Mindful mama

Zes redenen om te stoppen met borstvoeding (die ik onzin vind)

Toen ik zwanger was van ons eerste kindje was het besluit om borstvoeding te geven snel gemaakt. De eerste weken waren zwaar, dat heb ik reeds op mijn blog vertelt, maar nu loopt het geweldig en lijkt het alsof ik nooit iets anders gedaan heb. Kind en Gezin raadt aan om zes maanden exclusief borstvoeding te geven en dat hebben we gehaald ook! Iets waar ik ontzettend trots op ben. Want het is niet zo evident in België om zo lang borstvoeding te geven als je naar de cijfers kijkt.

Ik hoor weleens van moeders dat ze wel met borstvoeding begonnen zijn, maar dan vrij snel terug gestopt zijn. En als ik vraag waarom dan hoor ik wel eens redenen waar mijn haar recht van gaat staan. Vandaag zes redenen om te stoppen met borstvoeding waar ik het absoluut niet eens mee ben!

Even een disclaimer voor de alarmbellen gaan rinkelen en ik als lid van de borstvoedingsmaffia wordt bestempeld: dit gaat over mijn keuze en mijn voorkeuren. Het is niet mijn bedoeling om hier iemand te veroordelen, zeker niet de mama’s die kunstvoeding geven! Ik stel niemands keuze in vraag, maar geef mijn eigen ongezouten mening.

 • Ik heb genoeg van die lelijke borstvoedingsbh’s. Serieus, waar gaan jullie winkelen? Als je natuurlijk niet veel geld wil investeren in lingerie dan heb je niet zoveel keuze. En dan moet je het vaak doen met eenvoudig, basismodellen die er niet echt flaterend uitzien. Maar wie een klein beetje geld wil investeren in een goede bh, kan echt wel leuke lingerie dragen, ook in de borstvoedingsperiode. Je zal je vaak moeten richten tot speciaalzaken, maar die zijn ook niet zo ontzettend moeilijk te vinden. Ik betaal gemiddeld zestig euro voor een borstvoedingsbh, wat een heel pak minder is dan wat ik betaal voor mijn gewone lingerie. Tja, ik vind goede ondersteuning en correct advies nu eenmaal belangrijker dan de prijs alleen.
 • Het is zo’n gedoe met kleding. Je moet zo opletten wat je aantrekt. Dat dacht ik in het begin ook. Ik kocht borstvoedingsshirts, omdat ik dacht dat je met gewone kledij toch geen voeding kon geven. Niet discreet tenminste. Ondertussen draag ik meestal mijn gewone kledij. Met het meest eenvoudige borstvoedingstopje onder een blouse los je het probleem met kleding meteen op. Het enige waar ik speciaal op let om voeding te geven zijn jurkjes. Die moeten natuurlijk langs de voorkant open kunnen of speciaal voor borstvoeding zijn. Tot nu toe heb ik daar nog geen ander trucje voor ontdekt.
 • Ik wil zo graag mijn lichaam terug. Misschien ligt het aan mij, maar ik kan mij totaal niet vinden in deze uitspraak. Ik vind het ook zo’n onzin. Je hebt een kind, als moeder is er nog maar weinig van jezelf. Je leven en je tijd worden beheerst door een baby. Dat is de keuze die we hebben gemaakt. Ik heb ook helemaal het gevoel niet dat mijn lichaam nu niet meer van mij is. Het is nog steeds mijn lichaam. Een deel wordt nu echter voor een nieuw doel gebruikt: mijn kind grootbrengen. Ik denk dat het gewoon een dingetje is waar vrouwen op focussen, maar ik begrijp dit dus helemaal niet.
 • Ze moeten toch ooit aan de fles. Oh ja? Wie zegt dat? Als het aan mij ligt, dan blijft ons kleine meisje borstvoeding krijgen tot ze helemaal geen melk meer nodig heeft. En ja, dat kan duren tot ze twee jaar is. Maar het is niet zo dat ze dan nog zes tot zeven keer per dag aan de borst hangt. Na zes maanden beginnen ze aan de eerste hapjes en vermindert die behoefte aan melk. Ik vind, nu we vijf maanden verder zijn, dat het zelfs steeds makkelijker wordt om borstvoeding te geven. Ik zie dus geen reden om mijn kind kunstvoeding te geven, omdat het toch een keer moet…
 • Ik heb er genoeg van om ’s nachts op te staan. Dit is een van de grootste fabels rond borstvoeding die er bestaan. Borstvoeding of kunstvoeding hebben geen invloed op het slaappatroon van je baby. Een baby is niet gemaakt om nachten door te slapen. Rond vijf à zes maanden is vijf uur aan een stuk slapen eigenlijk het gemiddelde. Ik heb het geluk een baby te hebben die langer slaapt. Er zijn ook genoeg baby’s die kunstvoeding krijgen die niet ‘doorslapen’. De voeding die een kind krijgt, heeft niets te maken met het al dan niet doorslapen.
 • De fles is gewoon zoveel makkelijker. Ik weet het niet. Als mijn kleine meid honger heeft, geef ik ze te eten. Ik hoef niet uit bed ’s morgens omdat zij honger heeft (nou jawel, ik moet haar uit bed halen tenslotte). Ik ben geen tijd kwijt als ze een nachtvoeding vraagt, want ik leg haar aan in bed en slaap gewoon verder. Ik heb het altijd bij, het heeft altijd de juiste temperatuur en ik heb er altijd genoeg van. Het neemt geen extra plaats in. Ik vergeet het nooit te kopen en kan het overal geven. Natuurlijk moet ik wel kolven als ik ga werken en ja, dat is soms een gedoe. Maar verder, ik zie niet zo heel veel nadelen als het eenmaal goed loopt…

Ik zou dit artikel kunnen afsluiten met de wijze woorden: ‘Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen keuze.’ Uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuze, maar ik ben echt pro borstvoeding. En ik vind het jammer dat mensen vaak zo snel stoppen met borstvoeding omwille van redenen waar ik het niet mee eens ben. Natuurlijk wordt een kindje ook groot met kunstvoeding. En neen, het is niet slecht om kunstvoeding te geven. Maar borstvoeding is meer dan voeding en blijft gewoon het beste wat je je kind kan geven.

4 thoughts on “Zes redenen om te stoppen met borstvoeding (die ik onzin vind)

 1. Hier van het moment ik ging werken de colbinatie van bv en kv… Eenvoudigweg omdat ik niet wou kolven.

  Helemaal eigen keuze en voelt voor mij prima (werkt ook prima bij ons). Voor mij was het dht of stoppen 😉
  De rest van de redenen zoals kledij, leken me vooraf ingewikkeld, maar al na 2 maandjes begon ik steeds vaker gewone kleding te dragen en te beseffen dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn!

  Ieder zijn ding! Zolang mijn mini tevreden blijft, ben ik dat ook!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.