Voor jezelf zorgen is niet voor iedereen evident. De drempel om voor jezelf te kiezen is voor veel mensen vaak groot. Zijn we geen grote egoïsten als we kiezen voor onszelf, als we in eerste instantie voor onszelf willen zorgen? In de loop der jaren leerde ik dat zelfzorg noodzakelijk is om ook voor anderen te kunnen blijven zorgen. Dat klinkt als een cliché, maar het is zo waar! Daarom maakte ik tijd om voor mezelf te zorgen. Het was voor mij prioriteit nummer één.

Maar daar was dan dat kleine wezentje dat zo afhankelijk van mij is. Voornamelijk ik kan het geven wat het nodig heeft. Ze roept dan ook altijd mijn hulp in wanneer er iets aan de hand is. Vele luiers, vuile kleding en voedingen later besef ik meer dan ooit dat zelfzorg ontzettend belangrijk is. Maar het is meteen ook de grootste uitdaging uit mijn leven. Wanneer blijft er namelijk nog tijd over om voor jezelf te zorgen? Die baby slorpt alles op!

Altijd maar doorgaan?

Zoals veel kersverse moeders was ik er de eerste maanden van beebje’s leven van overtuigd dat niemand anders zo goed voor haar kon zorgen als ikzelf. Aangezien ik borstvoeding gaf, was het natuurlijk moeilijk om voedingsmomenten aan iemand anders over te laten. Maar ook het badje, de luiers verversen, haar troosten, … niemand kon dat zo goed als ik. Of dat geloofde ik toch. Maar slapeloze nachten, wat complicaties bij de borstvoeding en een ontroostbare baby deden mij beseffen dat ook ik mijn grenzen ken. Ik had het gevoel dat ik mezelf een beetje verloren was. Wie was ik nog, naast de mama van Amélie? Ik ging beseffen dat zelfzorg meer dan ooit belangrijk is, als je mama bent.
Dat beebje en mijn Lief steeds op één blijven staan, daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken. Zij zijn het belangrijkste in mijn leven en voor hen ga ik met liefde door het vuur. Ikzelf deel echter die eerste plaats met hen. Het is belangrijk dat ik me goed in mijn vel voel om hen op te kunnen vangen waar nodig. Dus ik let op wat ik eet, neem voldoende rust, probeer ook leuke dingen voor mezelf te plannen en voldoende beweging te pakken. Al schiet dat laatste er soms wat bij in, het verschil voel ik al. Steeds meer kom ik dichter bij mezelf.

Lezen

Maak de keuze!

Het lijkt misschien wel een onmogelijke opgave. Tenslotte ben je niet alleen mama of echtgenoot, maar ook nog een vriendin, zus, dochter, collega of … Het zijn allemaal rollen die je ook nog eens moet vervullen in het dagelijkse leven. Al die rollen maken ook deel uit van wie jij bent, ze zijn ook delen van het volledige plaatje. Maar als je niet zorgt voor jezelf dan wordt het steeds moeilijker om al deze rollen te vervullen en er te zijn voor je dierbaren zoals jij dat zou willen. Wees dus niet beschaamd om ook gewoon eens te kiezen voor jezelf. Het is niet egoïstisch om jezelf eens op de eerste plaats te zetten. En eigenlijk geldt dit niet alleen voor mama’s, maar ook voor alle andere vrouwen (en mannen). Besef dat door voor jezelf te kiezen, je ook anderen een plezier doet. Je kan eens opladen en wordt daardoor niet alleen een veel aangenamer mens, maar kan ook anderen inspireren om hetzelfde te doen. En daar wordt de wereld een betere plaats van, als je het mij vraagt.

Aan de slag!

Nou Saar, dat heb je wel allemaal mooi gezegd hierboven, maar hoe doe je dat dan eigenlijk?

wandelen
❤ Wees eens lief voor jezelf. Dat strenge stemmetje in je hoofd is nergens voor nodig. Je doet wat je kan en dat is genoeg. Eigenlijk ben je goed genoeg, wat je ook doet. Stop dus maar met jezelf te bekritiseren en slecht te spreken over jezelf. Jij bent het wel waard!
❤ Wat geeft je energie? Waar wordt jij een beetje gelukkiger van? Probeer op die zeldzame momenten die je hebt voor jezelf dit soort activiteiten in te plannen. Ik hou van schrijven en boeken lezen. Als Amélie in bed ligt ’s avonds, gebruik ik dat uurtje voor ik zelf ga slapen dus voor schrijven of lezen. Zo ga ik helemaal ontspannen mijn bedje in.
❤ Zorg voor jezelf, letterlijk. Neem tijd om eens uitgebreid te douchen of in bad te gaan. Kies een heerlijk ruikende bodycrème om je in te smeren. Of mannen, ga eens voor een uitgebreide scheerbeurt. Trek kleren aan waar je je goed in voelt. Kies voor mooie en fijne dingen. Dingen waar je van houdt. Je bent het echt wel waard!
❤ Probeer niet alleen de vrije momenten die aan komen waaien te gebruiken, maar plan ook eens wat quality time voor jezelf in in je agenda. Dat kan een fijne Girls Night zijn, maar het is ook geen schande om een babysit te vragen of je baby een nachtje uit logeren te sturen om eens echt ruimte voor jezelf te hebben. Ik wijs ook even naar de mensen zonder kinderen: gooi al die verplichtingen even langs de kant en plan die me-time gewoon in.
❤ Durf ‘neen’ te zeggen. Ook ‘neen’ is een volwaardig antwoord. Je hoeft jezelf niet altijd te verantwoorden of een uitleg te verschaffen. Wees realistisch in je planning en ga geen afspraken maken als je agenda al vol zit. Zelfs die lieve vriendin begrijpt het wel als je een keer gewoon in je comfy broek in de zetel wil hangen en geen zin hebt in een avondje uit.

An empty lantern provides no light. Self-care is the fuel that allows your light to shine brightly. Choose wisely. So go and shine, my darling. You are so worth it!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.