Ik lees wel wat boeken weg. Meer dan de gemiddelde mens, en net voldoende om als een echte boekenwurm bestempeld te worden. Met gemiddeld vijftig boeken per jaar amuseer ik mezelf wel. Aangezien ik geen televisie kijk, maar lees, is het fijn om zo te verdwijnen in de wereld van het boek.

Maar wat zijn nu de voordelen van lezen? Wat is er nu zo geweldig aan een boek dat ik daar zoveel uren van mijn leven mee slijt? Er zijn genoeg redenen als je het mij vraagt!

Bijleren | hoe begin je aan een moestuin, kook je dat ene gerecht of start je dan eindelijk met mediteren? Het zijn typische vragen die boeken kunnen beantwoorden, maar van boeken heb ik ook geleerd om van mezelf te houden. Ze hebben mijn interesse voor geschiedenis opgewekt en leiden mij de wondere wereld van de menselijke psyche in. Hoewel ik niet alleen een fictielezer ben, maar ook non-fictie kan smaken, is het niet persé uit non-fictie dat ik de meeste kennis heb gehaald. Een goed geschreven historische roman kan je meenemen in een tijd uit het verleden en je leren begrijpen hoe de dingen toen gingen. Maar verhalen dagen je ook uit om je fantasie te gebruiken en maken je creatief. Wie meeleeft met de personages en zich inleef, leert ook een belangrijk aspect van de mens: empathie!

Reflectie | de personages uit de boeken die ik lees, dagen mij uit om het beste uit mezelf te halen en mijn eigen normen en waarden te toetsen. Hoe zou ik reageren in zo’n situatie? Waarom heb ik zo’n aversie voor die man, terwijl een slechterik net mijn sympathie krijgt? Naarmate de Harry Potter reeks vorderde, werd professor Snape bijvoorbeeld mijn favoriete personage. En wat heb ik gejuicht toen hij toch geen eenzijdig slecht mens bleek. Als je een bewust lezer bent, en ik geloof dat veel boekenwormen dit toch in zich hebben, dan zet een goed boek je aan tot reflectie over jezelf.

Inspiratie | uit mijn boeken haal ik tonnen inspiratie. Veel mensen posten quotes van bestaande personen, maar ook personages uit boeken kunnen de mooiste levenslessen verwoorden in een paar zinnen. Maar ook inspiratie over hoe ik iets wil realiseren, ideeën voor projecten en zelfs inspiratie voor blogs (zoals deze) haal ik uit mijn boeken.

Reizen | veel mensen geven tonnen geld uit aan de prachtigste reizen. En ik geef ze gelijk, want de wereld zien is tegenwoordig zo eenvoudig en dus zou je gek zijn om het niet te doen als dat binnen je bereik ligt. Maar ik ben heel vaak een tijdreiziger en ook wel eens een reiziger naar andere dimensies en andere werelden. Want met een boek in je hand kan je overal heen gaan. Het enige dat je nodig hebt, is een goed verhaal en een sprankeltje fantasie!

Fantasie | alle bovenstaande redenen om weg te duiken in boeken zullen ook wel gelden voor de televisiekijker die bewust zijn programma’s kiest (en filmkijkers zelfs nog meer!) Maar als er een ding is dat boeken onderscheidt van televisie dan is het het gebruik van je eigen fantasie. Wanneer je naar beelden kijkt, zoals bij televisie en cinema, dan hoef je eigenlijk je fantasie niet te gebruiken. De dingen zijn voor jou voorgekauwd. En daarom ben ik dan ook nog eens een boekenworm die het liefst niet naar de filmversie van een boek kijkt!

boekenworm

Wat is jouw reden om in boeken te duiken?

13 Replies to “Waarom ik graag een boekenworm ben”

 1. Volledig mee eens! Al moet ik ’s avonds mijn laptop sneller uitzetten om nog wat te lezen 🙂 maar dan blijf ik vaak te lang aan mijn smartphone hangen.
  Ik kijk dan weer wel graag naar de filmversie, ik ben altijd nieuwsgierig hoe het verfilmd wordt en wat er anders of gelijkend is.

 2. Ik vind het super om alles te beleven ‘in mijn wereldje’. De manier hoe je het leest, hoe je het interpreteert… Ik vind het vooral super om mij te laten leiden door het verhaal…

 3. Mijn redenen om in de boeken te duiken? Om bij te leren en even helemaal in mijn eigen wereld te trekken en me mee te laten voeren door de auteur 🙂 leuk stukje saar.

 4. Vroeger las ik ook zoveel, dat is dankzij school eigenlijk stop gezet, toen ik naar een boekenlijst moest lezen, nu stonden daar wel boeken op die ik of al gelezen had zelfs, en waar ik mee aan kwam, kreeg ik te horen, bewaar dat maar voor het eindexamen, right? Of het was buitenlands en dat mochten er maar 3 zijn in een jaar, kortom… ik kwam er niet uit, en ben gestopt met lezen, jarenlang, pas met HP serie, heb ik dat weer opgepakt, maar nog altijd, een boek moet echt boeiend zijn, wil ik mij erin kunnen verliezen en dat gebeurt nog maar erg weinig tegenwoordig….

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Picasso #2My Profile

   1. Ja precies…. ergens doen ze dat ook wel, maar ook, boeken moeten lezen waar je nog niet aan toe bent, je bent dan net 13 en dan kregen we de Nederlandse literatuur, ineens zat je seks te lezen, jan Wolkers en zo… ik bedoel… dat is jong hoor, besef ik nu ook, ik kwam er niet doorheen, laat staan of ik een boek begreep achteraf, maar het schrijven van een verslag kon ik dan zo goed, ja ik deed maar wat…

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.