Toen Luna bij ons kwam wonen, had ik nooit gedacht dat een hond zo’n impact zou hebben op mijn leven. Je staat er eigenlijk niet bij stil wanneer je je hart schenkt aan iets wat zo klein is en nog helemaal niet weet hoe het met jou moet communiceren. En in eerste instantie denk je, geloof je, dat jij hen dingen zal leren, maar niets is minder waar.

Luna nam mij mee om de wereld te verkennen die ze zelf nog niet kende. De sneeuw werd meer dan een vervelend goedje waar je met de fiets niet kon passeren, het werd de ideale speelplek waar je de meest geweldige dingen kan beleven. Bossen, velden, het strand en de zee werden de plaatsen waar we samen het meeste vertoefden.

Hoe je de ochtend begint zonder stress, leerde Luna me ook. Ons dagelijks ritueel waarbij ze me vergezelt in de badkamer, daarna nog wat uitrust in haar bench en voor ik naar mijn werk vertrek, met me op wandel gaat, is niet meer weg te denken uit ons leven.

Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Regelmatig zeggen we tegen elkaar dat je niet lang kwaad kan blijven als Luna je begroet als je thuis komt, of verdrietig wanneer ze je komt troosten. Geen moment op een dag waarbij Luna je niet al kwispelend tegemoet komt.

Ze leerde me ook hoe fijn onverwachte tekenen van liefde zijn. Dan rent ze door het huis, ligt te knagen op een bot of rekt zich even uit na een dutje waarbij ze dan naar je toe komt en twee likjes geeft. Of dat onverwachte moment waarop ze haar kop op je been komt leggen om je dan aan te kijken met haar twee bruine ogen.

Het is een genot om haar mee te nemen eender waar naartoe. Ze is een ideaal gezelschap en in haar eigen taaltje vertelt ze je haar avonturen.

Neen, Luna heeft helemaal niet zoveel van me geleerd. Maar zij heeft mij wel veel geleerd van het leven. Ik denk niet dat ik haar ooit nog zou kunnen missen…

10416586_10204284955781830_1552949039851876625_n
Copyright: K. Verhelst

4 Replies to “Wat je van een hond leren kan”

  1. Je doet me denken aan Naica met deze blog. Waar het baasje de hond zaken moet leren, leert het baasje vooral veel van de hond. Over het leven en vaak ook over jezelf. Geen betere vriend dan een hond.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.