borstvoeding

Zodra ik wist dat ik zwanger was van Amélie wist ik ook dat ik borstvoeding wilde geven. Lang moest ik daar niet over nadenken, mijn keuze was heel snel gemaakt. Mijn moeder heeft mij en mijn zusjes ook altijd borstvoeding gegeven. Er is bij ons thuis nooit kunstvoeding binnen gekomen. Ook in mijn omgeving zag ik vriendinnen succesvol borstvoeding geven. Ik keek op naar hun verwezenlijkingen en besloot om het zelf ook te proberen. Ondertussen ben ik fanatieke borstvoedingsmoeder. Maar waarom eigenlijk?

Even een disclaimer voor de alarmbellen gaan rinkelen en ik als lid van de borstvoedingsmaffia wordt bestempeld: dit gaat over mijn keuze en mijn voorkeuren. Het is niet mijn bedoeling om hier iemand te veroordelen, zeker niet de mama’s die kunstvoeding geven! Ik stel niemands keuze in vraag, maar geef mijn eigen ongezouten mening.

Voor mij is borstvoeding de norm, geen ideaal.

Ik heb in mijn leven maar weinig baby’s de fles zien krijgen. Ik ben opgegroeid met kinderen die borstvoeding kregen. In mijn omgeving kiezen veel vrouwen voor borstvoeding, zeker de eerste maanden. Voor mij is borstvoeding geen uitzondering. Het is geen ideaal, het is niet gewoon het beste voor mijn kind. Integendeel, voor mij is borstvoeding de norm. Soms zegt mijn omgeving wel eens dat ik te fanatiek was in het begin en mijzelf tekort heb gedaan toen ik zoveel pijn had door de tepelkloven. Ik heb toen vaak willen opgeven, want het alternatief was namelijk voorhanden. Maar uiteindelijk ben ik trouw gebleven aan mezelf. Kunstvoeding is in mijn ogen namelijk geen norm, maar inferieur aan borstvoeding. Dat zijn harde woorden, maar het is wel mijn waarheid.

Was borstvoeding dan wel een keuze? Misschien helemaal niet. Het is voor mij gewoon doodnormaal en daarom twijfel ik al lang niet meer over de keuze die ik maakte.

Al dat goeds op maat van je kindje

De natuur heeft een ingenieus systeem uitgedacht. Moedermelk past zich namelijk aan aan de behoeften van je kindje. De voedingsstoffen die jouw kind op dat moment nodig hebben, komen in de moedermelk terecht. Is je kindje ziek? Dan krijgt het antistoffen binnen via de moedermelk om het immuunsysteem te helpen opbouwen. Zit je kindje in een sprong dan maak je meer melk aan om het de extra voeding te geven die het nodig heeft. Moedermelk kan ook aanschouwt worden als probiotica. Het beschermt de darmen van je kindje en zorgt ervoor dat hun spijsvertering zich goed ontwikkelt om uiteindelijk vaste voeding aan te kunnen. Het verzacht krampjes, buikpijn en kan zelfs de hik tegen gaan (daarom willen baby’s vaker drinken als ze last hebben van een van deze dingen). Zoveel goeds in iets wat we als vrouwen allemaal voorhanden hebben. Prachtig toch?

Donderdag

Het gaat mij niet alleen over voeding.

Ik krijg vaak te horen dat baby’s ook groot worden van kunstvoeding. Ja zeker, kunstvoeding is ook voedzaam en ze krijgen ook binnen wat ze nodig hebben. Maar borstvoeding is eigenlijk een verkeerde term, want het is zoveel meer dan voeding alleen.

Hechting, vertrouwen, communicatie, troost, steun, … Dit is maar een greep uit de voordelen die borstvoeding heeft. Voor mij is borstvoeding geven, bijna letterlijk leven geven. De foto’s die je vaak voorbij ziet komen met een tree of life zijn dan ook zo toepasselijk. Wie borstvoeding geeft, heeft ook ontzettend veel lichamelijk contact met de baby. Iets wat voor deze kleintjes zo belangrijk is voor hun ontwikkeling en dus is borstvoeding goed voor de ontwikkeling.

(Ik ontken hierbij niet dat baby’s die groot worden met kunstvoeding lichamelijk contact zouden krijgen, maar er moet veel bewuster mee omgegaan worden dan bij borstvoeding. Het contact is volgens mij geheel anders.)

Borstvoeding is geen last, maar een voorrecht.

Hoewel ik genoeg moeilijkheden heb gekend in het begin en al verder in de periode dat ik borstvoeding geef, voor mij is borstvoeding al lang geen last meer. Dat is het hoogstens een paar weken geweest, omdat niet alles liep zoals het zou moeten. Maar eenmaal we vertrokken waren, is het een voorrecht geworden om borstvoeding te mogen geven. Het is iets unieks en tegelijk zo ‘natuurlijks’ wat ik doe. Mijn kind grootbrengen met de melk die ik voorhanden heb. Ik voel me vereerd dat ik dit kan en mag doen.

Ik geloof niet in de voordelen van kunstvoeding.

Als ik zie wat er nodig is om een flesje kunstvoeding te maken voor een kindje dan zie ik de voordelen van kunstvoeding echt niet in. Het kost zoveel tijd en moeite! Daarnaast is het ook niet onbelangrijk om te weten dat er bepaalde dingen in kunstvoeding zitten die ik liever niet aan mijn kindje geef. Cholinechloride bijvoorbeeld, dat ook wordt gebruikt in veevoeding zodat ze sneller groeien. Of wei-eiwitconcentraat, wat in proteïneshakes voor sporters ook terug te vinden is. Geen dingen die ik zelf graag zou opdrinken, dus geef ik ze liever ook niet aan mijn kindje. Ik ben er gewoon niet van overtuigd dat kunstvoeding makkelijker of beter zou zijn dan borstvoeding. Ik sta dus ook niet te springen om over te schakelen. Dan maak ik liever de keuze om lekker met borstvoeding door te gaan.

Natuurlijk weet ik niet wat de toekomst zal brengen. Bijna zes maanden borstvoeding geven, wil niet meteen zeggen dat ik eindeloos kan doorgaan. Misschien loopt er toch nog iets mis met mijn productie. Misschien heeft Amélie er sneller genoeg van dan ik voorzie. Ik hoop echter dat ons verhaal nog even kan doorgaan. Ja, dan ben ik maar een fanatiekeling en een langvoedster. Maar ik weet waarom ik het doe, en dat is voor mij nu even het belangrijkste.

2 Replies to “Waarom ik voor borstvoeding kies”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.