Boekentips

Zelfbewust

Lieve Haagje,

Wanneer ik er aan toe voeg ‘wat anderen ook plachten te zeggen’, bedoel ik meestal dat ik mijn mening heb. Ondanks wat er mogelijk kan of mag komen. In dit geval vond ik het dus mooi en heerlijk. Die anderen waar ik het daar over heb, is vooral de mening van een aantal eclectische heksen over covens en traditionele wicca. Velen hebben er een totaal verkeerd beeld van en de discussies die er steeds met mij worden aangegaan daarover – vooral omdat ik eclectisch en wicca combineer – maken het soms heel moeilijk om achteraf nog een fijn gevoel over mijn keuzes te hebben.

Iets waar ik een aantal weken geleden trouwens nog heel veel last van had. Al weet ik ook dat dat gewoon voort komt van een heel mooie eigenschap van mezelf: het open staan voor anderen hun ideeën. Soms is het gewoon de grens trekken tussen ‘ik wil luisteren naar je en je begrijpen’ of ‘ik ga je idee even overnemen’. Meningen van anderen konden me al gauw van de wijs brengen. Daar is nu echter verandering in aan het komen. Het heeft geen zin om dingen zomaar over te nemen.

De vorige brief was eigenlijk heel positief bedoeld, maar ik heb niet het idee dat dat zo overgekomen is als ik jouw reactie zo lees. Ik ben heel trots op wie ik ben en wat ik ben geworden. Trots op de gesprekken die ik durfde voeren, de patronen die ik ombuig en de ideeën die ik herzie. Meer hoef ik daar voorlopig niet over kwijt. Weet dat ik met alles wat je schreef aan de slag ben of gegaan ben. In een paar dagen tijd kan er inderdaad heel veel veranderen!

Zelfbewust is wel een woord waarmee ik me nu zou omschrijven. Een van mijn sterke punten is altijd geweest dat ik heel goed kan inschatten wat ik wel en niet kan. Alleen lag mijn focus teveel op wat ik niet kan. Gedaan daarmee. Het zijn twee kanten die in evenwicht moeten zijn.

Daarvoor heb ik trouwens een handig instrumentje gevonden om me daar eeuwig aan te herinneren. Ik kreeg een tip om eens een brief aan mezelf te schrijven voor op zo’n moment dat het even niet goed gaat. Nou, ik ben begonnen met een heel boekje aan te leggen. In het begin staat die brief en daarin heb ik al mijn goede aspecten geschreven. Daarna heb ik er een paar leuke quotes en helpende gedachten in gekleefd. Natuurlijk moet dat dan een beetje creatief gebeuren! Verder vul ik het ook nog met dankbaarheidsgedachten, leuke belevenissen en soms met tekstjes die ik zelf schrijf. Misschien worden die teksten ooit een blog, een verhaal of iets helemaal anders.

Gedachtenkracht is het misschien ook wel te noemen. Want met je gedachten kan je je gevoel veranderen. Als je de gevoelens die je eerder had tenminste gewoon toelaat en niet gaat negeren of ongewenst verklaart. Dat heb ik dit weekend weer ervaren toen ik even wilde gillen omdat er me iets tegen ging. Pas toen ik echt kon gillen en een enkel traantje zijn weg mocht vinden, kon ik het afsluiten en aan iets nieuws beginnen.

Zie je? Soms zijn vele wijsheden moeilijk om te combineren. Maar uiteindelijk is het maar wat je er zelf van maakt. Daar ben ik dus lekker mee bezig!

Ga door met het mooie pad dat je aan het wandelen bent. Het klinkt alsof je je lekker uitleeft en mooie dingen beleeft!

Dikke knuffel en tot gauw!

Saar

Wat Haagje schreef, kan je hier lezen.

2 thoughts on “Zelfbewust

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.