Deze zomer ging ik nadenken over zinvol werk. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging, had net Brené Browns boek ‘De moed van imperfectie’ gelezen en besloot om zinvol werk voor mezelf eens onder de loep te nemen. Zinwol werk kwam terug in de tien wegwijzers voor een bezield leven. Deze wegwijzers zijn afkomstig uit het onderzoek van Brené Brown naar schaamte. Eigenlijk ging het onderzoek over bezield leven, maar Brené Brown kwam uit op schaamte. Voor het hele verhaal: lees haar boeken!

Zinvol werk komt ook terug in het achtvoudige pad van het boeddhisme, waar ik me heel erg in interesseer. Boeddhisten proberen om bij de keuze van hun werk zaken te vermijden die een negatieve invloed kunnen hebben op de wereld. Ze zijn dus betrekkelijk ethisch wanneer het gaat over hun jobkeuze. Daar krijgen ze echter geen richtlijnen voor – behalve dan dat doden bv. geen optie is. Verder is dit aan je geweten om te bepalen.

Nu ik een tiental maanden op mijn nieuwe job zit, komt de eeuwige valkuil boven: ik begin te twijfelen of dit wel iets voor mij is. Waarom zit ik hier? Heb ik de juiste keuze gemaakt? Wil ik hier de komende jaren blijven doorbrengen of moet ik toch weer uitkijken naar iets anders? Die vele vragen hebben mij op vorige werkplekken vaak voor heel wat vervelende kruispunten gesteld. Het gras leek altijd weer groener aan de overkant. En dat is eigenlijk niet zo. Na zes jaar dolen op de arbeidsmarkt heb ik een ding geleerd: er is overal wel iets waar ik weer tegenop zie, waar het schoentje begint te wringen en waar ik geen zin in heb. En aangezien ‘zinvol werk’ voor mij wel een belangrijk aspect van mijn leven is, besloot ik om het concept nog maar eens onder de loep te nemen.

Wat mij om te beginnen te binnen viel, was een van de reacties die ik op mijn vorig artikel kreeg. Katrien was een tikkeltje verbaasd om te lezen dat ik bezig was met wat ik kon bieden aan een ander. Zij was namelijk ook net op zoek naar werk en vroeg zich af wat een ander voor haar kon betekenen. In dit geval: welke meerwaarde had het werk voor haar? Welke meerwaarde kon dat bedrijf of die functie voor haar persoonlijk bieden. Het is inderdaad wel een tikkeltje gek dat iemand die zo hard bezig is met persoonlijke ontwikkeling niet nadenkt over wat voor meerwaarde een functie of een bedrijf kan bieden.

vrijheid

Vrijheid

Het eerste wat mij te binnen schiet is ‘vrijheid’. De vrijheid om mijn werk zelf te kunnen organiseren, te kunnen kiezen wat ik vandaag wel of niet doe, de keuze kunnen maken hoe ik iets aanpak en welke weg ik neem om het resultaat te bereiken. Op mijn vorige job had ik die vrijheid veel te weinig. Al te makkelijk kwam mijn diensthoofd of de directeur vertellen dat ik ‘dit nu moest doen’. Dat heeft vaak wel eens voor frustraties gezorgd waardoor ik ook in andere taken minder zin had. Het meest verstikkende was eigenlijk dat ik te horen kreeg hoe ik iets moest realiseren. Elke mail, brief of dossier werd gecontroleerd voor hij de deur uitging. En als er een komma verkeerd stond, mocht ik die veranderen. Op mijn huidige werk heb ik hier veel meer vrijheid over. Ik teken mijn brieven meestal zelf, tenzij dit omwille van bepaalde gefundeerde redenen niet kan. Ik beslis dus ook zelf wat er in mijn mails of mijn brieven komen te staan. Ik handel mijn dossiers af op mijn manier en als er iets fout loopt dan mag ik het zelf oplossen, maar ik hoef het ook niet meteen te gaan verantwoorden als het geen gevolgen heeft voor de werking van het bedrijf. En dat is best een heerlijk gevoel.

Uitdaging

Voor mij is het belangrijk dat mijn werk mij uitdaagt om elke dag weer het beste van mijzelf te geven. Dat was op mijn vorige job geen probleem, genoeg uitdaging te vinden in wetgeving en het zoeken naar oplossingen voor talloze problemen. In mijn huidig werk mis ik dat soort uitdaging soms wel. Het soort taken dat ik hier doe, zijn vaak eenvoudiger dan op mijn vorig werk. Toch heb ik niet het gevoel dat ik me niet kan ontwikkelen of ontplooien. Ik moet nu gewoon nog zoeken naar hoe ik alles invul. Daarnaast is het internationale karakter in mijn werk iets waar ik veel meer voldoening uit haal dan ik zelf had gedacht.

zinvol werk

Betekenis

De eerste reden waarom ik deze zomer zei dat ik een meerwaarde wil betekenen voor een ander. Mijn werk moet betekenis hebben: in de kleine dingen, maar ook in het grote geheel. Veel te vaak verloor ik dat gevoel op mijn vorige job. Hoewel ik het fijn vond om in een dienstverlenend bedrijf te werken dat aandacht had voor milieu en niet meteen in een winstgevende business, vergat ik al te vaak eens waarom ik daar zat. Nu heb ik veel meer het gevoel dat mijn werk betekenis heeft in het geheel van het bedrijf. Het samenwerken met verschillende afdelingen, de zorg voor kwaliteit en de contacten met de collega’s zorgen ervoor dat ik me een deel van het geheel voel in het bedrijf. Wat ik doe heeft nut. En dat hoor ik ook af en toe. Voilà!

De kleine voordelen

Het zijn kleine dingen die ervoor zorgen dat ik ergens wil blijven. Dat ik met de fiets naar het werk kan, omdat het helemaal niet zo veraf ligt bijvoorbeeld. Dat mijn uren best ok zijn en ik een volledig weekend heb. Ik krijg maaltijdcheques, ben tevreden met mijn loon, heb fijne collega’s en het valt allemaal te combineren met het werk van mijn Lief en mijn engagementen. Ik heb wel nog wat wensen – flexibele uren en een beetje meer vakantiedagen bijvoorbeeld – maar er zijn genoeg kleine voordelen om mij tevreden te houden.

Zinvol werk? Check. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen rotdagen meer kan hebben. We zijn tenslotte allemaal mensen, ook de collega’s!

One Reply to “Zinvol werk, part 2”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.