Een tijdje geleden schreef ik een stuk over gelukkig zijn en mijn weg daar naartoe. Toen heb ik niet uitgebreid beschreven hoe ik uiteindelijk gekomen ben waar ik op dit moment sta. Het stuk was net geschreven en gepubliceerd toen zich stilaan een idee vormde om het eens uitgebreider te hebben over het pad dat ik bewandeld heb om te komen waar ik nu ben. Ik ben in eerste instantie trots dat ik al die stappen heb genomen, maar graag inspireer ik op die manier ook andere mensen om hun verhaal een andere wending te geven. Of misschien zelfs om hun verhaal te delen. Welkom in mijn zoektocht naar geluk. Ik heb behoorlijk nagedacht over wat ik wel en niet zou schrijven, ook om de privacy van familie en vrienden niet teveel te schenden. Ik heb dus geprobeerd om dit op een integere manier te schrijven en hoop hier niemand mee te kwetsen of voor de borst te stoten. Reacties zijn altijd welkom hieronder of via mail (zie contactpagina). Mijn laatste hulpverlener zet mij op het goede pad, ga op zoek naar de dingen waar je vreugde uit haalt. En dus ga ik zelf aan de slag met mijn geluk en stop ik met zoeken naar iets wat binnen handbereik ligt.

Ondertussen ben ik met mijn verhaal in het vrij recente verleden beland. Vorig jaar (2014) kreeg ik in juli van mijn psycholoog te horen dat hij vond dat ik geen begeleiding meer nodig had. Toen trapte ik even hard op de rem. Het lijkt geweldig om te horen dat alles ontzettend goed met je gaat, ook van een buitenstaander, maar ik had reeds ondervonden dat wanneer de begeleiding eenmaal voorbij was ik nogal makkelijk terug in de maalstroom van negatieve gedachten en gevoelens terecht kon komen. Ik uitte dit idee en mijn psycholoog begreep mij. Je mag altijd bellen, werkt voor mij niet zo goed. Ik verlies de telefoonnummers, namen en heb vaak moeite met terug gaan naar dezelfde persoon om te vertellen dat het helemaal niet zo goed gaat. Herkennen dat het fout begint te lopen, werkt voor mij ook niet zo goed. Dus spraken we af om een opvolgsessie in te plannen in september.

Toen ik in september dan uiteindelijk op die stoel zat, had ik reeds een aantal stappen ondernomen om verder te gaan met de tips die de psycholoog mij gegeven had. Ik had mezelf ingeschreven voor een training mindfulness en ook wilde ik beginnen met lessenreeksen Tai Chi. Daar vertelde ik heel enthousiast over. We besloten met ons tweeën dat de ‘therapie’ kon worden afgesloten en dat ik zelf weer verder kon.

De winter had echter een verrassing voor mij in petto. Ten eerste brengt een winter mij altijd in een melancholische stemming. Ik kreeg eigenlijk het gevoel dat het weer minder goed ging. Ik was toen net bezig met het volgen van de training mindfulness waar ik heel hard mee aan de slag ging en gelukkig beviel me dat ontzettend goed. Ook de Tai Chi zorgde voor de nodige ondersteuning.

In de bibliotheek ontdekte ik in de tussentijd ook het onderdeel met zelfhulpboeken. Vroeger ging mijn haar recht staan bij die term, maar toen ik uiteindelijk de sprong waagde en begon te lezen, merkte ik dat veel van die boeken best nog handige tips in zich droegen. Wat ik kon gebruiken, paste ik toe, wat me niet interesseerde, liet ik weg. Zo begon ik stilaan te bouwen aan mijn eigen pad. Een pad dat steeds verder leidde naar een vreugdevol bestaan.

De puzzelstukjes begonnen stilaan op hun plaats te vallen: ik leerde mezelf waarderen, mijn goede kanten erkennen, mijn werkpunten aanvaarden en dit voorjaar begon ik steeds meer te leren over compassie. Compassie voor anderen, maar vooral voor mezelf. Mijn innerlijke criticus kreeg het zwaar te verduren. Ik deed de grootste ontdekking van mijn leven: ik vond mezelf. Maar ik kon nog steeds niet werkelijk zeggen: ik hou van mezelf.

zelf aan de slag

Lees hier de vorige stukjes.

5 Replies to “Zoektocht naar geluk | zelf aan de slag!”

    1. Voor mij hebben de boeken van David Dewulf, Brené Brown en Kristin Neff een vrij groot verschil gemaakt. Je geeft me wel inspiratie om eens een nieuwe post te maken hierrond!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.