Toen ik begin juli de boodschap kreeg van mijn vorige werkgever dat ik bij hen geen contract onbepaalde duur kon krijgen, werd ik gedwongen om mijn verdere carrière op een andere manier te bekijken. Wat wilde ik de komende jaren gaan doen? Wat waren mijn ambities? Waar zou ik me goed bij voelen? Iedereen komt gedurende zijn leven wel eens op het kruispunt waarbij je gedwongen wordt om over deze dingen na te denken. Welk werk wil je de komende periode gaan doen?

Zinvol werk

Tijdens het lezen van Brené Browns ‘De moed van imperfectie’ kwam de term ‘zinvol werk’ aan bod in haar tien wegwijzers voor een bezield leven. De negende wegwijzer zegt: “Streef naar zinvol werk: laat je onzekerheid en je opvattingen over wat ‘zou moeten’ los.”

Die zin kwam bij mij hard binnen. Ik had namelijk mijn carrière in eerste instantie wel een stuk opgebouwd vanuit mijn onzekerheden en mijn opvattingen over wat ‘zou moeten’. Veel te weinig heb ik in tussentijd mijn hart werkelijk gevolgd. Een vriendin gaf me ook de raad om in de periode dat ik toch werkzoekend was, eens na te gaan denken over wat ik nu eigenlijk wilde doen. Misschien is dit pad helemaal niet het juiste pad?

Goed, Brené, streven naar zinvol werk! Maar wat is zinvol werk dan? Ik kan mijn onzekerheid en opvattingen over wat ‘zou moeten’ loslaten. Maar wat is zinvol werk dan voor mij? Welke weg is de juiste voor mij?

Heilzaam levensonderhoud

Wanneer je binnen het boeddhisme even gaat grasduinen, kom je op het achtvoudige pad het concept ‘heilzaam levensonderhoud’ tegen. Voor hen betekent heilzaam levensonderhoud dat je je brood wint met iets dat anderen niet kwetst of benadeeld. Wanneer je de term achtvoudig pad of heilzaam levensonderhoud googled, zal daar veelal al ingevuld staan wat daarmee bedoeld wordt: je mag geen fraude plegen, geen handel in drugs of wapens doen, ook niet in mensen handelen, geen dieren verhandelen of doden, …

In de mindfulness worden deze paden ook gebruikt om een zekere manier van leven aan te geven. Heilzaam levensonderhoud is daar ook in je broodwinning voorzien met iets wat anderen niet schaadt. Alleen zal je geen lijstje krijgen met dingen die je niet moet doen (in het boeddhisme trouwens ook niet). Men vraagt je om in contact te treden met je innerlijke en op basis van je eigen waarden en normen keuzes te gaan maken.

zinvol werk

Vaak worden we tegen gehouden door onze angsten, zegt dit pad. We hebben schrik dat we niet meer gelukkig zullen zijn als we bepaalde materiële zaken niet meer hebben of dat we het niet zullen aankunnen. We denken dat anderen ons zullen veroordelen. We geloven dat geluk afhankelijk is van de volgende ‘halte’. Wanneer we onze onzekerheden en onze ideeën van wat ‘zou moeten’ loslaten dan kunnen we werkelijk heilzaam in ons levensonderhoud voorzien.

Hé, dat klinkt bekend!

Ik ben ‘insert paid job here’

Er was nog een puntje in het boek van Brené en in mijn pad van de mindfulness dat bij mij een kwartje deed vallen. Wanneer mensen vragen wat we doen, zullen we zo goed als altijd antwoorden met onze betaalde job. We zeggen dat we dokter, secretaresse, rekkenvuller of timmerman zijn. Toch vervullen we gedurende ons leven nog zoveel taken die voor onszelf belangrijk zijn dat het bijna zonde is om het niet te noemen.

Waarom zou ik mezelf bijvoorbeeld geen schrijver kunnen noemen? Elke dag tik ik een artikel voor mijn eigen blog. Regelmatig schrijf ik ook eens een artikel voor een iemand anders. Ik word er niet voor betaald, maar het is wel wat ik doe. Wil ik hiermee in mijn levensonderhoud voorzien? Een keer een kleine bijdrage krijgen is fijn, maar neen, ik wil geen professioneel schrijver worden. Dat maakt mij echter niet minder een schrijver…

Ik heb de stille droom om mindfulnesstrainer te worden, om meditatiesessies te organiseren, misschien om mensen te coachen. Het zou fijn zijn als ik daar wat extra inkomen mee kon binnen krijgen, maar ik zou het nooit fulltime willen gaan doen. Maakt dat die droom kleiner?

Wanneer men mij vraagt wat mijn (betaalde) droomjob is, reageer ik makkelijk met het idee om personeelsadministratie te gaan doen vanwege mijn interesse in de sociale wetgeving. Maar deed ik mijn werk bij mijn vorige werkgever dan niet graag, omdat het meer ging over milieuwetgeving en overheidsopdrachten? Wanneer ik daar over nadenk is dat niet zo. De wetgevingen, de dossiers, de opvolgingen gaven mij voldoende uitdaging en sociale contacten om me goed te voelen in mijn functie. En nu ik een aanbod overweeg in dezelfde richting, maakt het feit dat het geen personeelswerk is, dat dan het verkeerde pad?

Eigenlijk geloof ik niet dat ik minder schrijver ben, de droom kleiner wordt of dat het verkeerde pad is. Ik geloof dat ik even op een rij moet zetten wat ik eigenlijk onder ‘zinvol’ begrijp.

De meerwaarde

Wat schreef ik toen ik na mijn studies ging solliciteren in de sociale sector? Wat vertelde ik later tijdens mijn sollicitaties als uitzendconsulente of administratief medewerker? Er was een woord dat altijd terug kwam, een woord dat voor mij de sleutel is op de vraag ‘wat is zinvol werk’. En dat woord is ‘meerwaarde’.

Hetgeen mij motiveert, mij elke dag uit bed doet komen en ervoor zorgt dat ik een gat in de lucht spring, is het feit dat ik voor iemand een meerwaarde kan betekenen. Misschien heb ik iemand iets geleerd, was mijn uitspraak een eye-opener, was mijn enthousiasme een motivator of mijn aanwezigheid een troost. Ook in mijn persoonlijk leven is dat mijn doel: iets betekenen voor iemand.

En op bedrijfsniveau wil ik graag een radar zijn in een goed geolied team. Ik vind het fijn als mijn bijdrage iets kan betekenen. Daarvoor moet ik mijn talenten inzetten. Daarvoor moet ik doen waar ik goed in ben en doen wat ik leuk vind: dingen uitpluizen! Dat is de reden dat ik wel hou van wetgeving. Na een paar jaar ken je ze nog niet geheel vanbuiten en moet je nog eens gaan lezen, herinterpreteren en de situatie bekijken. Ze staat niet stil en veranderd steeds.

Ik ben goed in feiten onthouden, linken leggen en alles opvolgen. Waarom zou ik dat niet inzetten? Zinvol werk is voor mij werk waar ik een meerwaarde kan betekenen, waar ik kan werken naar mijn waarden en normen, waar mijn hart een sprongetje van maakt.

Wat is zinvol werk voor jou?

10 Replies to “Zinvol werk”

 1. Ik las al eerder dat jij dit soort werk echt ontzettend leuk vindt om te doen, en echt respect daarvoor, ik zou het niet kunnen, vanwege, kantoor en telkens dezelfde mensen zien, hoe leuk dat ook kan zijn.

  Zelf wat is zinvol en de meerwaarde van werken in bijv. een winkel? Veel mensen zien, kletsen en ook gewoon stevig doorwerken? Ik zou het gaaf vinden, (even vergeten dat het ook zwaar werk is, dus mijn lichaam), als ik weer als cassiére zou kunnen gaan werken. Of in een bloemenwinkel die lekker druk is, nou in elk geval, met mensen werken en dat doe ik nu ook al als vrijwilligster, vandaag ben k dan ziek gemeld, maar met verstandelijk beperkten werken zoals nu doe, ook leuk, maar eigenlijk ook weer iets waar ik over aan het nadenken ben of ik daar een full time job van zou willen maken, en dan zeg ik toch nee…

  heb je hier iets aan? 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De I love Summer TagMy Profile

  1. Wat je soms als vrijwilligerswerk doet, heeft een enorme waarde. Ook al is het maar een paar uurtjes in de week. Ik vind het bewonderenswaardig dat je dat doet, maar ik kan me ook heel goed inbeelden dat dit geen fulltime job voor je hoeft te zijn. En waarom zou dat moeten? Krijgt je inzet daardoor meer waarde? Omdat je er plots geld voor in de plaats krijgt?

 2. Een goed blog waar sommige van mijn collega’s wel eens iets van kunnen leren.
  Zinvol werk is werk waar ik voldoening uithaal. Niet doelloos naar een scherm staren en maar iets doen… Werk waar ik trots op kan zijn. Waar ik plezier uithaal en wat mij aan het einde van de rit een voldaan gevoel geeft. Dat is voor mij zinvol werk. Het maakt hierbij niet uit of het betaald is, vrijwillig is of dat ik dit voor pietsnot sta te doen. Zolang ik er voldoening uithaal is het prima.
  Deborah onlangs geplaatst…Groepsbinding…My Profile

  1. Voldoening is ook een mooie! Dat kan je inderdaad uit verschillende soorten werk halen, betaald of niet betaald. In mijn ogen wordt niet betaald werk daarom veel te veel onderschat op maatschappelijk en persoonlijk vlak.

 3. Dit is een mooi artikel om te lezen. Het zet me ook aan het denken. Ik had/heb zinvol werk. Er zit heel erg veel pijn dat ik dit werk niet meer kan doen. Juist omdat ik er zoveel voldoening uit haalde. Dat verdriet moet ik misschien ook maar eens gaan toelaten. Daar ging jouw artikel natuurlijk niet over, maar het helpt mij wel weer een stapje verder. Dank je daarvoor.
  Marion onlangs geplaatst…Je bent niet je gedachtenMy Profile

  1. Maar het is net een heel mooi inzicht hoor Marion, want mijn besef over wat zinvol werk is, heeft mij ook een stuk dingen leren loslaten. Ergens hoort het er gewoon bij. Mooi dat jij ook weer een stap verder bent hierdoor!

 4. Wat een goed en doordacht blog. Mooi om te lezen. Ik heb echt het geluk gehad mijn ‘droombaan’ te hebben gevonden wat echt mijn passie is. Hiervoor had ik een baan die dit niet was, en hoewel ik meer betaald kreeg vind ik het ‘zinvoller’ om gelukkig te zijn en elke dag met een glimlach mijn werk te beoefenen. En inderdaad, het is meer dan alleen een betaalde baan, wat vaak wordt vergeten. Nogmaals, mooi stuk! *dat boek wil ik zeker nog eens gaan lezen

 5. Mooi artikel! Wat me vooral bijbleef is jouw laatste stukje: je doel is iets betekenen voor een ander. Heb je er al aan gedacht om dit om te draaien? Een job te vinden die voor jou iets betekent en voor jezelf een meerwaarde betekent? Dat laatste is namelijk mijn leidraad in het leven en een job vinden. Ik vond het frappant om het omgekeerde in jouw tekst te lezen.

  1. Jawel, wat je aanhaalt heeft bij mij wel al door mijn hoofd gespeeld. En dat neem ik ook mee in rekening hoor als ik naar jobs kijk en op gesprekken ga. Maar om te omschrijven wat voor mij dan een meerwaarde betekent, dat vind ik iets moeilijker. Dat merk en voel ik vaak pas als ik ergens werk. Het draait voor mij heel erg om een klik hebben, gewaardeerd worden en ergens graag zijn geloof ik.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.