Een tijdje geleden schreef ik een stuk over gelukkig zijn en mijn weg daar naartoe. Toen heb ik niet uitgebreid beschreven hoe ik uiteindelijk gekomen ben waar ik op dit moment sta. Het stuk was net geschreven en gepubliceerd toen zich stilaan een idee vormde om het eens uitgebreider te hebben over het pad dat ik bewandeld heb om te komen waar ik nu ben. Ik ben in eerste instantie trots dat ik al die stappen heb genomen, maar graag inspireer ik op die manier ook andere mensen om hun verhaal een andere wending te geven. Of misschien zelfs om hun verhaal te delen. Welkom in mijn zoektocht naar geluk. Ik heb behoorlijk nagedacht over wat ik wel en niet zou schrijven, ook om de privacy van familie en vrienden niet teveel te schenden. Ik heb dus geprobeerd om dit op een integere manier te schrijven en hoop hier niemand mee te kwetsen of voor de borst te stoten. Reacties zijn altijd welkom hieronder of via mail (zie contactpagina). Op aanraden van mijn psycholoog schrijf ik mij in voor een cursus mindfulness.

Eind jaren ’90, begin 2000 waait mindfulness over van Amerika naar Europa. Het is niet meteen de hype die het nu is, maar toen ik in begeleiding was bij Katrien was het fenomeen ook hier in volle onderzoeksfase. De hogeschool waar ik studeerde besloot om hier ook op de kar te springen en besloot in samenwerking met Universiteit Gent een acht-weken-training ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ aan studenten te geven. Voor een kleine vergoeding die de kosten voor de opname van cd’s en het cursusmateriaal dekte, konden een aantal studenten deelnemen aan deze acht-weken-training. In ruil voor dit voordelig tarief moesten we een aantal interviews ondergaan en twee vragenlijsten invullen, een voor en een na de training.

Katrien wist af van mijn interesse in meditatie en spiritualiteit. Tijdens een van onze sessies haalde ze aan dat ik een manier moest vinden om te leren omgaan met mijn stress en een uitlaatklep moest vinden voor mijn emoties. Ze had al een aantal opties geopperd, zoals sport maar ondanks haar adviezen bleef ik op oude voet doorgaan. Het probleem lag toch niet bij mij, geloofde ik. Uiteindelijk opperde ze op een bepaald moment om de mindfulnesstraining te gaan volgen. Ze zag er de voordelen van in, aangezien er reeds wetenschappelijk onderzoek was geweest naar de gevolgen van mindfulness op stress, burn-out en depressie. Het onderzoek dat toen liep, was eigenlijk om te bekijken welke invloed MBSR had op de mate van concentratie en de omgang met stress van studenten. Ik liet me overtuigen en besloot om te gaan.

Björn Prins gaf de training en ik was meteen gecharmeerd van de manier waarop in de mindfulness naar het leven werd gekeken. Alles focuste zich namelijk op leven in het ‘nu’, leren omgaan met de dalen van het leven en accepteren. Vooral dat laatste was iets waar ik het moeilijk mee had. Dit leek wel een wondermiddeltje!

mindfulness

Bovenstaande quote stond op het bord tijdens de eerste sessie die ik volgde. We gingen op matjes liggen, voerden de bodyscan uit en kregen nog een hele uitleg over wat mindfulness precies was. Ik was meteen verkocht. De meditaties waren voor mij momenten om eventjes helemaal weg te zijn van de wereld. Even tot rust komen, geheel in mezelf terug trekken en niet meer moeten denken aan alle problemen die er speelden.

Op vlak van meditatie kan dat misschien tellen, maar op vlak van mindfulness of MBSR ging ik dus compleet de mist in. Ik zocht afleiding in meditaties, i.p.v. mijn emoties toe te laten. Toch haalde ik heel veel uit die sessies. Waarschijnlijk net datgene wat ik nodig had. Ik leerde voornamelijk mediteren en terug keren naar mijn adem. Dat heeft me op bepaalde momenten toch ontzettend geholpen.

Die eerste training maakte niet meteen het grote verschil, maar opende wel de deur naar wat uiteindelijk mijn pad van verlossing zou zijn. Ik was in aanraking gekomen met MBSR en haar filosofie. Ook mijn spirituele ziel was ontwaakt. Hierna is de interesse in de Oosterse religies, meditatie en mindfulness nooit meer weg gegaan.

Lees hier de vorige stukjes.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.