Via Instagram kreeg ik een berichtje van Karin Driegen. Ze had een boek geschreven, met als titel ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’, over de Tweede Wereldoorlog dat gebaseerd was op de ervaringen van haar grootouders. Of ik zin had om het boek te lezen en er een recensie over te schrijven.

Nadat ik de korte inhoud van het boek gelezen had, was ik meteen geïnteresseerd. Ik ben een liefhebber van historische romans met een grote interesse in de wereldoorlogen. Vooral hoe die invloed hebben gehad op de persoonlijke levens van mensen kan mij enorm bekoren. Meteen liet ik haar weten dat ik met plezier het boek zou lezen en er mijn eerlijke mening over zou geven.

Misschien begon ik een beetje sceptisch aan het boek, maar het overtuigde me zo erg dat ik niet aarzelde om ook op mijn persoonlijke blog er een stukje over te schrijven.

Waarover gaat ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’

In een Gronings dorp woont een gezin dat zijn eigen gevecht voert tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Minnie is oorspronkelijk van Duitse afkomst en doet er alles aan om haar gezin te laten overleven. Douwe is een rasechte Nederlander die opkomt tegen het onrecht. Hij maakt deel uit van het verzet en werkt de Duitse bezetter tegen waar mogelijk. Ze lijken te strijden voor een ander doel, waardoor er een wig tussen hen gedreven wordt.

Wanneer Minnie Douwe verdenkt van ontrouw met een koerierster uit het verzet, wordt de kloof alleen maar groter. Ze lijken elkaar maar niet meer terug te vinden. In de laatste maanden van de oorlog treft verraad het gezin waardoor Douwe wordt opgepakt door de nazi’s en uiteindelijk de dood vindt in een verlaten bos. Minnie ontdekt al gauw dat haar vermoedens niet geheel juist waren en torst voor de rest van haar leven schuldgevoelens met zich mee. Hoe kan een mens zichzelf ooit vergeven? En waar kwam dit onmenselijke verraad vandaan?

Karin Driegen vertelt ons op treffende wijze het verhaal van deze twee mensen. Een verhaal over hoe misverstanden kunnen zorgen voor levenslange schuldgevoelens. Hoe de oorlog mensen persoonlijk trof. Maar ook hoe ook een eenling een verschil kan maken in een wereld waar anderen al lang opgaven.

Leuk om te lezen: 6 voordelen van lezen

Mijn leeservaring

‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen?’ komt traag op gang, omdat Karin de tijd neemt om jou haar personages voor te stellen. Toch weet het verhaal meteen te boeien en dat doet het ook tot het einde, omdat één vraag centraal blijft staan “Wie heeft Douwe verraden?” Je wordt getriggerd om door te lezen door deze centrale vraag.

Daarnaast is de verhaallijn ook gewoon boeiend. Niet alleen omdat het gaat om een persoonlijk verhaal hoe een Nederlands gezin in de oorlog leert te overleven. Maar ook omdat het inzoomt op de strijd die na de oorlog gevoerd moest worden door zij die hem hebben meegemaakt. De strijd van Minnie tegen haar schuldgevoelens, hoe ze moet vechten tegen de onverschilligheid van haar kleinkinderen. Maar evenzeer hoe haar kinderen het verleden maar zo snel mogelijk willen vergeten, terwijl Minnie er wel in slaagt om door te gaan, terwijl vergeven en vergeten zo eenvoudig niet zijn voor haar.

Karin Driegen deelde ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ op in twee delen. In het eerste deel verhaalt ze de laatste oorlogsmaanden en wat die betekent hebben voor het gezin. Hier wordt je echt meegenomen in de pijn en armoede die Nederland kende in die periode. Ook de strijd van Douwe in het verzet wordt heel mooi weergegeven.

Waar het eerste deel een aantal oorlogsmaanden beslaat, gaat het tweede deel van ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ over een aantal naoorlogse jaren. Het was even wennen aan de sprongen in de tijd die plots gemaakt werden, maar als je daar eenmaal aan gewend bent, gaat het weer als een trein.

Ongetwijfeld kan Karin Driegen je boeien tot het einde met een plot dat je niet geheel verrast, maar ook niet helemaal verwacht had!

Leuk om te lezen: 9 tips om weer of meer te lezen

Eindoordeel

cover 'Waarom moet ik u tegen jou zeggen?'

Waardering: 4 uit 5.

Karin heeft een vlotte schrijfstijl die je van begin tot einde weet te boeien, maar je ook echt weet te raken. Ze schetst een prachtig portret van twee mensen en hun strijd. ‘Waarom moet ik u tegen jou zeggen’ is wat mij betreft een boeiende toevoeging aan de oorlogsliteratuur. Een aanrader voor al wie geboeid is door de Tweede Wereldoorlog.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.