Ik ben altijd een kaasliefhebber geweest. In die ene maand dat ik het gekke idee had om mee te doen aan de vegan challenge was dat altijd mijn grootste probleem: ik mocht geen kaas eten. Zodra november eraan kwam, de challenge vond plaats in oktober, at ik de kaas net niet op voor we aan de kassa waren. Tegenwoordig zeg ik beleefd ‘neen’ op elk beetje zuivel dat mij gepresenteerd wordt. Ook kaas dus. Ben ik weer aan zo’n gek dieet gegaan? Wees gerust, dat is niet de reden. Maar wat is de reden dan wel?

Huilen van de buikpijn

Amélie kwam op deze wereld op de eerste dag van de lente. We waren dolgelukkig. Met volle overtuiging besloot ik borstvoeding te geven. Net als elke andere baby had Amélie vaak last van krampjes. Ze kon de hele avond liggen huilen en schreeuwen, omdat het allemaal niet zo goed zat in haar buikje. Het viel ons ook al snel op dat ze een vrij droge huid had. En die droge huid ging over in uitslag. Eerst zaten haar billetjes onder de rode pukkeltjes. Later zat haar hoofd onder de korstjes. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat haar volledig hoofd bedekt was met ‘melkkorstjes’, zoals we dat in Vlaanderen noemen (in Nederland beter bekend als berg).

Het begon de vroedvrouw ook op te vallen dat Amélie ontzettend onrustig was. Zelden sliep ze langer dan een half uurtje. Ze leek altijd te zoeken naar de borst. Ook in haar slaap lag ze vaak te kreunen en te slaan met haar armen. Amélie was zes weken toen er mij uiteindelijk werd voorgesteld om eens op mijn voeding te gaan letten. Het idee was om melkproducten in elke vorm te vermijden.

uitslag Amélie

Een wolk van een baby

Het was die warme meimaand toen ik het erop waagde. Gelukkig ben ik bekend met koemelkallergie en kon ik dus vrij vlot de overschakeling maken. Na drie dagen merkte ik plots een hemelsbreed verschil bij mijn kleine meisje. Ze lachte nog meer, kon plots rustig slapen en dat zelfs soms vier uur aan een stuk door.

Toen ik na een paar weken eens zin had in een latté machiatto heb ik het er eens op gewaagd. Maar ik merkte al gauw dat melk met grote waarschijnlijkheid de oorzaak van haar onrust en gehuil was geweest. Mijn kleine meisje krijste de boel bij elkaar. Wanneer ze voeding kreeg, rukte ze zich los van de borst om dan te beginnen schreeuwen alsof ik haar gif in haar keel goot.

Voor ons was de test duidelijk: geen melkproducten meer voor deze mama, want de kleine meid kon er echt niet tegen. De keren dat ik niet goed oplette wat ik at, heb ik heel goed geweten!

Na zes maanden…

Koemelkallergie komt vaak voor bij baby’s jonger dan zes maanden. Het zijn eigenlijk de koemelkeiwitten (en soms alle melkeiwitten) waar ze op reageren. Bij veel kinderen verdwijnt die intolerantie eigenlijk na zes maanden. Het lichaam heeft zich aangepast en kan ze nu wel aan.

baby slaapt niet - Amélie

 

Dat hebben wij dus getest. Eerst wilde ik dat niet proberen, omdat ik de hele heisa niet meer wilde meemaken die erbij komt kijken als ik iets gegeten heb met melk erin. Maar na zeven maanden probeerde ik toch eens koffie met melk. Er kwam niet echt een reactie. Stilletjes aan ben ik terug melkproducten beginnen eten. Maar al gauw kwam de uitslag van Amélie ook in alle hevigheid terug.

Voorlopig blijf ik dus van kaas, melk en boter af. Maar ook van veel koekjes, chocolade, charcuterie en zelfs barbequevlees. Melk en aanverwanten zitten echt in allerlei producten waar je het niet van verwacht. In chips bijvoorbeeld, of in gekookte ham. Het blijft opletten geblazen. En we hopen dat ze rond haar eerste verjaardag toch van die allergie vanaf is (al vrezen we het een beetje).

Hebben jullie ervaring met allergieën?

6 Replies to “Waarom ik geen melk meer drink”

 1. Ik drink zelf ook al jaren geen melk meer omdat ik er zelf veel buikpijn van kreeg. Nog wel zuivelproducten, maar die drie glazen melk per dag die ik eerst dronk maken natuurlijk al een heel verschil.

  1. Ik wel van meer mensen dat zuivere melk een probleem vormt. Ik kan er zelf ook niet echt goed tegen. Gelukkig weet je waar het vandaan komt en kan je er rekening mee houden.

 2. Je bent wat je eet zeggen ze wel eens.
  Hoewel ik daar soms ook wel eens moeite mee heb. Er is zoveel lekkers dat niet goed voor je is haha.
  Ik ben er na heel veel jaar achter gekomen dat ik helemaal niet tegen melk en pasta kan. Wanneer ik dit drink weet ik zeker dat ik buikpijn en darmpijn ga krijgen. Sinds ik gestopt ben melk en de pasta met mate eet is het echt een heel stuk minder geworden.

  Fijn voor de kleine meid dat je snel doorhad dat het door de melk kwam. Hoeveel mensen tobben er niet mee door…
  Deborah onlangs geplaatst…Fluffie & Flaffie…My Profile

  1. Oh ja, ik kan ook zo worstelen met eten. Lekker is niet altijd goed. Gelukkig ben ik ook liefhebber van groenten en fruit!
   Ik ben ook blij dat we het snel wisten. Anders zou het minder fijn zijn!

 3. Ik at al heel lang geen gluten en melkproducten, tot ik dus zwanger werd. Ik was zo misselijk (en nu soms nog) dat ik blij ben met alles wat ik binnenkrijg. En ik heb er precies ook veel minder tot geen last van nu (vreemd, dat immuunsysteem). Maar eens ik bevallen ben ga ik toch terug mijn dieet proberen volgen. Wat goed dat jullie het probleem toch zo duidelijk konden ontdekken!
  Sofie onlangs geplaatst…Voor en na: Ernstige acne veroorzaakte de meest verdrietige periode van mijn levenMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.