Wanneer mensen een hond in huis halen, is het tegenwoordig helemaal hot om het dier mee te nemen naar een hondenschool. Er is vaak een ruime keuze: gehoorzaamheid, agility, doggy dance, flyball; zowel voor vrije tijd als voor competitie. En hondenfluisteraars, die vind je ook steeds makkelijker – al nemen ze niet allemaal die naam aan natuurlijk. Op zich vind ik dit een schitterende ontwikkeling, ware het niet dat mensen dan ook steeds meer verwachten dat honden zich ‘perfect’ gedragen. Ze moeten reageren op alle commando’s en het liefst zo min mogelijk last veroorzaken. Oftewel, zolang ze stil zijn en liggen, is iedereen tevreden.

Dan heb je ook nog de mensen die een hond in huis nemen als gezelschapsdier en er verder helemaal niets mee doen, of het opvoeden alsof het een mens is. Een hond blijft een hond… En dat is Luna zeker weten.

Bij ons heerst de volgende filosofie voor de honden: er zijn regels en grenzen, maar wees vooral in alles jezelf. Zowel Wolf als Luna zijn gestimuleerd om hun eigen karaktertje te ontwikkelen en dat merken mensen die bij ons binnen komen dan ook onmiddellijk:

onschuldige poot

cropped-IMG_20160127_215726.jpg

afgelopen week

geplande dag

PhotoGrid_1460140080655

luna

wolfje

lezen

luna en wolf

gekke luna

Bij ons zijn er zo’n beetje een aantal vuistregels waarmee we aan de slag gaan. Misschien is het daardoor dat wij zo’n geweldig expressieve honden hebben?

Belonen werkt beter dan straffen | gewenst gedrag wordt beloond, vooral met lekkers, maar evenzeer met een aai over de bol of een lief woord. Ongewenst gedrag zullen wij, in de mate van het mogelijke, negeren. In praktijk wil dat zeggen dat als ze aan een pantoffel liggen te kauwen, we de pantoffel zonder pardon wegnemen en in veiligheid brengen, maar daar niet meer woorden aan vuil maken dan een kort en duidelijk ‘foei’.

Hoe je iets zegt, is belangrijker dan wat je zegt | ik kan perfect mijn hond een ‘stomme idioot’ noemen, maar als ik het uitermate vriendelijk doe, zal ze niet begrijpen dat dit een belediging is. Kort en krachtig wanneer ik iets afkeur, vrolijk en blij wanneer ik iets goedkeur.

Enthousiasme werkt aanstekelijk | Wanneer ik Luna of Wolf een commando geef, doe ik dat altijd alsof dit het leukste is wat we in dagen hebben gedaan. Al vraag ik gewoon om te gaan ‘zitten’. Voor mezelf is het de ene dag ook makkelijke dan de andere, maar gelukkig compenseren zij soms. Het woord ‘eten’ hoeft bijvoorbeeld geen enthousiasme van mijn kant. Dat doen zij lekker wel!

Repeteren, wie zijn best doet zal het leren | na drie jaar doet Luna ook nog steeds of ze niet weet dat in de zetel liggen enkel mag als wij zeggen dat het mag. Ze springt gewoon vol enthousiasme in de zetel. En dan zeggen wij kordaat ‘eruit’. Repeteren, want ooit zal ze het leren!

7 Replies to “Wolf en Luna, helemaal zichzelf”

  1. “na drie jaar doet Luna ook nog steeds of ze niet weet dat in de zetel liggen enkel mag als wij zeggen dat het mag” – vooral bij knuffelvolk… Nuja, ze kan dan ook hééééééél zielig kijken… Oh, en handtassendiefstal was je nog vergeten! 🙂

  2. Na 3 jaar die zetel, uhm, ik denk dat je die wel kunt vergeten, whahahahaha geweldig! Zolang ze maar luistert als jullie eruit zeggen, dan is het goed genoeg 😉

    Vandaag op mijn blog, staat Lycos, voor een keer, hij is niet meer, maar de hond die mijn leven zeer zeker heeft beïnvloed in de tijd dat hij er wel was…. Ruim een jaar geleden nu, bijna 14, maar hij wordt nog gemist.

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Photo Friday #4: Onkruid?My Profile

    1. Op zich denk ik niet dat het mis is dat honden nog naar lessen gaan, vaak hebben ze de uitdaging wel nodig, maar om van een hond een robotje te maken dat op commando doet wat jij wilt? Neen, daar pas ik voor 🙂 En jij duidelijk ook! Honden zijn zo makkelijk te motiveren als jij doet alsof het leuk is hè!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.