur vertoeven zonder daarom mensen te moeten zien?
  Of voel je je pas goed en geeft het je energie als je constant onder de mensen bent?

  Voor mij was het vlug een uitgemaakte zaak. Geef mij maar die week alleen in de natuur! Zo wist ik dat ik overwegend introvert ben.

  En als ik dan verteld had dat ik zo graag kijk naar mensen, hen observeer en graag tijd van tijd de nood had om toch echt onder de mensen te zijn en dingen te delen, was het antwoord dat ik nooit 100 % introvert ben maar dat mensen ook een extraverte kant hebben.

   1. Deze blog boeit me enorm omdat de MBTI op Carl Jung is gebaseerd. Heel interessante materie in je eigen ontwikkelingsproces naar zelfkennis om dan te kunnen groeien in je eigen persoonlijke effectiviteit.

 3. Volgens de MBTI-test ben ik 97% introvert… Ik ben zeer geïnteresseerd in die test met zijn 16 persoonlijkheden. Ik ben nochtans ook graag onder de mensen. Maar wat ik begrijp uit introvert/extravert is dat introverte mensen energie halen uit het alleen zijn en extraverte mensen halen energie door bij andere mensen te zijn.

  1. Klopt wel. Introverte mensen kunnen ook graag onder mensen zijn, maar zijn minder bezig met wat die mensen denken. Het kan zijn dat je graag diepzinnige één-op-één-gesprekken hebt met iemand of in kleine groep en toch een introverte persoonlijkheid hebt. Het gaat bij introvert gewoon meer over wat er bij jou binnenin gebeurt. Een extravert persoon is nog mee gericht op de buitenwereld.

   1. Ik dacht dat introverte mensen geïnteresseerd zijn in andermans gevoelens en gedachten of dat ligt misschien aan het INFJ-type? Daarvan zeggen ze dat het introverten zijn die overkomen als extravert… wat ik dan weer herken in mezelf. Het is waarschijnlijk allemaal niet zo zwart wit 🙂

    1. Ik denk dat dat kan, maar niet perse hoeft. Introverte mensen zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in pure feiten, meer in beleving. Hoe hun bewustzijn naar de wereld kijkt, maakt ook nog een verschil. Maar daarover later meer 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.