Met onze ecologische voetafdruk en het tere babyvelletje in ons achterhoofd besloten wij nog voor de geboorte van Amélie dat we wasbare luiers wilden gebruiken. Niemand in onze omgeving heeft die keuze reeds eerder gemaakt, dus een infosessie rond dit onderwerp was meer dan welkom. Na een zoektocht naar een betrouwbare verkoper kwam ik op de website van ‘De Luierhoek‘ terecht. Catty, eigenares van de webwinkel, gaf zelf infosessies rondom dit thema en stelde daarbij de producten van haar webwinkel voor. Na een van deze infosessies was onze keuze gemaakt en ondertussen gebruiken wij sinds de geboorte van Amélie wasbare luiers.

Milovia, leuke printjes op een betrouwbaar product

Uit de vele mogelijkheden die er bestaan, besloten wij om de vouwluiers te gaan gebruiken. Concreet betekent dit dat je een buitenbroekje hebt gemaakt uit waterbestendige kunststof. Daarin leg je een absorberende doek en eventueel een vloeitje. De absorberende doek wissel je telkens bij een verversbeurt, het vloeitje wordt weg gegooid en het buitenbroekje kan je makkelijk vier tot vijf keer hergebruiken. De absorberende doek en het buitenbroekje zijn wasbaar.

Omwille van het gebruiksgemak en de leuke printjes kozen wij voor de wasbare luiers van Milovia. Milovia heeft twee maten in buitenbroekjes en drie maten van de doeken. Van de buitenbroekjes kan je een newborn versie kopen, ofwel de gewone buitenbroek. Beiden zijn verstelbaar qua hoogte en in de omtrek. De newborn luier kan je daardoor gebruiken vanaf te geboorte totdat je kindje zeven kilo weegt. De gewone buitenbroekjes kan je vanaf vier kilogram tot het einde van de luierperiode gebruiken. De absorberende doeken zijn een soort pads van microvezel die maten small, medium en large hebben. Afhankelijk van de hoeveelheid plas en stoelgang die moet worden opgenomen kies je de maat (maar ook hier worden richtlijnen gegeven op basis van het gewicht van je kindje).

buitenbroekje
Het buitenbroekje
buitenbroekje met inlegger
Het buitenbroekje met de absorberende inlegger erin
buitenbroekje en inlegger
Het buitenbroekje en de absorberende doek

Lekkage?

Wasbare luiers hebben een handleiding. Ik had nooit gedacht dat het nodig was om vanalles over luiers te leren, maar dat was dus wel het geval.

De eerste maanden hadden we telkens problemen met lekken. Eerst was het een klein nat plekje op de kledij van ons beebje. Later werd het zelfs zo erg dat ik helemaal onder geplast raakte, terwijl ik ons kleine meisje in mijn armen had. Getver, we hadden we het op den duur toch wel gehad met die luiers. Ik maakte me er telkens kwaad in, want je zou bijna bang worden om je eigen kindje in je armen te nemen. En natte kleren, daar koop je toch geen luiers voor!

Wasroutine en vouwen

De oplossing bleek uiteindelijk in iets heel kleins te zitten. Na een hels weekend waarin ik verschillende keren kledij mocht wisselen, omdat de luiers gelekt hadden, kwam ik op het idee om eens zo’n doek onder de kraan te steken. Bleek dat het absorberende gedeelte meer water afstootte dan dat het opnam! Na een paar telefoontjes met de verkoopster en een bezoekje aldaar werd ons duidelijk dat je een luier niet zomaar met elk wasmiddel wassen kan.

Ondertussen hebben we een wasmiddel waar niet teveel zeep en geen producten inzitten die de luier op voorhand verzadigen. Want dat was dus het probleem. Het wasmiddel dat wij gebruikten bleef in de luier zitten en daardoor was er geen plaats meer om plas en stoelgang op te vangen.

Op dit moment ziet mijn wasroutine er zo uit: ik gooi alle luiers, inclusief de luiertas, de wasmachine in. Er wordt gewassen op een kort programma (15 min.) op een lage temperatuur (30°C). Daarna laat ik de wasmachine nog eens draaien op een lang programma (2u30) op een hogere temperatuur (60°C). De luiers komen er telkens wit en heerlijk fris ruikend terug uit! Komt er toch een geurtje aan dan wassen we ze een keertje op 90°C in plaats van op 60°C.

Het juist aandoen van de luier bleek ook nog een puntje te zijn. Eigenlijk bleek het vrij logisch: de luier moet goed aansluiten zodat er nergens ruimte is om te lekken. Het kostte mij echter een paar pogingen om de luiers goed te krijgen. Maar hé, oefening baart kunst!

Wij zeggen: doen!

Ondertussen zijn we bijna zes maanden verder en kunnen we vol overtuiging zeggen dat wasbare luiers alleen maar aanraders zijn. Veel mensen vragen mij of het niet veel extra was is, maar eigenlijk vind ik dat heel goed meevallen. De luiers van Milovia drogen heel snel, dus ik gooi alles de wasmachine in zodra ik maar een broekje meer in reserve heb.  Na een halve dag, soms een volledige nacht, is alles weer droog en kunnen we weer aan de slag. Ik geloof dat een kindje sowieso voor extra was zorgt. Voor mij is dit geen extra belasting.

De luiers van Milovia zijn ook heel eenvoudig waardoor het niet zoveel verschilt van een wegwerpluier omdoen. En lekkage? Daar hebben we sinds we de juiste wasroutine hebben gevonden helemaal geen last meer van. Zelfs niet bij enorme poepluiers.

Je hoort het goed. Deze mama is fan. Ik ben ondertussen zelfs begonnen met het aanschaffen van overbroekjes en luiers van een ander merk (Flip) om eens uit te testen. Ons wasbare luieravontuur is zeker nog niet afgelopen!

Maandag
Kijk eens naar dat lieve, mooie luierkontje. Schattig niet?

2 Replies to “Wasbare luiers | onze eerste ervaringen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.