Mindstyle

Zeven wijsheden over acceptatie

In de Mindfulness is acceptatie een heel belangrijk begrip. Hoe je leert accepteren, is voer voor een andere blogpost (die snel online zal komen), maar vandaag geef ik jullie graag een aantal wijsheden mee over ‘accepteren’.

Wat is acceptatie?

acceptatie

Voor alle duidelijkheid: acceptatie wil niet zeggen dat je niets doet, integendeel. Het is vaak een moeilijk proces dat begint met de beslissing of je iets moet loslaten of ermee aan de slag moet gaan. Die beslissing is vaak een die je intuïtief zal nemen. Kan je het aanvaarden? Kan je het veranderen? Is die mogelijkheid er? Die wijsheid vinden, daar gaat het vaak om.

acceptatie

Acceptatie brengt rust

acceptatie

Het accepteren van dingen die je niet kan veranderen, zoals wat andere mensen van je denken, de uitdagingen die het leven je biedt of zelfs perfectie, kan rust brengen. Aangezien je het niet kan veranderen, doe je er beter aan het te accepteren.

Leren zeilen in alle condities

acceptatie

Je kan dan niet veranderen hoe andere mensen over je denken, of welke uitdagingen het leven op je afstuurt, maar je kan wel leren om ermee om te gaan. Jij kiest waar je je energie in stopt. Probeer je de golven te stoppen, of leer je zeilen op die golven? Wat zou het meeste effect hebben, denk je? Juist, leer omgaan met tegenslagen. Kijk hoe je er het best mee aan de slag kan. En je zal merken dat je een pak minder frustraties op je weg vindt.

Authenticiteit krijg je door jezelf te accepteren

acceptatie

Door wat we meekrijgen als kind, als jongvolwassene, maar ook als volwassene hebben we een bepaald beeld van onszelf. Het is geen realistisch beeld. Het is het beeld van wie we denken dat we moeten zijn. We proberen aan de verwachtingen van anderen tegemoet te komen om lief gevonden te worden, om te worden gewaardeerd, om geliefd te zijn. Maar pas wanneer je al die verwachtingen laat gaan en de vrijheid vind om jezelf te omarmen voor wie je bent, zal je werkelijk jezelf kunnen zijn.

Blij zijn met wat je hebt

acceptatie

Accepteren betekent niet dat je niet wil dat er nog iets verandert in je leven. Het betekent niet dat je niet streeft naar iets beters. Het betekent wel dat je blij bent met wat je hebt en alles wat je nog wil geen voorwaarde is om gelukkig te zijn. Wacht niet op ‘perfect’ of ‘morgen’ om een leven te leiden dat je gelukkig maakt. Wees blij met alles wat je wel al heb en start vanuit dat geluk om meer te bereiken.

Leren loslaten

acceptatie

Het leven zit soms ingenieus in elkaar. Het universum stuurt uitdagingen op je pad om je lessen te leren. Aan jou de keuze om ze te aanvaarden of af te wijzen. Tijdens mijn zwangerschap en nu ook in mijn eerste jaar als moeder, leer ik elke dag weer dat er zoveel dingen zijn die je niet kan controleren. Het leven leert mij lessen over loslaten. En die krijg jij vast ook op je pad gestuurd.

Welke wijsheid spreekt jou het meeste aan?

2 thoughts on “Zeven wijsheden over acceptatie

  1. Mooie quotes deel je hier. Acceptatie is een belangrijk onderdeel voor jezelf.Die laatste quote/plaatje is iets wat ik moet leren. Ik heb nog al graag controle over dingen en het los laten is soms wel een dingetje. Maar ik heb wel de mindset van: Wat er ook gebeurt, het is met een reden.

    1. Loslaten is ook echt ontzettend moeilijk en heeft zoveel ‘lagen’, zeg maar. Ik merk het zelf ook. Als ik denk dat ik erin slaag om iets los te laten, is er wel een volgend ‘laagje’ waar ik het weer moeilijk mee heb.
      Wel een prachtige instelling hoor, overal een reden in zien!!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.