Mijn grootste persoonlijke groei maakte ik eigenlijk door in het jaar 2015 toen ik het verleden verwerkte, mensen vergaf en mijn verhaal hier neerschreef. Plots slaagde ik erin om mijn hart op een kiertje te zetten voor mezelf. Dat was iets wat me hiervoor nooit eerder was gelukt. Ik vond mezelf geen mooi persoon. Ik vond mezelf ook niets waard. Tot ik die enorme sprong maakte. Zoiets geeft een mens energie en ik stortte me dan ook vol enthousiasme in de rest van mijn groeiproces. Al gauw merkte ik echter dat ik mezelf daarmee meer tegen werkte dan dat ik mezelf hielp. En zo kwam mijn thema voor 2016 in beeld.

“Wees eens wat liever voor jezelf,” is een opmerking die al vaker tegen mij gemaakt werd. Ik veroordeel mezelf soms heel streng, neem verantwoordelijkheid op mijn schouders die helemaal de mijne niet is, mijn ‘innerlijke criticus’ is soms mijn beste vriend. Met dat besef ging ik aan de slag.

Ik zou jullie graag vertellen dat ik concrete stappen heb ondernomen om meer compassie te tonen voor mezelf, maar eigenlijk heb ik eerder een soort van ‘klik’ gemaakt. “Wees eens wat liever voor jezelf,” werd mijn nieuwe mantra. Wanneer ik het moeilijk had, dacht ik aan het advies van Kristin Neff en gaf mezelf een dikke knuffel. Mezelf over mijn grenzen duwen, omdat ik een ander toch maar een pleziertje zou doen, deed ik niet meer.

‘Neen’ is ook een antwoord

Iemand die heel belangrijk voor me was, zei ooit tegen mij: “Saar, neen is ook een antwoord.” Wat had ze gelijk toen ze dat zei. Toch bleek ik mezelf verantwoorden wanneer ik ergens niet bij kon zijn of een afspraak afzegde. Ik moet mensen op zijn minst een reden geven waarom ik er niet bij kan zijn. Teveel heerst in mijn hoofd het idee dat ik mensen anders het gevoel geef dat ze voor mij niet belangrijk zijn.

neen is ook een antwoord

Maar op de helft van dit jaar gebeurde er iets waardoor ik verplicht werd om meer voor mezelf en mijn gezin te kiezen: ik werd zwanger. Plots had mijn lichaam een heel andere prioriteit, namelijk zorgen voor het nieuwe leven dat groeide. Dat betekende dat ik plots merkte dat bepaalde dingen nu eenmaal niet zo eenvoudig meer waren als daarvoor. Zeker naar het einde van het jaar toe besloot mijn lichaam dat het liever voor rust koos, dan voor avontuurtjes.

De planning van mijn afspraken moest slimmer gebeuren. Als ik ’s avonds nog een afspraak had, dan kon ik de volgende ochtend (of soms middag) echt niet op een volgende afspraak verschijnen. Korte nachten waren geen optie meer. Uiteindelijk bleek die planning ook niet zo slim en moest ik zelfs eens wat afzeggen.

Gaf ik nog een reden voor mijn afwezigheid? Jawel, ik vind het nog steeds een vorm van beleefdheid en respect om mensen uit te leggen waarom iets je niet lukt. Alleen is er een groot verschil tussen een mededeling en verantwoording afleggen. ‘Neen’ is inderdaad ook een antwoord.

Schuldgevoelens

Hoewel ik mezelf heel vaak toe gestaan heb om dingen af te zeggen of anders in te plannen, zal ik niet onder stoelen of banken steken dat ik toch nog met schuldgevoelens bleef zitten. Nog steeds vind ik het moeilijk om tegen iemand te zeggen dat ik niet op een afspraak kan zijn. Ik heb het gevoel dat ik mensen in de steek laat en daar voel ik me best schuldig over.

schuldgevoel

Dat is geen schande. Het is een teken dat ik om die mensen geef, dat ik hen graag gelukkig zie en daar best wat voor over heb. Alleen weet ik ook dat niemand er iets aan heeft als ik doodmoe bij mensen thuis of op café zit. En al helemaal niet als ik door oververmoeidheid ziek in mijn bed beland.

Ik voel me dus nog steeds schuldig als iets niet lukt, en dat mag ook. Alleen ben ik niet van plan om een hele dag te zitten luisteren naar mijn ‘innerlijke criticus’ die mij vertelt dat ik een slecht mens ben. Vijf minuten spreektijd krijgt hij en daarna is het genoeg geweest. Ik begrijp de boodschap, maar geloof er echt niets van. Tijd om ruimte te maken voor fijnere dingen, zoals de rust die ik daadwerkelijk nodig heb.

Vervelende klusjes

Soms denken mensen dat voor jezelf zorgen, lief zijn voor jezelf ook betekent dat je vervelende klusjes dan maar links laat liggen. Eigenlijk niet. Op slechte dagen schakel ik dit soort klusjes zelfs in om me beter te gaan voelen.

vervelende klusjes

Wanneer ik zo’n dag heb dat alles me tegen zit, ik even geen fut heb om wat te doen of gewoon het deken over mijn hoofd wil trekken om de wereld te vergeten, doe ik een vervelend klusje om dan tegen mezelf te zeggen: dat heb je toch maar mooi gedaan! En heb ik het fut niet om dat klusje volledig af te werken, dan doe ik dus een deeltje. Beter iets dan niets, zeg ik dan tegen mezelf.

Zelfcompassie dus…

Zachtheid is een vaardigheid die ik dit jaar leerde kennen en in de praktijk bracht. Ik vind het makkelijker om ‘neen’ te zeggen en voor het komende jaar heb ik dat best al een paar keer gedaan. Het gaat me steeds beter af om voor mezelf te kiezen. En het mooiste van alles: ik leer steeds meer om net datgene te doen wat ik op dat moment nodig heb. En soms is dat nu net niet die chocolademelk met slagroom!

4 Replies to “Zachtheid”

  1. Ja, absoluut. Ik denk dat het voor mensen tegenwoordig een opgave is om voor zichzelf te kiezen en niet altijd alles voor anderen te willen doen. We zijn vaak veel te veel bezig met wat anderen denken…
   Dank je voor het mooie compliment, Sofie! <3

 1. Mag ik jou vertellen dat ik super trots op jou ben? Ik volg je natuurlijk al best een hele tijd af en aan, en ja ik heb het meeste gelezen maar niet altijd gereageerd, ik weet waar je vandaan komt en ik weet van mijzelf hoe moeilijk dat is om die omslag te maken.

  Straks heb je je kleintje en dan is het nog meer belangrijk Saar! Dat woordje nee 😉 Want vanuit eigen ervaring ben ik ook met mijn baby toen weleens over grenzen gegaan en ik ben heel blij dat jij dat nu al vanuit zachtaardigheid kunt en telkens meer gaat doen.

  Ik wens jou hele fijne dagen toe alvast en geniet van elkaar, jullie laatste kerst, met zijn tweetjes, VIER DAT! 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Opgelicht?! Cybercrime: Privacy op Social MediaMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.