Zo eenvoudig zette ik het maandag op papier: de enige manier om werkelijk trouw te zijn aan jezelf is om jezelf te zijn. Geef geen moer om verwachtingen, probeer je rollen aan te nemen als jezelf en ga niet iemand zijn die je niet bent. Wees trots op jezelf!  Ga ervoor, hoe moeilijk het ook is. Maar die ene vraag die we vaak vergeten te beantwoorden is: wie ben ik?

Wie ben ik?

Veel schrijvers van zelfhulpboeken hebben het erover, maar ook psychologen en andere experts. Er is veel geschreven over identiteit. Een simpele zoekopdracht op het internet levert mij het volgende op:

Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en persoonsgelijkheid. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft wordt zelfbeeld of zelfconcept genoemd.

Er zijn verschillende soorten van het begrip identiteit te onderscheiden, zoals persoonlijke, genetische, sociale, culturele en nationale identiteit.

Bron: Wikipedia

Wikipedia haalt het al meteen aan: er zijn verschillende vormen van identiteit. Op de vraag ‘wie ben ik’ is er dus geen eenvoudig antwoord. Volgens deze definitie is je afkomst, je persoonlijkheid, je karakter, je vriendenkring, waar je woont, etc. dus onderdeel van wie je bent.

Psychologisch gezien maken je persoonlijkheid en je afkomst deel uit van je referentiekader, een geheel van waarden en normen. Je referentiekader is een soort van bril die je opzet, een manier van naar de wereld kijken. Het bepaalt hoe je reageert op situaties en is afhankelijk van een groot aantal factoren zoals waar je opgroeit, wie je ouders en vrienden zijn, maar ook de nationaliteit die je draagt en hoe mensen doorheen je hele leven op jou reageren.

Wanneer je dus aan iemand vraagt wie hij is, is het niet zo gek dat mensen spreken over beroep, hun ouders, hun huisdieren, waar ze wonen en welke hobby’s ze hebben. Maar is dat werkelijk wat ons definieert?

Wie ben jij?

Wanneer we het antwoord op deze vraag gaan zoeken bij schrijvers als David Dewulf, Eckhart Tolle, Louis Hay en Philip Moffit krijgen we echter een heel ander beeld van wie we zijn.

Eckhart Tolle hamert er bijvoorbeeld op om alles van het verleden en de toekomst los te laten. Dat maakt geen deel uit van onszelf, maar zijn verhalen die we vertellen. Ook David Dewulf gaat daarop in en maakt een onderscheid tussen ons verhaal-zelf en ons nu-zelf. We zijn niet de verhalen die we over onszelf vertellen. Dat is niet onze kern. Het zal ons zeker beïnvloeden in hoe we naar de wereld kijken en hoe we in de wereld staan, maar wanneer we de verhalen los laten, zal er een heel ander persoon komen boven drijven.

Louis Hay vraagt ons om onze gedachten niet als deel van onszelf te zien. Onze gedachten zijn wel afkomstig van onszelf, tenslotte komen ze voort uit onze eigen hersenactiviteit, maar we mogen ons er niet mee identificeren. Ze geeft aan dat affirmaties, gedachten die we bewust gaan oproepen over onszelf, middelen zijn om ons potentieel te laten ontluiken, maar we zijn de gedachten niet. We zijn niet onze slechte gedachten, noch onze goede gedachten.

Philip Moffit breidt dit ook uit naar emoties. We zijn niet onze emoties, onze emoties komen voort uit onszelf, maar maken geen deel uit van wie we zijn. Daarvoor zijn ze te vluchtig. Ook zegt hij dat we niet het beeld zijn dat we van onszelf hebben of het beeld dat we voorschotelen aan anderen uit onze omgeving. Dat is niet de kern van wie we zijn.

Volgens al deze mensen zijn we dus helemaal niet ons beroep, onze ouders, onze huisdieren, waar we wonen of onze hobby’s…

Maar wie zijn we dan wel?

Ga eens rustig zitten. Plaats je beide voeten plat op de grond en recht je rug. Volg je ademhaling. Kom tot rust en landt in je eigen lichaam, in het nu. Gedachten zullen komen en gaan. Gevoelens zullen komen en gaan. Sensaties zullen komen en gaan. Observeer ze en lach ze toe, maar laat ze je niet meenemen. Voel je die warme straling? Dat zachte stemmetje dat je vertelt dat alles goed is zo. Ben je werkelijk in het nu? Gefeliciteerd! Je hebt jezelf gevonden!

Al te vaak geloven we dat onszelf laten meenemen door onze gevoelens, onze gedachten en onze sensaties dat dat werkelijk onszelf zijn is. Dat is niet zo. We willen gezien worden, opvallen of ons net helemaal verstoppen. Niets van dat alles is werkelijk jezelf zijn. Wie zichzelf is, leeft in het nu, voelt hoe het is om hier en nu te zijn en tevreden te zijn met wat is.

Wie ik ben
is niet in woorden te vatten.
Ik ben
wanneer de storm me niet
te pakken krijgt
Ik ben
zonder verwachtingen
meedrijvend op de golven
Ik ben
en ik weet
dat niet weten
is wie ik ben

Wie ben jij?

One Reply to “Wie ben ik?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.