Dit jaar is niet zo nieuw meer. De eerste maand zit er alweer op. We staan weer aan het begin van een splinternieuwe maand, vol mogelijkheden en kansen. Een maand waar nieuwe doelen gesteld kunnen worden, ideeën kunnen ontspruiten en mooie herinneringen worden gemaakt. Wij zijn alvast volop begonnen met plannen maken om met ons gezinnetje van deze maand te genieten.

Februari is een romantische maand. De veertiende vieren we namelijk Valentijn, een dag waarop we onze geliefden even extra in het zonnetje zetten. Die romantische maand leek mij het ideale moment om een project uit te werken waar ik al even mee in mijn hoofd zat: een blogreeks over ‘zelfliefde’!

Waarom een maand rond zelfliefde?

Steeds meer valt het mij op dat de mensen rondom me het moeilijk hebben om van zichzelf te houden. Ze leggen de lat immens hoog voor zichzelf, stellen zichzelf constant in vraag, kunnen moeilijk antwoord geven op de vraag wat ze leuk vinden aan zichzelf.

Dat is niet vreemd ook. Dagelijks worden we overspoeld door beelden die ons vertellen dat het allemaal net niet goed genoeg is. Ze vertellen ons dat we betere moeders kunnen zijn. We zouden mooiere lichamen kunnen hebben. We zijn nog niet gezond genoeg. Ons huis zou beter ingericht kunnen worden. En met dit boek of dat drankje word je nog gelukkiger!

Lees ook de vier tips om meer van je lichaam te houden, zoals het is.

Ik geloof echter dat iedereen meer dan goed genoeg is zoals hij is. Dat is ook de reden waarom ik me met volle goesting achter het project ‘Goed genoeg ouderschap‘ van Viva heb geschaard. Ik geloof ook dat meer mensen van zichzelf mogen houden. Dat zelfliefde de sleutel is tot een Liever Leven.

Zelfliefde is zweverig

Houden van jezelf klinkt voor veel mensen net een tikkeltje tè zweverig. Nochtans wordt in de psychologie het concept van ‘zelfliefde’ steeds belangrijker. Uit meerdere onderzoeken, van o.a. Kristin Neff en Roos Vonk, blijkt dat mensen die zichzelf goed genoeg vinden, veel flexibeler in het leven staan. Ze kunnen beter omgaan met tegenslagen en weten net iets makkelijker terug op te krabbelen.

Denk bij ‘houden van jezelf’ ook niet aan dezelfde soort liefde die je voelt wanneer je hopeloos verliefd op iemand bent. Dat is niet het soort liefde die we nastreven. Zelfliefde gaat voornamelijk over goed zorgen voor jezelf, voor jezelf opkomen, grenzen stellen en durven kiezen voor jezelf. En wonder boven wonder blijkt dat wie liever is voor zichzelf, ook een beetje liever is voor de ander.

Lees ook waarom zelfzorg niet voor egoïsten is

Wat mag je verwachten de komende maand?

In februari mag je een reeks inspirerende artikelen verwachten rond zelfliefde. Er zullen tips en tricks tussen zitten, leuke ideetjes om te zorgen voor jezelf, af en toe een opdrachtje en ook een leuke winactie!

Ga dus alvast klaar zitten voor een februari waarin je jezelf eens lekker mag verwennen. Want je bent het waard om van te houden!

5 Replies to “Welkom februari, maand van de zelfliefde”

  1. Ik ben zo benieuwd en enthousiast naar alles wat je de wereld in gaat sturen hierover . Zelfliefde en -zorg heb ik hoog in het vaandel staan. Goed genoeg ouderschap klinkt heel interessant (voor later) en ik lees zeker even verder!
    Liefs Loena

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.