Er is veel troost te vinden in het idee dat dingen voorbestemd zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken, want dingen gebeuren zoals ze voorbestemd zijn en eigenlijk hebben we daar weinig invloed op. Maar is dat werkelijk zo? Tot hoever reikt onze verantwoordelijkheid?

Het plan

Volgens een bepaalde theorie is het zo dat alles wat ons in dit leven overkomt, gewoon voorbestemd is. Elke keuze die je maakt, maak je eigenlijk niet echt zelf, want je het was nu eenmaal altijd al het plan van de ‘schepper’ (God, Allah, Jaweh, …) en daar hebben wij geen invloed op. Dat betekent ook dat wij helemaal geen verantwoordelijkheid dragen voor de dingen die ons overkomen. Maar ook niet dat we verantwoordelijkheid dragen voor de keuzes die we maken. Dat kan langs de ene kant vrij geruststellend zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over het eten dat je morgen op je bord krijgt, jouw schepper zal wel voor je zorgen. Maar dat betekent ook dat jij niet verantwoordelijk bent voor de moord die je pleegt op je landgenoot. Want dat was wat de schepper had voorbestemd.

Niet iedereen zal het op die manier omschrijven, maar je hoort wel eens zeggen: ‘God heeft het gewild’. Elke godsdienst heeft daarbij zo wel zijn stroming. Gelovigen plegen daden en schuiven het dan op de wil van God. Persoonlijk ben ik daar altijd heel sceptisch tegenover. Waar heb jij het bewijs dat God dat inderdaad zo gewild heeft? Ik geloof namelijk totaal niet dat God altijd de persoon is die gelovigen beweren dat hij is. En met mij zullen er wel meer mensen zo denken. Waarom worden hem dan zo eenvoudig vreselijke daden toegeschreven?

Neen, ik geloof niet dat er een plan is waaraan we allemaal moeten voldoen.

 

Toeval

Een andere overtuiging is dat de wereld volledig bestaat uit toeval. Het is toevallig dat we samen in de klas zitten, dat die man mijn pad kruist en ook ‘toevallig’ dat ik vandaag frietjes eet. Uiteraard is er ergens wel een reden waarom ik frietjes eet vandaag, maar dat ligt in het feit dat ik die keuze heb gemaakt. Met die keuze is helemaal niets gemoeid, uitgezonderd het feit dat ik daarvoor gekozen heb. Wanneer ik in de frituur dan een goede vriend tegen kom, is dat gebaseerd op het feit dat we allebei de keuze maakten om frietjes te gaan eten. Verder zijn er geen verbanden te trekken met beide beslissingen.

De meeste mensen geloven tegenwoordig in toeval. Er zijn niet meteen lijnen te trekken tussen de verschillende beslissingen die mensen nemen.

Causale verbanden

Vrij verwant aan het idee van toeval, is ook het idee van de causale verbanden. Kort gezegd: elk gevolg heeft een oorzaak en elk oorzaak heeft een gevolg. Dat kunnen meerdere oorzaken bij een gevolg zijn, meerdere gevolgen aan een oorzaak of, om het nog ingewikkelder te maken, meerdere oorzaken met meerdere gevolgen.

Denk hierbij maar aan een aardbeving. Er zijn meerdere oorzaken voor die aardbeving en daarop volgen meerdere gevolgen. Zo kan een gezin zijn vader verliezen en daarmee zijn belangrijkste inkomst, maar kan een ander gezin dan weer zijn huis verliezen en daardoor verliezen de verschillende leden hun baan.

De verschillende draden van deze causale verbanden zijn vaak heel moeilijk te herleiden naar de beginpositie. Eigenlijk begon een balletje te rollen in het begin der tijden en elke beslissing in het verleden heeft dit heden gecreëerd.

De blauwdruk

Een ander idee over de manier waarop onze wereld draait, voegt de verschillende bovenstaande ideeën min of meer samen. Er is een blauwdruk van de gebeurtenissen in deze wereld. Er zijn causale verbanden, mensen nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen, maar het universum heeft dus een soort van ‘plan’ waar we ons in bevinden. Dat wil zeggen dat we maar een beperkt aantal keuzes hebben en de ene keuze leidt onvermijdelijk naar een volgend kruispunt waar weer keuzes gemaakt moeten worden. Het lijkt een beetje op een determinatietabel.

Samenhangend daarmee bestaat het idee dat er meerdere werelden zijn waar al onze mogelijke keuzes verder leven en een ander bestaan kennen. Ergens in dit universum is er dus een vrouw net als ik die er niet voor gekozen heeft om sociaal werk te gaan studeren, maar in het onderwijs ging werken. Zij leeft het leven dat ik zou leven als ik die keuze had gemaakt.

If it’s supposed to happen…

voorbestemd

Ik geloof eerder in een soort blauwdruk waarbij we telkens onze keuzes maken en die keuzes hebben gevolgen. Het idee dat er in een andere wereld iemand leeft net als ik die andere keuzes heeft gemaakt, lijkt me vrij science fiction, maar de dingen die ik over kwantumfysica reeds heb gelezen overtuigen mij toch van het feit dat dit mogelijk is!

De quote ‘If it is supposed to happen, it will’ is voor mij een herinnering aan het feit dat een mens zijn best kan doen en daarbij het beste kan voor hebben, maar als het niet ‘voorbestemd’ is dan zal het niet zo zijn. In die zin dat een keuze maar naar een bepaalde uitkomst leidt. Volgens mij zorgt het universum wel een beetje voor ons en brengt het die dingen op ons pad die wij nodig hebben. Maar het universum zorgt niet voor dwazen…

Er was een aardbeving gebeurd waardoor de rivieren uit hun oevers traden. De overstromingen waren zo stevig dat de enige droge plaats die Bram kon vinden, boven op het dak van zijn eigen huis was. Hij klom uit het zolderraam en ging op het dak zitten. Wanhopig voelde hij zich niet, want hij wist dat God voor hem zou zorgen. Voor de zekerheid stuurde hij toch een schietgebedje naar boven.
Uren verstreken en Bram merkte op dat het water steeg. Een boot met een aantal buren stopte bij hem. “Buurman, spring bij ons in de boot! We brengen je naar veiliger gebied!”
“Dat is niet nodig,” riep Bram terug, “God zal mij wel redden!” De mannen haalden hun schouders op en roeiden verder, op weg naar het droge. Een paar uur later vloog een hulpteam met een helikopter boven Bram.
“Meneer, we gooien een ladder naar beneden. Klim erop, wij brengen u in veiligheid!”
“Dat is niet nodig,” antwoordde Bram, “God zal mij redden!”
De uren verstreken, het water steeg en Bram verdronk. Toen hij voor God werd geleid, was hij gefrustreerd en sprak de Heer aan over zijn dood: “Heer, ik heb al mijn vertrouwen in u gesteld en toch redde u mij niet van de verdrinkingsdood.  Waarom?”
De Heer keek Bram verbaasd aan en antwoordde: “Ik heb een boot en een helikopter gezonden en je aanvaardde mijn hulp niet. Wat verwacht je dan van mij?”

Geloof jij in voorbestemming?

6 Replies to “Wat voorbestemd is”

 1. Ik ga denk ik ook voor de blauwdruk. Mijn geloof is er een met een vrij duidelijke ‘God heeft het zo bedoeld’-stroming, maar zoals je al schrijft: dat is wel erg makkelijk om dingen af te schuiven. Ik geloof wel dat er een plan ligt, maar ook dat we onze eigen keuzes maken. Er is als het ware een eindbestemming en een ideale route, maar zo af en toe lopen we verkeerd waardoor de weg een tijd moeilijker is – maar misschien op zijn eigen manier ook wel mooi, en daardoor waarderen we het weer veel meer als we op het ‘ideale pad’ terecht komen.
  Jantine onlangs geplaatst…Even kletsenMy Profile

 2. Wat een mooi blogje heb je gemaakt. Iets om zeker eens bij stil te staan. Zelf geloof ik in het idee van causale verbanden… Elke keuze heeft een logische oorzaak & gevolg… Uiteindelijk kies je zelf je pad, maar sommige dingen hebben zeker wel een doel.

 3. Wat een mooi artikel! Dit zet mij aan het denken. Ik hou ervan om hierover na te denken! Geloof ik in voorbestemming? Ik denk het wel. Ik denk inderdaad dat wij als mensen hier op aarde zijn om bepaalde lessen te leren. Dat de mensen die je daarvoor nodig hebt op je pad komen, maar het is aan onszelf om die mensen toe te laten in ons leven. Zo ook kan ik luisteren naar mijn verstand (wat is de meeste zekerheid, waarmee verdien ik het meeste geld, bijv.) of ik kan luisteren naar mijn gevoel, mijn intuïtie en in dat laatste geval blijf ik op het pad dat voor mij voorbestemd is. Aan de andere kant vraag ik me dan weer af wat het nut daarvan is, aangezien ik er ook in geloof dat we allemaal van dezelfde energie afstammen en dan zouden er geen lessen nodig zijn. Immers als we dood gaan gaan we terug naar die energie en die energie is allesomvattend en dus ook alleswetend. Kortom, ik heb geen flauw idee!
  Marion onlangs geplaatst…Zoektocht Naar BalansMy Profile

  1. Oh, dat begrijp ik ook heel erg hoor, want ik heb een beetje een gelijklopend idee. Alleen geloof ik niet dat we lessen te leren hebben. Ik zie echt geen doel in ons leven, op het doel dat we zelf creëren na. Alle wezens zijn gewoon en het universum heeft volgens mij niet echt een plan. Tegelijk heb ik wel het idee dat alles met een reden gebeurd. Dat het universum ons wel voorziet wat we nodig hebben.
   Dat idee van die energie dat geloof ik ook. Mooie manier om naar het leven en de dood te kijken, vind ik!

 4. Ik geloof hier absoluut in, en wat heb jij dit mooi weergeven in jouw stuk hier. Wat betreft het toeval is naast blauwdruk ook wel synchroniciteit waar Deepak Chopra dan weer over heeft geschreven en die boeken heb ik verslonden.

  Zo is het ook helemaal waar dat de juiste mensen als spiegels zeg ik dan altijd op je weg komen, kunnen komen, de ene spiegel is om te zien hoe je zelf bent gegroeid terwijl je dat niet door hebt, dat is mijn ervaring geweest oa. Maar ook dat je ze wel toe moet laten en dat is soms moeilijk als je al meerdere vriendschappen kapot hebt zien gaan omdat het maar van 1 kant kwam bijv. Hoe kun je dan toch nog vertrouwen op?

  En toch blijf ik dat doen en vind onderweg wel als vanzelf uit of het nu goed of niet goed is. En zelfs als het niet goed is, leer je weer iets over jezelf. Ik denk hier graag over na en ook over het feit dat ik zelf vind dat ik vast zit op een bepaald stuk in mijn leven, maar is dat wel zo?

  Dan ga ik dus terug denken, wat heb ik dan ooit nog gedaan, of welke energie ligt er nog ergens verborgen wat ik ooit onwetend heb geschreven bijv. De kracht van handgeschreven gedachten zijn zo sterk dat ik daar ook vooral in geloof. En laat ik nu gisteren tijdens het zoeken van andere papieren iets zijn tegen gekomen wat in het nu mijn hele leven zal kunnen keren? Nee, ik kan het niet vermelden, anders zet ik het weer kracht bij, het moet in de fik, bij de volgende volle maan of juist nu nog of vlak erna, het antwoord zal spoedig komen.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Genoeg gezien vandaag!My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.