De boekenliefhebbers onder mijn lezers moet ik vast niet meer overtuigen: er zijn talloze voordelen van lezen! Dat hebben jullie vast al aan den lijve ondervonden. Jammer genoeg hoor ik vaak ook mensen zeggen dat zij geen tijd hebben om te lezen. Ze nemen er graag eens een boek bij, maar vinden het niet interessant genoeg om er hun favoriete feuilleton voor aan de kant te schuiven. Ook voor zij die niet zo graag lezen, zet ik vandaag zes voordelen van lezen op een rijtje.

1. Lezen verhoogt het concentratievermogen

In onze huidige samenleving worden we overrompelt met informatie. Op het werk doen we aan multitasking, series bestaan uit stukjes van een kwartiertje met daartussen reclames die maar een paar minuten duren, social media bieden constant nieuwe input, … Daardoor slagen veel mensen er niet meer in om zich te focussen en langdurig te concentreren. Wie regelmatig met een boek op de bank gaat zitten, zal daarentegen merken dat het een eitje is om je een uurtje of zelfs een paar uurtjes op een boek te concentreren. Onderzoek aan de Universiteit van Stanford heeft aangetoond dat lezen de focus en het concentratievermogen verhoogt . Een verhaal kan je maar echt begrijpen als je je ertoe engageert om gedurende minstens een half uur geconcentreerd in je boek te duiken.

2. Je traint je hersenen

Boeken komen niet alleen tot leven door de beschrijvingen van de plaats waar ze zich afspelen, maar ook door de vele personages die ten tonele verschijnen. Onthouden wie al die personages zijn, wat hun verleden is, wat de verhaallijn van het boek is, ik hoef er geen tekeningetje meer bij te maken: je geheugen wordt getraind bij het lezen van een boek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daarnaast dat er voor het lezen een coördinatie van meerdere complexe cognitieve hersenfuncties nodig is. Je traint dus letterlijk je hersenen tijdens het lezen. En dat vermindert dan weer de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer. Als dat niet tot de grootste voordelen van lezen behoort!

3. Lezen vermindert stress

Ben jij iemand die na een drukke werkdag graag in de sofa ploft om hersendood naar televisie te kijken? En geloof je dat dat de ideale ontspanning is? Think again! Wanneer we televisie kijken, worden onze hersenen bestookt met tienduizenden prikkels waardoor ze vaak over geactiveerd worden. Iedereen gaat anders om met deze overvloed aan prikkels, maar het staat vast dat dit niet stressverminderd werkt. Neuropsycholoog David Lewis ontdekte echter wel dat lezen stress vermindert. Zelfs zes minuten lezen had al een behoorlijk effect op het stressniveau. Dit daalde met 68%! De reden? Een lezer focust zich op een onderwerp, namelijk het verhaal in het boek dat hij leest en wandelt daarmee een heel andere wereld binnen. Daarmee wordt je afgeleid van de stressgerelateerde situatie en glijden de spanningen als vanzelf van je af. Dat is de kracht en een van de voordelen van lezen!

lezen

4. Lezen verhoogt je cultureel besef en kritisch vermogen

Neem jij liever een roman bij de hand dan een biografie? Of heb je een grote voorkeur voor thrillers eerder dan voor reisverslagen of historische fictie? Welk boek je ook ter hand neemt, lezen verhoogt je culturele besef en je kritisch vermogen. Door te lezen wordt je meegenomen naar andere landen, zie je de wereld vanuit een ander perspectief en verruim je kennis. Liefhebbers van thrillers vergroten er zelfs hun analytisch vermogen mee, omdat ze meedenken met de schrijver en de loop van het plot proberen te voorspellen. En alle lezers leren dat niets is wat het lijkt, niet in een boek maar ook niet in de echte wereld!

Lees ook 4 levenlessen uit romans

5. Je krijgt een hogere taalvaardigheid en taalbesef

Voor het volgende voordeel hoef je trouwens geen hoogstaande literatuur te lezen, want ook een chicklit met een hoge ontspannende waarde verhoogt je taalvaardigheid en taalbesef. Wie leest, komt veel nieuwe woorden, spreekwijzen en zinsbouw tegen. Hoewel we in het onderwijs vaak gebombardeerd worden met woordenschat en taalbeschouwing – en dat vinden we allemaal de saaiste vakken ever – is er niets zo effectief als boeken lezen om je taalvaardigheid te ontwikkelen. Boekenverslinders zullen het wel herkennen dat mensen een aha-erlebnis hebben als ze na een gedurfd gesprek met jou horen dat een van je grootste hobby’s lezen is.

6. Je wordt een krak in discussiëren

Last but not least, de combinatie van bovenstaande voordelen maakt van jou een gewaagde gesprekspartner, omdat lezers sneller in staat zijn om een gefundeerde mening op te bouwen.  Door je in te leven in de verhalen die je leest, versterk je ook je empathisch vermogen zodat je andere meningen eenvoudiger kan begrijpen. Samen met je getrainde hersenen, je kritische en analytische vermogen en de taalvaardigheden die je opdeed tijdens het lezen, slaag je er beter in dan niet-lezers om je eigen mening te argumenteren. Als dat geen sociaal voordeel is, weet ik het ook niet meer!

Noot over bovenstaande: als ik het over lezen heb, dan heb ik het niet alleen over het lezen van boeken hoewel ik dit natuurlijk regelmatig aanhaal. Ook wie dagelijks de krant, tijdschriften of zelfs blogs leest, zal merken dat lezen zo zijn voordelen heeft.

Wanneer is jouw favoriete leesmoment?

6 Replies to “6 voordelen van lezen”

  1. Ik heb twee favo momentjes om te lezen, als ik net wakker ben, juist de blogs 😉 Als ik er tijd voor heb dan, dat schiet er tegenwoordig met mijn werken ook weleens bij in. En als ik ga slapen, als ik moe ben maar het is nog vroeg, zet ik bewust de tv uit en ga heerlijk naar bed met mijn boek en lees tot mijn ogen dicht vallen, Dat deed ik als kind al overigens, als een boek mij echt pakt, zal het ook overdag mee gaan, zoals op de donderdag in de bus en lees ik onderweg naar mijn werk en op de terug weg 😀

    Of als ik lange treinreizen ga maken, dan gaat er ook altijd een boek mee.

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Beginbos – Vroege Vogelbos – Eksternest – WolunieMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.