Om goed in je vel te zitten en mentaal gezond te blijven is zelfzorg heel belangrijk. Voor jezelf zorgen is voor een goede vriend zorgen. Daar hoef ik vast niemand meer van te overtuigen. Niet alleen op slechte dagen is het nodig om goed voor jezelf te zorgen, maar ook op goede dagen. Energie verzamelen voor momenten dat het wat minder wordt, is nooit een slecht idee.

Niet alleen cake en chocolademelk

Lief zijn voor jezelf is echter heel belangrijk op dagen dat het eens minder goed gaat. We zijn dan algauw geneigd om in de valkuil van onze criticus te trappen. Hij houdt ons gaande, gilt beledigingen en weet dan ook echt niet van ophouden.

Eerder gaf ik al 25 zelfzorgideeën voor een minder goede dagen. Wie dat lijstje nog eens overloopt, zal merken dat ik hier vooral leuke dingen opnoemde.

Soms is zelfzorg ook heel erg moeilijk. Cake en chocolademelk, terwijl er een berg strijk op je ligt te wachten, maar toch kiezen voor rust omdat je anders geen stap meer vooruit raakt. ‘Nee’ zeggen tegen je beste vriendin, zodat je eens lekker vroeg in bed kan kruipen. ‘Ja’ zeggen tegen dat vervelende klusje, zodat je de volgende dag ruimte hebt in je hoofd. De deur dichtgooien voor iemand, omdat de relatie je nu eenmaal volledig leegzuigt.

Zelfzorg is niet-perfect zijn. Toch kiezen voor jezelf, omdat je weet dat je dat waard bent. Eerlijk zeggen: “Dit lukt me niet,” zonder je daar later schuldig over te voelen.

De moeilijkste stap

Echt kiezen voor jezelf is de moeilijkste stap die je waarschijnlijk ooit zal maken. Meestal slagen we er wel in om onszelf een dagje Spa te gunnen, of een avondje alles te vergeten terwijl we de nieuwste serie op Netflix bingewatchen. Hoewel het ook niet altijd eenvoudig is, is dit een stap die we makkelijker zetten binnen het zelfzorgverhaal.

schrijven blog

Maar het gesprek aangaan met je collega, vaarwel zeggen tegen iemand die je alleen maar belast zonder ooit iets terug te geven, dat vervelende klusje toch maar doen, … Dit zijn veel moeilijkere stappen om te zetten. Het vergt moed en zelfwaardering om het toch te doen.

Ook ik ben niet perfect

Het lijkt makkelijk om bovenstaande te schrijven. Toen ik de quote over zelfzorg tegen kwam, gilde alles in mij ook heel luid ‘JA’! Maar het toepassen in het dagelijks leven is echt geen eitje. Elke dag word ik geconfronteerd met hindernissen waarbij echt kiezen voor mezelf een behoorlijke uitdaging wordt.

Paardenbloem

En soms ligt daar de kern van zelfzorg: accepteren dat je niet-perfect bent. Beseffen dat je niet altijd kan leven volgens de hoge standaarden die je jezelf oplegt. Zonder jezelf daarvoor te straffen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.