Het lijkt wel een trend geworden: het nieuws vermijden, jezelf afsluiten van het leed van de wereld. Steeds meer hoor ik mensen zeggen dat ze het nieuws niet meer volgen, omdat ze het leed niet aankunnen. Vaker dan ooit roepen mensen op om het negatieve weg te houden van social media. Ondertussen worden er mensen vermoord, kinderen in kooien gestopt, woedt er oorlog en leven steeds meer kinderen in armoede, ook in ons eigen land.

Heel bewust luister ik wel naar het nieuws. Ik kies er zelfs voor om te luisteren naar een zender die bepaalde topics gedurende de dag verder uitspit. We kopen een krant, hebben een abonnement op Knack en ook in mijn facebookfeed verschijnen dagelijks meerdere nieuwsitems. Er is dus weinig uit de actualiteit dat mij zal ontgaan.

Mijn Lief is zelfs een tikkeltje erger dan ik. Hij gaat in discussie met mensen over allerlei nieuwsitems. Hij maakt zich kwaad als er weer onrecht in de wereld gebeurt. Hij is begaan met alles wat tegen de menselijkheid ingaat. Ik leef mee met hem en diegene die onrechtvaardig behandeld worden, diegene die het leed ondergaat. Wij weigeren onze hoofd in het zand te steken en ons te ‘beschermen’ tegen alle misérie in de wereld.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de volle omvang van de Holocaust de wereld trof, zeiden vele Duitsers: wir haben es nicht gewusst. Ik wil deze woorden nooit in mijn mond hoeven nemen, wanneer het gaat over onrechtvaardigheid. Ik wil iemand zijn die ten volle beseft wat er gaande is in de wereld. Iemand die doorvertelt, die meeleeft, die actie onderneemt. Ik wil het opnemen voor de zwakkeren die zelf geen stem hebben. Ik wil graag een verschil maken.

Misschien ben ik een idealist, een dromer. Mijn invloed is niet zo groot als ik zelf zou willen. Met mijn kleine blog bereik ik nog geen duizend unieke personen per maand. En ook op ander vlak ben ik niet meteen de grootste gamechanger. Maar ik weiger mijn mond te houden. Ook al word ik door mensen uitscholden, ook al probeert met mij de mond te snoeren, ik zal in discussie blijven gaan en achter mijn eigen waarden blijven staan.

Ik wil op het einde niet moeten zeggen dat ik het niet geweten heb.

10 Replies to “Wir haben es nicht gewusst”

 1. Dit is een moeilijk hé, ik ben zo iemand die me afsluit van het nieuws. Want ik ben zo’n persoon die gaat liggen piekeren, wenen en wakker liggen van zulke berichten. Het is om mezelf te beschermen. Ik ben geen koele kikker, eerder een te gevoelig persoon. Ik weet wat er gebeurd in de wereld, maar dat wil niet zeggen dat ik elke dag zulke beelden hoef te zien. Als ik er iets aan moest kunnen veranderen, ik zou het doen. Maar ik zou niet weten hoe, intussen bescherm ik mezelf want ik wil mijn eigen leven hierdoor niet laten bepalen. Op school kwam ik op voor mensen die gepest werden, en nog zou ik dat doen. Ik heb al gemerkt dat er weer iets gaande is in het nieuws, maar ik hoef het echt niet te zien. Wat niet wil zeggen dat het mij niets doet, integendeel.
  Stephanie onlangs geplaatst…25 activiteiten om te doen in de zomervakantie met kinderen.My Profile

  1. Hooggevoelig zijn is geen pretje. En geloof me, ik heb ook de opnames van die huilende kinderen in de vs stil gezet. Maar ik blijf de actualiteit volgen, begaan met de wereld. Ik vind het belangrijk om te weten wat er speelt.
   Ik denk niet dat je van jezelf mag verwachten dat je grote veranderingen teweeg zal brengen. Maar dat doe je door groener te leven ook niet, toch? Volgens mij heeft de wereld mensen nodig die huilen om de ellende, die anderen erop wijzen hoe harteloos we kunnen zijn, die vechten voor een betere wereld, al maakt hun gevecht niet het grootste verschil.
   Het is maar waar je je energie insteekt, denk ik dan.

 2. Ik sluit mij helemaal aan bij Stephanie eigenlijk. Ik kijk ook al jaren vrijwel geen nieuws meer, maar niet omdat ik het niet wil weten. Ik volg het nieuws bijvoorbeeld wel op Twitter, en spreek me daar ook zeker uit. Maar dan kan ik doseren. Dan is het aan mij om te bepalen of ik een artikel open, beelden bekijk, reacties lees. Ik wil zeker weten wat er speelt, maar ik wil niet alles zien.
  Jenn onlangs geplaatst…Ik schrijf dus een boekMy Profile

  1. Om begaan te zijn met wat er speelt, hoef je niet alles te zien. Er is niets mis met ellende doseren, zolang je maar begaan met en betrokken blijft bij je medemensen, of ze nu naast je wonen of aan de andere kant van de wereld.
   Toch meng jij je ook wel in een discussie en geeft je mening. Ook dat is een verschil maken. Uiteindelijk kijk je niet weg, niet echt.

 3. Ik hoor helaas ook tot de groep mensen die zich afsluit voor het nieuws 🙁 Het is niet dat het mij niet kan schelen, maar het valt me op dat ik nooit echt mee ben geweest met de actualiteit. Ik hoor wel eens zeggen dat ik wereldvreemd ben. Ik voel me daar vaak schuldig over.

 4. Ik probeer bewust het nieuws te volgen en hoe de mensen daarop reageren. Niet omdat ik me de gamechanger voel of het gevoel heb dat ik echt een verschil kan maken, maar omdat ik begaan ben met de wereld en bewust wil zijn. Daar waar ik een verschil kan maken, wil ik dat wel.

  1. Alleen al dat je bewust mee wil zijn met de wereld maakt het verschil. Als je kan, zal je iets doen. Al is het maar een stomme petitie tekenen. Als we allemaal een beetje begaan zijn met de wereld en haar inwoners, en daar ook naar handelen, maakt dat ook een verschil.

 5. Ik kijk al jaren geen nieuws meer, maar ik weet wel wat er gebeurt. Misschien niet in detail en daar heb ik eerlijk gezegd ook geen behoefte aan. Misschien is dat weglopen voor de feiten, maar ik denk toch dat ik dat niet doe. En wat ik wel doe? Inderdaad de discussie aangaan en proberen onze kinderen op te voeden tot sociale en empathische mensen.

  1. Ik denk niet dat je wegloopt van de feiten. Je blijft duidelijk op een andere manier op de hoogte. En belangrijker, betrokken. Misschien zal de wereld niet veranderen, maar je doet wel iets. Je staat er op zijn minst bij stil. Ik geloof dat dat al een wereld van verschil maakt.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.