In de Mindfulness is acceptatie een heel belangrijk begrip. Hoe je leert accepteren, is voer voor een andere blogpost (die snel online zal komen), maar vandaag geef ik jullie graag een aantal wijsheden over acceptatie.

Wat is acceptatie?

quote wat acceptatie is

Voor alle duidelijkheid: acceptatie wil niet zeggen dat je niets doet, integendeel. Het is vaak een moeilijk proces dat begint met de beslissing of je iets moet loslaten of ermee aan de slag moet gaan. Die beslissing is vaak een die je intuïtief zal nemen. Kan je het aanvaarden? Kan je het veranderen? Is die mogelijkheid er? Die wijsheid vinden, daar gaat het vaak om.

Lees ook hoe je tot acceptatie komt in zeven stappen

1. Acceptatie brengt rust

quote 'accept'

De eerste van de wijsheden over acceptatie is dat het accepteren van dingen die je niet kan veranderen rust kan brengen. Of het nu gaat over wat andere mensen van je denken, de uitdagingen die het leven je biedt of zelfs perfectie, acceptatie brengt je innerlijke rust. Het heeft geen zin om te piekeren over dingen die je niet kan veranderen. Laat het zijn voor wat het is.

2. Leren zeilen in alle condities

quote wat je kan veranderen

Je kan dan niet veranderen hoe andere mensen over je denken, of welke uitdagingen het leven op je afstuurt, maar je kan wel leren om ermee om te gaan. Jij kiest waar je je energie in stopt. Probeer je de golven te stoppen, of leer je zeilen op die golven? Wat zou het meeste effect hebben, denk je? Juist, leer omgaan met tegenslagen. Kijk hoe je er het best mee aan de slag kan. En je zal merken dat je een pak minder frustraties op je weg vindt.

3. Authenticiteit krijg je door jezelf te accepteren

quote authenticiteit

Door wat we meekrijgen als kind, als jongvolwassene, maar ook als volwassene hebben we een bepaald beeld van onszelf. Het is geen realistisch beeld. Het is het beeld van wie we denken dat we moeten zijn. We proberen aan de verwachtingen van anderen tegemoet te komen om lief gevonden te worden, om te worden gewaardeerd, om geliefd te zijn. Maar pas wanneer je al die verwachtingen laat gaan en de vrijheid vind om jezelf te omarmen voor wie je bent, zal je werkelijk jezelf kunnen zijn. Dat is een van de grote wijsheden over acceptatie.

4. Blij zijn met wat je hebt

quote genieten

Accepteren betekent niet dat je niet wil dat er nog iets verandert in je leven. Het betekent niet dat je niet streeft naar iets beters. Het betekent wel dat je blij bent met wat je hebt en alles wat je nog wil geen voorwaarde is om gelukkig te zijn. Wacht niet op ‘perfect’ of ‘morgen’ om een leven te leiden dat je gelukkig maakt. Wees blij met alles wat je wel al heb en start vanuit dat geluk om meer te bereiken.

5. Leren loslaten

quote acceptatie

Het leven zit soms ingenieus in elkaar. Het universum stuurt uitdagingen op je pad om je lessen te leren. Aan jou de keuze om ze te aanvaarden of af te wijzen. Tijdens mijn zwangerschap en nu ook in mijn eerste jaar als moeder, leer ik elke dag weer dat er zoveel dingen zijn die je niet kan controleren. Het leven leert mij lessen over loslaten. En die krijg jij vast ook op je pad gestuurd.

Welke wijsheid spreekt jou het meeste aan?

2 Replies to “5 wijsheden over acceptatie en de voordelen ervan”

  1. Mooie quotes deel je hier. Acceptatie is een belangrijk onderdeel voor jezelf.Die laatste quote/plaatje is iets wat ik moet leren. Ik heb nog al graag controle over dingen en het los laten is soms wel een dingetje. Maar ik heb wel de mindset van: Wat er ook gebeurt, het is met een reden.

    1. Loslaten is ook echt ontzettend moeilijk en heeft zoveel ‘lagen’, zeg maar. Ik merk het zelf ook. Als ik denk dat ik erin slaag om iets los te laten, is er wel een volgend ‘laagje’ waar ik het weer moeilijk mee heb.
      Wel een prachtige instelling hoor, overal een reden in zien!!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.