Nog voor Amélie op de wereld kwam, hadden ik en mijn Lief reeds besloten dat we voor wasbare luiers zouden kiezen. We volgden een infosessie, spraken alles eens door, gingen nog eens op bezoek voor advies bij de eigenaresse van de webwinkel en sloegen toen een hele voorraad luiers in. Ik bracht jullie al eens op de hoogte van onze eerste ervaringen met de wasbare luiers. Vandaag geef ik jullie antwoord op een paar vragen die ik regelmatig krijg.

Meer werk

Is dat dan niet ongelofelijk veel was? Het is een logische vraag die men stelt, want het heet niet voor niets wasbaar luieren. Ik zou het niet ongelofelijk veel was noemen. Gemiddeld om de drie dagen – dat is dus twee tot drie keer per week – worden de gebruikte luiers gewassen. Alles zit in een waszak die samen met de luiers de wasmachine in gaat. De luiers worden eerst gespoeld met een kort wasprogramma en daarna grondig gewassen met een langer wasprogramma. Het is vaak een kwestie van plannen, omdat het lange wasprogramma makkelijk drie uur duurt en ik de was dan nog moet uithangen. Dat laatste is eigenlijk het meeste werk. De rest doet de wasmachine uiteindelijk voor mij.

Persoonlijk vind ik het een kwestie van routine en wennen. Met een kindje erbij heb je sowieso meer was en die twee extra machines met luiers kunnen er best wel bij. Bij het lange programma kunnen trouwens nog handdoeken, slabbetjes of washandjes worden mee gewassen, zodat er geen water verspild wordt.

Verzorgen

Dat is toch vies

Het tweede waar ik vragen over krijg, is of ik dat niet vies vind. Ik denk dat ik tot het soort mensen behoor dat niet heel snel van iets vies is. Als ik het kan afwassen, heb ik er meestal niet zoveel problemen mee. Met twee honden die regelmatig hun behoefte doen in onze tuin – wat dan moet worden opgeruimd – ben ik natuurlijk ook wel iets gewoon. Dus neen, ik vind het niet vies.

De vuile luiers worden bij een verschoonbeurt in een wetbag gestopt. Ik hoef ze niet uit te spoelen. Om stoelgang op te vangen gebruiken wij inlegvliesjes die de luieremmer ingaan. De luiers gaan de wasmachine in door de waszak binnenste buiten te keren.

Het vuilste werk wordt door onze wasmachine gedaan. De luiers komen telkens weer schoon en fris uit de machine. Ik hoef ze enkel nog op te hangen en te laten drogen.

Vies? Neen hoor!

Luieruitslag

Mensen vragen zich regelmatig af of Amélie dan niet meer last heeft van luieruitslag. Haar billetjes hebben toch regelmatig last van die natte luier?

Amélie heeft een zeer gevoelige huid, dus sowieso is ze al gevoeliger voor het krijgen van uitslag in allerlei vormen. Ze heeft dus ook regelmatig last van luieruitslag. Toch hebben wij het gevoel dat de wasbare luiers beter zijn voor haar dan wegwerpluiers. In wegwerp zit namelijk nog meer plastiek, alsook chemische stoffen die de huid kunnen uitdrogen.

Het probleem bij Amélie is dat ze een atopische huid heeft, waarbij droge, geïrriteerde en schilferige huid typerend is wanneer ze een opflakkering heeft. Producten die haar huid uitdrogen zijn dus eigenlijk te vermijden. Met wasbare luiers hebben we minder blootstelling aan dit soort producten en hebben we dus minder problemen met uitslag.

Ter vergelijking: we hebben eens een weekje wegwerpluiers gebruikt en toen had ze een extreem droge huid met schilfers en zelfs wondjes.

Maar waarom?

Uiteindelijk eindigen we altijd bij die ene vraag: waarom doe je het eigenlijk? Wat zijn de voordelen?

Voor mezelf lijken er niet zoveel voordelen te zijn. Velen zien vooral de berg was en het ‘vuil’ dat erbij komt kijken. Toch vind ik dat er genoeg redenen zijn om aan wasbaar luieren te doen:

  • Het is beter voor het milieu, want de afvalberg wordt er een pak kleiner door;
  • De kost is minder groot dan met wegwerp;
  • Geen chemische rommel aan dat kleine babylijfje;
  • Kindjes zouden sneller zindelijk worden doordat ze beter voelen dat ze nat zijn;
  • Het ziet er gewoon ontzettend leuk uit!

Ik zie uiteindelijk geen enkele reden meer om het niet te doen!

Kozen jullie voor wegwerp of wasbaar?

2 Replies to “Wasbare luiers | vier vaak gestelde vragen”

    1. Dat is zeker waar! Soms heeft Amélie eens een wegwerpluier aan als ze van de opvang komt en die gooi ik echt meteen weg. Wat een stank!
      Met wasbaar ruik ik soms zelfs niet dat ze een grote boodschap heeft gedaan.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.