Tijdens mijn zwangerschap rees bij ons de vraag welke luiers we zouden gaan gebruiken. Zouden we meegaan in het klassieke verhaal en wegwerpluiers inslaan? Of kozen we voor luiers zonder al die rommel in, wasbaar dus? We begonnen aan onze reis door wasbare-luier-land door infosessies te volgen en het nodige opzoekingswerk te doen. Toen ons kindje op de wereld kwam, droeg ze geen wegwerpluier, maar meteen een wasbaar, milieuvriendelijk exemplaar.

Lees ook: Ons lichtgroen kindje

Bij mijn eigen gebruik van wegwerpproducten stelde ik me tot dan geen vragen. Maar als je eenmaal in de wereld van wasbaar terecht komt, hoor je wel eens dingen die je aan het denken zetten. Waarom wasbare inlegkruisjes een goed idee zijn, bijvoorbeeld. Ik dook dus in de materie en boekte een infosessie bij mij thuis. Intussen ben ik al een half jaar enthousiast gebruiker en ik vertel je graag waarom!

Gezondheid

Toen ik me eenmaal dieper boog over de samenstelling van een wegwerp inlegkruisje rezen meteen een aantal kritische vragen. Inlegkruisjes zijn namelijk niet gemaakt van materialen die me heel gezond lijken. Het zijn dan wel materialen waar we dagelijks mee in aanraking komen. Toch stel ik me de vraag of het zo gezond is om ze langdurig in contact te brengen met je lichaam.

waarom wasbare inlegkruisjes

Wat zit er in een wegwerp inlegkruisje?

Een inlegkruisje bestaat uit de volgende delen: oppervlaktemateriaal, een absoptielaag, absorptieken, plakband en onderlaagmateriaal. Er zijn ook heel wat inlegkruisjes op de markt die een geurtje of een print hebben.

Het oppervlaktemateriaal bestaat meestal uit ‘veelmaterialen’, zoals
 polypropeen, polyetheen, polyester of viscose. Dit zijn de meest gebruikte plastics in de wereld. Ze worden ook in ondergoed en dekbedden gebruikt en men beweert dat ze onschadelijk zijn voor de mens.

De absorptielaag bestaat uit poreuze materialen: polyester en houtvezel. Deze zorgen ervoor dat de vloeistof naar de kern van het inlegkruisje wordt verplaatst. Daar bevinden zich de absorptieken die bestaan uit papierpulp en pulp uit houtvezels. Deze materialen absorberen de vloeistof en slaan hem op. Beide lagen worden behandeld met bleekmiddelen. Het zijn vooral deze middelen, die sporen nalaten in het inlegkruisje zelf, waar ons lichaam niet zo dol op is.

Het inlegkruisje wordt op zijn plaats gehouden door een plakstrip, plakband dus. De strip wordt gemaakt van diverse polymeren en kunsthars. Deze plakstrip verbindt ook de twee verschillende lagen van het inlegkruisje met elkaar. Het beschermpapier dat op de plakstrip ligt, bestaat uit papier met siliconen.

De onderlaag bestaat ook uit plastics, namelijk polyetheen. Deze onderlaag voorkomt het doorlekken.

Kort gezegd bestaat zo’n inlegkruisje dus voornamelijk uit plastics, papier en houtvezels. Deze stoffen zijn op zich niet meteen schadelijk voor onze gezondheid, maar ik sta toch niet te springen om ze met mijn intieme delen in contact te brengen. Ook kunnen ze op lange termijn risico’s met zich meebrengen. Zeker omdat verschillende delen behandeld worden met bleekmiddelen. Het gebruik van plastics en bleekmiddelen houden wel geen rechtstreeks gevaar in. Op lange termijn kunnen ze wel gevaarlijk zijn, omdat ze in ons leefmilieu terechtkomen.

consult wasbaar

Waaruit een wasbaar inlegkruisje bestaat

Een herbruikbaar of wasbaar inlegkruisje bestaat uit natuurlijke materialen, zoals katoen of bamboe. Geen plastic laagjes of gebleekte delen dus. Bij een wasbaar inlegkruisje wordt er ook geen gebruik gemaakt van een plakstrip. Het inlegkruisje blijft op zijn plaats zitten door twee drukknopjes. Deze zijn meestal wel uit plastic vervaardigd.

Bij een wasbaar inlegkruisje komt je lichaam niet in aanraking met schadelijke stoffen. Daarnaast hoef je ook geen schrik te hebben voor gevolgen op langere termijn. Katoen of bamboe is perfect recycleerbaar en zal geen negatieve invloed hebben op de leefomgeving.

Comfort

Niet iedereen heeft er last van, maar ik wel en met mij nog een aantal vrouwen. De plastics in het inlegkruisje zorgen ervoor dat je huid niet kan ademen, waardoor je een broeierig effect krijgt. De warmte blijft geconcentreerd rondom de vulva en dat is de plek bij uitstek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Heel wat vrouwen hebben een probleem met dit broeierig effect. Het veroorzaakt irritatie. Soms kan het ook de reden zijn dat er zich een schimmelinfectie of uitslag ontwikkelt.

katoen veld
Photo by Trisha Downing on Unsplash

De natuurlijke materialen in wasbare inlegkruisjes zorgen ervoor dat de huid kan ademen. Het broeierig effect is bij wasbare inlegkruisjes veel minder gekend. Het dragen van een wasbaar inlegkruisje voelt aan als een slip zonder inlegkruisje. En dat is voor mij alleen maar een pro!

We mogen het milieu niet vergeten

Het milieu is eigenlijk de grootste winnaar wanneer we wasbare inlegkruisjes gaan gebruiken. Om te beginnen wordt er door het gebruik van wasbare inlegkruisjes veel minder afval geproduceerd. Een rekensom is snel gemaakt. Als je gemiddeld twee inlegkruisjes per dag gebruikt dan kom je al gauw op 730 inlegkruisjes. Een wasbaar inlegkruisje heeft een levensduur van ongeveer 3 tot 5 jaar. Dat betekent dat je in totaal zo’n 3.650 inlegkruisjes uitspaart!

Niet alleen verklein je de afvalberg een stukje, ook de grondstoffen worden gespaard. Papier en houtpulp, twee onderdelen van wegwerp inlegkruisjes, zijn afkomstig van bomen. Onze bossen en wouden zijn steeds meer bedreigt, hoezeer we ook ons best doen om aan duurzame houtkap te doen.

wasbare inlegkruisjes

Wasbare inlegkruisjes bestaan, in tegenstelling tot hun wegwerp variant, uit natuurlijke materialen. Dit zijn geen schadelijke stoffen voor ons milieu, waar wegwerp inlegkruisjes plastics en bleekmiddelen bevatten.

Voor jezelf en voor de toekomst

Overstappen naar wasbare inlegkruisjes is dus niet alleen een investering die het milieu ten goede komst, maar ook jezelf. Door het gebruik van een inlegkruisje bestaande uit natuurlijke materialen doe je lichaam een heus plezier. En je werkt mee aan een toekomst voor je kinderen op een leefbare planeet.

Zou jij de overstap maken?

11 Replies to “Waarom wasbare inlegkruisjes gebruiken?”

  1. Toevallig? Zag ik gisteren bij ons bij Editie.nl dat men in Amsterdam weer gestart is met een proef, om de wegwerp luiers van kinderen dan, daar te verzamelen en incontinetiematerialen.. en dat laatste… wat als je die nodig hebt, bestaat dat ook al, uitwasbaar? Dat lijkt mij best lastig, ik ga eens kijken.

    En voor inleg, en maandverband, ja ik kan eens kijken, mijn dochter had het er ook al over vorige week… hahaha toeval is, volg de tekens 😉

    X

    1. Probleem is dat die producten vaak nog uit niet-recycleerbare materialen bestaan. Als ze dat zouden aanpassen is die aparte inzameling wel een goed plan.

      Qua incontinentie materialen raden ze aan op wasbaar maandverband te gebruiken. Maar ik ga nog eens wat schrijven over het wassen van zowel wasbare inlegkruisjes als wasbaar maandverband. 😊

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.