Mijn jas hing aan de kapstok, de radio stond aan, een fles water op mijn bureau. Ik was ingelogd en opende mijn mailbox. Einde. Echt, ik wist niet meer wat ik verder nog moest gaan doen. Er lag zoveel werk op mij te wachten waardoor ik helemaal geen zin meer had om nog ergens aan te beginnen. Mijn motivatie was gewoon weg!

Zo’n momenten zijn voor iedereen wel herkenbaar. Soms heb je van die dagen waarop je eigenlijk totaal geen zin hebt om te werken. Je hebt geen motivatie, ziet het bos door de bomen niet meer, weet niet waar eerst springen. Tijd voor een grondige re-organisatie!

werk boven hoofd
Credits by Damian Zaleski
  1. Maak een to-do-lijstje: wanneer ik op het werk kom, maak ik als eerste mijn to-do-lijstje voor die dag. Dat doe ik door de mails in mijn inbox te overlopen, de lijst met lopende zaken te bekijken en een stand van zaken voor de lopende projecten op te maken. Ook de inkomende post bekijk ik om mijn to-do-lijst aan te vullen.
  2. Minimaliseer op het werk: clean desk, lege mailbox. Er is geen fijner gevoel om het kantoor mee te verlaten. Maar wat evengoed werkt is als je terug komt en er een clean desk en een overzichtelijke mailbox vindt. Klasseer mails die afgehandeld zijn in een archief en wis overbodige mails. Zorg voor een opgeruimde kast waarin je al je documenten kwijt kan en ook snel terug vindt. Een opgeruimd bureau en een opgeruimde mailbox zorgen voor een opgeruimd hoofd.
  3. Doe eenvoudige klusjes: raak je niet in de juiste flow om aan je werk te beginnen of raak je ergens vast omdat je de oplossing niet vindt. Doe dan eenvoudige klusjes waardoor je je gedachten even kan verzetten. Zelf ga ik dan overzichtjes maken in excell, beantwoord ik even de eenvoudige mails, tik even een nota,… Probeer die dingen te doen die je zonder al te veel moeite en opzoekwerk kan afhandelen.
  4. Doe iets wat je al lang hebt uitgesteld: niets werkt beter dan een klus die al eeuwen in de ijskast zit, eindelijk eens af te handelen. Het klasseren van bestekken blijft bij mij bijvoorbeeld altijd liggen. Mijn collega’s struikelen dan over de mappen die naast mijn bureau liggen. Ingewikkelde berekeningen blijven soms ook een paar dagen liggen. Op een moment dat mijn hoofd op springen staat, neem ik die erbij en begin er gewoon aan. Mailbox uit, vragen komen op de to-do-lijst en het enige dat mij nog mag afleiden is mijn telefoon. Wat een opluchting als zo’n klus dan eindelijk klaar is. Dan heb ik zoveel meer zin om aan de dagelijkse zaken te beginnen!
  5. Las een adempauze in: soms gaat het allemaal niet meer. Zelfs de eenvoudigste klusjes lijken bergen. Las dan gewoon even een adempauze in. Dat kan een minimeditatie van drie minuten zijn, maar je kan ook even een rondje door het gebouw lopen – en doen alsof je iets nodig hebt – of een praatje maken met een collega om je gedachten af te leiden. Geen uur blijven plakken, maar vijf minuten van alles weg om daarna met even goede moed terug je werk aan te vatten.

Wat doe jij als je een zware dag hebt op het werk en niet vooruit te branden lijkt?

6 Replies to “Als het werk je boven je hoofd groeit”

  1. Wat bij mij goed werkt wanneer ik niet vooruit brand is een timer zetten. Als ik bv heel erg tegen administratie aanhik, zet ik de timer op een kwartiertje. Ben ik daarna nog niet klaar, dan nog een kwartiertje. Werkt voor mij goed!

  2. Vandaag was zo’n dag… dit na een weekje verlof… niet leuk!
    Eerst maak ik stapeltjes en zorg ervoor dat mijn bureau netjes ligt, geen slordige toestanden en dan kan ik in alle rust verder werken… tot er geen stapeltje meer is.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.