De donkere dagen nodigen je uit om je terug te trekken, aan zelfreflectie te doen, om te overpeinzen. Het gebrek aan zonlicht vraagt van ons om te profiteren van de luttele uurtjes die de zon ons licht schenkt. Maar december is voor mij vooral de maand waarin ik alles op alles moet zetten om mijn energie op een normaal peil te houden. Wanneer ik dit schrijf, vallen mijn ogen bijna dicht en heb ik het gevoel dat ik op de laatste restjes door ga. Volgende week volgen nog twee werkdagen en daarna mag ik een week en een half uitrusten.

De dag waar ik echter naar uitkijk, is de kortste dag van het jaar. Een dag die een belofte in zich houdt, die de hoop in zich draagt voor de toekomst, de dag waarop het korten van de dagen eindigt en het lengen van de dagen van start gaat. De heerser van de winter, koning Hulst, zal zijn kroon moeten afstaan aan de heerser van de zomer, koning Eik, maar niet zonder slag of stoot.

Voor vele mensen is 21 december de dag waarop de winter begint. Het lijkt dus vreemd dat de heerser van de winter zijn macht verliest. Eigenlijk is 21 december de langste nacht en dus het moment waarop de zon ‘keert’. We krijgen de belofte van het licht toegereikt die in het christendom vertegenwoordigd wordt door de figuur van Jezus Christus. Het is werkelijk de begin van het einde van de regeerperiode van de winter. Omdat de zon steeds meer aan kracht wint, is het tevens ook het begin van de machtsovername door de zomer.

De winter lijkt wel de periode waarin koning Hulst nog eens alles op alles zet om zijn eeuwige vijand koning Eik van de troon weg te houden. Hij kan stormen op ons afsturen, sneeuw en ijzel, koude dagen, verschrikkelijke winden. Maar wij weten eigenlijk al, doordat de zon zich langer laat zien, dat koning Eik ook zijn kracht inzet om het koninkrijk te veroveren. Daarom steken we op Yule of de winterzonnewende zoveel mogelijk kaarsjes aan. Laat koning Eik weten dat we op hem wachten, dat we uitkijken naar zijn licht en dat we hem steunen in zijn gevecht met koning Hulst.

Ik wens jullie een fijne Winterzonnewende toe!

31569908cb0b70e98238e6ef7ea46db1

2 Replies to “HEKSERIJ | Winterzonnewende”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.