Met een mooie roze stift schreef ik het in mijn Purpuz planner: rustmomentje. Wat ik die avond zou gaan doen, daar had ik nog geen idee over. Dat ik rustmomenten nodig had, dat was meer dan duidelijk. De afgelopen dagen had ik keihard gewerkt aan de teksten die jullie nu aan het lezen zijn. Ik had mijn ziel uit mijn lijf geschreven, maar nu was het tijd om die ziel terug te voeden.

Rustmomenten inplannen doen we allemaal veel te weinig. We maken afspraken met vrienden en familie, hangen voor de televisie, maar echt energie opdoen zit er niet in. Bij een rustmoment vertraag je. Je neemt de tijd om weer bij te tanken. Bovenal zijn rustmomenten voeding voor je ziel. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat we deze rustmomenten inplannen. Ik vertel je waarom!

Even opladen

We zijn elke dag druk bezig om van het ene naar het andere te hollen. De kinderen moeten naar school gebracht en van school gehaald worden. Het eten moet op tijd op tafel komen. We moeten op tijd op ons werk staan. En tussendoor moeten we ook nog even tijd maken voor onze persoonlijke ontwikkeling. We draven maar door aan 120 per uur.

Het is niet gek dat we ’s avonds uitgeput in slaap vallen om de volgende ochtend, nauwelijks uitgerust, wakker te worden. Ons lichaam heeft meer rustmomenten nodig dan alleen maar slaap. Onze geest wil gevoed worden. Creativiteit wil vloeien. Dat kan alleen maar als we ook effectief de ruimte maken om tot rust te komen.

Rustmomenten inplannen is zorgen voor jezelf. Je maakt tijd vrij om op te laden. Onze energie is namelijk niet onuitputbaar. En daarom zouden we rustmomenten moeten inplannen in onze agenda. Omdat we ze anders, in ons drukke bestaan, veel te makkelijk vergeten.

Als jouw kopje niet vol is…

Ik hoor de moeders onder ons al kreunen. ‘Moeten we daar ook nog tijd voor maken?’ Er zijn namelijk kinderen om voor te zorgen. Kinderen die aandacht en tijd vragen. En heel veel taken in huis die moeten gebeuren.

De wijsheid zegt echter dat we het kopje van anderen niet kunnen vullen als dat van onszelf niet vol is. Het is dus niet alleen voor jezelf van belang om die rustmomenten in te lassen, maar ook voor de mensen waar jij voor zorgt.

Overigens willen we allemaal dat onze kinderen later gelukkige mensen worden. We weten allemaal dat zelfzorg en houden van jezelf daarbij belangrijke factoren zijn. Bedenk maar dat je, door tijd te nemen voor jezelf, meteen het goede voorbeeld geeft aan je kinderen. Je leert hen hoe rustmomenten onvermijdelijk deel uitmaken van het dagelijks leven en dat het belangrijk is om ze in te plannen.

paardenbloem

Moments of tranquility

Rustmomenten hoef je trouwens niet naast tijd voor je kinderen of je Lief in te plannen. Je kan het ook gewoon samen doen. Dochter- of zoonlief leert dan meteen wat die rustmomenten inhouden en hoeveel deugd ze kunnen doen.

Inspiratie nodig voor jouw rustmomentjes? Dit zijn een aantal tips die voor mij heel goed werken:

 1. Maak een heerlijke wandeling met je kroost
 2. Lees een inspirerend boek
 3. Drink een lekker kopje warme (!) thee
 4. Neem tijd om te mediteren
 5. Luister naar rustige muziek
 6. Ga er lekker bij liggen en doe even helemaal niets (en geef je kinderen de opdracht om hetzelfde te doen)
 7. Neem de tijd om je kinderen of je Lief te knuffelen
 8. Kijk door het raam naar buiten en ga dagdromen
 9. Blader gezellig door een tijdschrift en kijk enkel naar de prentjes met je kind op schoot
 10. Organiseer je eigen wellnessmomentje

Zorgen voor jezelf is een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Je neemt tijd voor jezelf om echt op te laden. Door meteen het goede voorbeeld te geven, leer je je kinderen ook meteen hoe belangrijk zelfzorg is. En dat is alleen maar een win-win-situatie.

Wat zijn jouw ultieme rustmomenten?

Copyright foto’s Christophe Louage

waarom rustmomenten in je planning horen pinterest

3 Replies to “Een goede planning? Daar horen ook rustmomenten in thuis”

  1. Jouw lichaam bouwt een kindje hè 🙂 Dus rustmomenten zijn nog belangrijker voor jou. Neem er genoeg en geniet van alle mooie momenten met kleine peanut nog zo dicht bij je.

 1. Rust inplannen is een must. Ik vind het zelf ook heerlijk om gewoon op de bank te zitten met een klein of groot handwerkje (haken/breien/borduren/…) en daar gewoon mee te ontspannen. Zeker als het iets is dat je bijna gedachtenloos kan doen, dan is het bijna meditatief.

  Liefs Loena

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.