Er staat een sprankelend glas cava voor onze neus. Met tranen in onze ogen kijken we elkaar aan. Ondanks die tranen weten we: dit zit goed! We hebben net een interessant gesprek gehad dat tot diep in onze ziel reikte. Wij zijn één van die mensen die kunnen zeggen dat ze hun stam gevonden hebben. Gelijkgestemden met wie je niet alleen geweldig kan lachen en plezier hebben. Het zijn mensen die je ook opvangen als je het moeilijk hebt. Mensen die voor je klaar staan wanneer ze kunnen. Waarmee je van die gesprekken hebt die je nooit vergeet. En die vaak precies weten te zeggen wat je nodig hebt. Maar het zijn ook mensen met wie je een conflict kan hebben zonder dat daardoor de vriendschap op de helling komt te staan. Bij elkaar kan je je gedachten uitspreken, je frustraties delen zonder dat je wordt uitgelachen of weggewuifd.

Niet altijd in mijn leven heb ik zulke mensen om mij heen gehad. Ik heb vaak gedacht dat het zo was. We konden uren praten over onderwerpen die ons beiden interesseerden. Als we elkaar een dag niet gehoord hadden dan begonnen we elkaar te missen. Het leek vaak alsof we van op afstand konden voelen hoe de ander zich voelde of wat ze dacht. Maar toen puntje bij paaltje kwam, bleef er van de vriendschap niet veel over. Het bleek dat we niet van mening konden verschillend, dat we niet van andere mensen konden houden en toch elkaars vrienden blijven.

Maar vandaag kan ik zeggen dat ik mijn stam gevonden heb. Mijn gelijkgestemden die me helpen groeien en dichter komen bij mezelf. En zo kan ik het belang van een stam met een dikke stift onderschrijven.

Wat schuilt er achter dat woordje ‘stam’?

Toen we nog niet met zoveel op de wereld waren en de technologie nog niet zo ver stond, waren we als mensen heel afhankelijk van elkaar. Sterker nog, we waren er ons heel erg van bewust dat we elkaar nodig hadden.

En dus leefden mensen samen in groepsverband, in de geschiedenisboeken ook wel een ‘stam’ genoemd. Een stam bestond uit mensen die verwant waren met elkaar of sterke gelijkenissen met elkaar vertoonden. Een beetje zoals een roedel wolven.

Het belang van een stam was groot. In een stam konden mensen op elkaar terug vallen. Er werd samen naar voedsel gezocht. Iedereen was verantwoordelijk voor de kinderen en hun opvoeding. Er werd voor elkaar gezorgd. In een stam had iedereen zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Toch was iedereen gelijkwaardig, want iedereen had elkaar nodig. Een mens zonder stam kon niet lang overleven.

Stammen maakten uiteindelijk plaats voor dorpen. Maar vandaag lijkt de stam wel helemaal verdwenen. Technologie maakte haar overbodig. Of toch niet?

Waarom een stam belangrijk is

Hoewel we geloven dat we het best in ons eentje kunnen rooien, blijken we nog steeds ontzettend afhankelijk van andere mensen. Misschien moeten we nu niet samen op zoek gaan naar voedsel en kunnen we zorg gewoon betalen. Toch is het belang van een stam nog steeds niet te onderschatten. Maar waarom eigenlijk?

Gewoon lekker praktisch

Een stam om je heen hebben is gewoon lekker praktisch. Je hebt mensen om je heen waar je hulp aan kan vragen. Mensen die gewoon iets voor je doen, omdat ze dat fijn vinden. Maar ook mensen waar jij zomaar iets aan kan geven.

Zo kan je de boodschappen voor elkaar doen. Met een bevriend koppel wisselen wij elke week af wie de boodschappen doet. In een drukke wereld is dat een hoop tijd gespaard elke week.

Of je let even op elkaars kinderen. Hebben we even zin om een uurtje te winkelen, maar is het moeilijk om de kleine meid mee te nemen? Dan kunnen we op onze stam rekenen. Evenzeer kan hun dochtertje gerust bij ons binnen vallen als mama en papa een afspraak hebben.

We motiveren elkaar ook om lekker in beweging te blijven. Elke zondag spreken we met een aantal vrienden af om te gaan wandelen. Zo blijven we niet alleen gezond, maar is het ook nog eens een gezellige boel!

Even aftoetsen en groeien

De enige plaats waar je werkelijk je ziel kan blootleggen? Dat is bij je ‘stam’. Bij hen kan je je diepste dromen, angsten en verlangens kwijt. Je zal niet worden uitgelachen. Er zal niemand jouw verhaal verder vertellen. Wat gezegd wordt in een stam blijft vertrouwelijk.

Maar je stam is ook eerlijk. Ze geven aan wanneer je een grens bereikt, wanneer je dromen bijsturing nodig hebben. En ze helpen je waar nodig. Daarom is je stam de ideale plaats om je ideeën af te toetsen. Ze geven je de mogelijkheid om te groeien.

Samen lachen, samen huilen

Je verbonden voelen met anderen is een belangrijke behoefte. Niet voor niet zegt men wel eens: “Gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Gedeeld leed is half leed.” In dit spreekwoord zit een heel grote waarheid verborgen.

Wanneer we kunnen lachen samen met andere mensen, dan voelt de vreugde vele malen groter. Je eigen vreugde kunnen delen met anderen geeft een ontzettend goed gevoel. Mensen die echt tot je stam behoren, zijn dan ook oprecht blij voor je als je goede dingen met hen deelt.

Maar evenzeer zijn ze oprecht verdrietig of kwaad wanneer je jouw leed met hen deelt. Ze zijn er voor je wanneer het leven eens in een dal zit. Hoe diep dat dal ook is, ze omarmen je om bieden je troost. Op zo’n momenten wordt het belang van een stam alleen maar duidelijker. Het is een zegen om die mensen dan om je heen te hebben.

Omdat ze het begrijpen

Sommige dingen begrijpen enkel de mensen uit je stam. Enkel zij begrijpen mijn fascinatie voor de wolken, mijn liefde voor de natuur. Ze begrijpen mijn liefde voor mooie woorden, mijn hart voor boeken. Wanneer ik met bomen knuffel, mijn gezicht door de wind laat beroeren, geniet van de eerste regendruppels na een warme periode, dan begrijpen zij dat.

Ze hebben ook geen woorden nodig wanneer ik zit te mijmeren en even ruimte voor mezelf nodig heb.

Lees ook hoe je jezelf weer oplaadt na een drukke periode

Het belang van een stam waar mensen je begrijpen, is zo groot omdat we mensen nodig hebben waar we gewoon onszelf kunnen zijn. Het zijn mensen die ons energie geven en niet van ons nemen, omdat we maskers moeten opzetten.

Ze brengen je dichter bij jezelf

Ruimte krijgen om jezelf te mogen zijn, zorgt ervoor dat je jezelf ook veel beter leert kennen. Hoewel we met veel introspectie onszelf kunnen leren kennen, heeft een mens ook behoorlijk wat blinde blekken. Bepaalde delen van onszelf leren we maar kennen in het contact met de ander.

Mensen die tot onze stam behoren, zijn eerlijk. Noch belangrijker is, dat je bij elkaar je hart kan bloot leggen. Door dit soort gesprekken leer je je dromen, angsten, verlangens en diepste zielenroerselen kennen. Een stam brengt je dichter bij jezelf, het mooiste cadeau dat je kan krijgen.

Nog steeds van groot belang…

In een wereld waar technologie ervoor lijkt te zorgen dat we elkaar steeds minder nodig hebben, mag het belang van een stam niet onderschat worden. Stammen hebben nog steeds een grote meerwaarde!

One Reply to “Waarom het belang van een stam niet onderschat moet worden”

  1. Dat zal gerust, nooit als zodanig gekend, doe mij maar een paar beste vriendinnen, en de rest heb ik allemaal zelf moeten doen, en nog altijd? Nee, ik heb nu mijn Liefste, en dat is mars en venus natuurlijk, dus niet alles wordt begrepen van elkaar, maar we geven elkaar daar wel de ruimte in! Zo belangrijk!

    Ik weet ook nog, dat ik elke zondag verplicht naar mijn ex schoonfamilie toe moest, nog voor ik mijn dochter had, ik ook nog ouders en familie heb, wij beiden 40 uur per week werkten of langer… dus blij waren om samen te zijn in de weekenden, maar nee.. dus ik lees dit, en denk.. serieus? elke zondag? hahaha

    maar, als jullie je er goed bij voelen… ongedwongen, precies zoals je schrijft, blijf het dan vooral doen! Wij hebben het inmiddels andersom, laat ons met rust, wij komen vanzelf zodra we tijd, geld bovenal zin hebben, want iedereen… wil ons… snap ik ook wel 😛 Maar ja.. wij willen weleens even… na alle ellende mee gemaakt, even thuis komen bij elkaar… en de buitenwereld even buiten laten 😉

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.