De afgelopen dagen zijn zowel ik als mijn Lief behoorlijk geschrokken van de woorden die mensen je toegooien op social media. Ik heb het voornamelijk over facebook waar we zijn uitgescholden voor links tuig, naïve mensen, bekrompen of te bepamperend. De Berlijnse muur was beter blijven staan, zodat mensen als wij geen kans hadden met onze idiote linkse ideeën. De aanleiding was enerzijds de schietpartij in Luik waarbij mijn Lief aandacht vroeg voor de slachtoffers. Anderszijds was het peuter Mawda waar ik wat meer respect vroeg voor de menselijkheid van de ouders en het meisje zelf. Dat stierf zonder ouders, alleen.

De discussies op facebook hebben veel energie gekost. Maar het belangrijkste is dat ze me aan het denken hebben gezet. De idealen waar onze gesprekspartners voor stonden, zijn niet de onze. Noch ik, noch mijn Lief willen de ideale wereld die deze mensen in gedachten hebben. Ik kijk naar mijn kleine meisje en vraag me af welke wereld ik dan wel voor haar in gedachten heb.

Hopelijk mag ze opgroeien in een wereld waar mensen elkaar in alle menselijkheid kunnen ontmoeten. Een wereld waar mensen compassie kunnen opbrengen voor elkaar. Empathie voelen en moeite doen om de ander zijn standpunt te zien. Waar zijn we tenslotte als mensheid als we niet meer kunnen zien dat de ander ook een mens is met wensen en gevoelens? Zijn we er dan werkelijk zo van overtuigd dat wij die ander niet meer nodig hebben? Ik geloof van niet. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik in een wijk woon waar buren lieve vrienden zijn geworden. Want als er iets mis loopt, dan zijn ze er om ons te helpen. Als er iets te vieren valt, dan zijn ze er om met ons mee te vieren. Dat is goud waard. Wij zijn geen egoïstische, individualistische wezens. Wij hebben andere mensen nodig om te overleven. Ik hoop dat mijn kleine meisje zo’n mensen in haar leven mag hebben.

Ik hoop dat ze mag opgroeien in een wereld waar ze zichzelf kan zijn. Het leven is in onze samenleving al lang niet meer voorspelbaar. We worden niet geboren en gedoopt. We gaan niet meer naar de school onder de kerktoren of volgen onze ouders in hun voetsporen. We trouwen niet meer met de jongen of het meisje van een paar straten verderop om kinderen te krijgen en ons leven te slijten in het dorp waar we geboren zijn. We kunnen keuzes maken. We hebben de ruimte om te kiezen voor dingen die voor onszelf belangrijk zijn. Als ze dat kan doen in een wereld waar jezelf zijn ook echt toegestaan is, dan is dat mijn ideale wereld.

De wereld waar ik haar graag in zie opgroeien is een wereld waar een vrije mening mogelijk is zonder daarmee meteen de ander te kwetsen. Het is zo makkelijk om met woorden te gooien en te vergeten dat de persoon aan de andere kant ook een mens is met gevoelens.

Bovenal hoop ik dat ze mag opgroeien in een wereld waar we leren samen leven. We hebben toegang tot alle rijkdom van de wereld. We halen van alles naar hier en er worden mensen uitgebuit om in onze behoeften voorzien. Maar als die mensen hierheen zouden komen, dan is het kot te klein. Ik hoop dat ze mag leven in een wereld waar haat geen kans meer krijgt. Waar we niet meer wegkijken van de pijn en de ellende van een ander, maar durven ons hand uitsteken om te helpen.

En misschien ben ik een idealist en een linkse rakker. Maar dit is waar ik in geloof en waar ik voor sta. Ik begin alvast met bouwen aan die betere wereld!

14 Replies to “Welke wereld wil ik voor mijn kind?”

  1. Volgens mij doet het er niet echt toe of je links of rechts bent: jouw droom is de mijne en volgens mij die van heel veel mensen.
    Harde reacties, onverdraagzaamheid: wellicht voor een groot deel veroorzaakt door angst? Ik weet het niet. Maak mezelf ook regelmatig zorgen over de wereld waarin de meiden opgroeien. En tegelijk denk ik dat de jeugd de toekomst heeft.

    1. Ja, de jeugd heeft de toekomst. Ik vraag me alleen soms af wat hen geleerd wordt? Angst is echt zo’n vervelend gegeven hè. Ik begrijp dat wel, maar langs de andere kant is haat volgens mij echt meer dan angst alleen…

  2. Heel erg dat er mensen zijn die zich zo op social media uiten. Ook al sta jij erboven, het raakt je wel. Ik kan alleen maar meegaan in je verhaal, ik sta volledig achter je! Ik snap dat je dit soort dingen weleens denkt als je een kind hebt dat op moet groeien …

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.