Regelmatig kunnen jullie in mijn weekoverzichten of de posts over spiritualiteit lezen over hekserij en wicca. Voor veel van mijn lezers blijkt dit echter een materie te zijn waar ze helemaal niet in thuis zijn en dus vele vragen over hebben. Daarom vond ik het leuk om een aantal dingen over hekserij te vertellen die voor de ‘leken onder ons’ hopelijk wat meer licht in de duisternis brengen. Bij deze, een eerste deel in ‘a quick guide into witchcraft’.

Paganisme vs. Hekserij

Paganisme wordt wel eens als een overkoepelende term gezien, waar hekserij o.a. onder valt. Paganisme is afgeleid van het Engelse woord pagan, dat heiden betekent. Tijdens de middeleeuwen en zelfs lang daarna vielen alle geloven die niet-christelijk waren daaronder. Tegenwoordig duidt paganisme vooral op een levenswijze en soms op een geloof, waarbij de natuur en de natuurkrachten vereert worden en centraal staan. Soms zal ook de term neopaganisme worden gebruikt, waarmee men vaak hetzelfde wil zeggen als met de term paganisme. Mensen die neopaganisme als term gebruiken, willen vaak de nadruk leggen op het feit dat het geloof dat zij nu praktiseren wel een basis heeft in de oude natuurreligies, maar niet hetzelfde is als het geloof van onze voorouders. Paganisme is dus een term die weinig meer benadrukt dan het geloof in natuurkrachten en de sterke verering van moeder Aarde.

Hekserij is een natuurreligie en valt dus onder de koepel van het paganisme. Voor heksen staat moeder aarde en haar cyclus centraal. Dit betekent dat veel heksen de acht jaarfeesten (later meer hierover) vieren. Dat vieren kan gewoon een wandeling zijn, of een maaltijd die in het teken van dat jaarfeest staat. Veel heksen leven ook volgens de cyclus van de maan door te volgen welke vorm ze heeft en bij volle maan iets te doen om deze volle maan te markeren. Heksen geloven vaak in magie, in energie en in het sturen van je eigen leven. Voor veel heksen is zelfontwikkeling dus ook belangrijk.

hekserij

Hekserij vs. Wicca

Hekserij is een heel vrije religie waar de leden vaak op hun eentje, ook wel solitair genoemd, hun religie beoefenen. Sommige heksen zullen zich verenigen in groepen, naar gelang de bijzonderheden in hun geloof. Veel heksen beweren geen regels te volgen, op hun eigen ethiek na, waarbij ‘doe wat gij wilt, maar schaadt een ander niet’ (een onderdeel uit de wiccan rede) centraal staat.

Binnen de hekserij wordt er nog een groep onderscheiden, wicca genaamd. Wicca zou afgeleid zijn van het oud-Engels woord voor heks. In de jaren ’60 werd in Groot-Britannië de wet tegen hekserij afgeschaft. Volgens de overlevering was dat het moment waarop Gardner bovengronds kwam met een oude religie, nl. de wicca. Hij zou, zoals al sinds de oude tijden, zijn opgeleid door een heks om uiteindelijk een coven (heksengroep) op te richten en de oude religie verder te verspreiden. In feit heeft Gardner zelf de wicca uitgevonden. Hij was lid van o.a. Golden Dawn en veel van de ideeën uit de vrijmetselarij hebben hun weg gevonden in de wicca samen met een aantal gebruiken die vermoedelijk door de volgelingen van oude natuurreligies in stand werden gehouden. Gardner haalde zijn mosterd bij Kelten, Germanen, Romeinen en Grieken, maar werd evenzeer beïnvloed door het oosten.

Wicca is een inwijdingsreligie. Men kan enkel ingewijd worden door een groep, waarna men wiccan of heks is. De termen heks en wiccan worden vrijwel door elkaar gebruikt, wat het soms een beetje ingewikkeld maakt voor buitenstaanders. In de wicca worden ook jaarfeesten (sabats) en maanvieringen (esbats) gedaan, maar wiccans vieren deze momenten met grootse rituelen die voor niet-ingewijde heksen soms te bombastisch zijn. De rituelen worden volgens een vast stramien opgebouwd, er worden ook bepaalde regels gevolgd en dat maakt dat wicca soms als dogmatisch wordt bekeken. De regels die worden gevolgd zijn echter richtlijnen, een kader waarbinnen gewerkt wordt, omdat wiccans vaak in grotere groepen vieren waarbij de regels eerder een houvast bieden.

vuur

En de rest…

Onder het paganisme vindt je nog veel meer stromingen: sjamanisme, druïdisme, … Ook de hekserij en de wicca zijn nog eens opgedeeld in verschillende stromingen die elk hun eigen nadruk leggen.

Wat vooral niet te vergeten is binnen paganisme is dat de leden onderling nog steeds verschillen van mening en er geen gestroomlijnde beschrijving van hun praktijk is. Onder heksen zal je sommige mensen horen zeggen dat magie belangrijk is, waar anderen het eigenlijk maar peanuts vinden in vergelijking met de persoonlijke ontwikkeling.

Bovenstaande is zelfs geen vaststaand feit, maar eerder mijn mening en mogelijks voer voor discussie. En dat maakt hekserij en paganisme net zo interessant: iedereen is vrij om te geloven wat hij wil, we kunnen er zelfs uren gedachten over wisselen, maar uiteindelijk ben jij degene die beslist waar jouw pad je heen leidt.

Wat zou jij nog meer willen weten over hekserij?

2 Replies to “Wat is hekserij?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.