Na het avontuur van ‘Mei Plastic Vrij’ in 2018 stond de shampoo bar hoog op mijn verlanglijstje. Die flessen van shampoo waren een doorn in mijn oog, om nog maar te zwijgen van de ingrediënten die in het vloeibare spul bleken te zitten. In september van datzelfde jaar kocht ik dan ook mijn eerste shampoo bar. Vol enthousiasme, heel nieuwsgierig en met een klein hartje stapte ik mijn douche in om het uit te proberen.

Lees ook onze eerste stappen naar een Plastic Vrije wereld

Dat kleine hartje was er omdat ik helemaal niet wist waar ik me aan moest verwachten. Zou ik de shampoo wel in mijn haar krijgen? Zou het voldoende schuimen? Werd mijn haar dan niet te droog? En met het vette haar dat ik heb, zou dat wel lukken? En last, but not least: hoe zou mijn wederhelft reageren op mijn nieuwste verandering? Mijn angst was ongegrond. De shampoo bar doet even goed, zo niet beter, zijn werk als een gewone shampoo. Mijn Lief was nog het enthousiaste van ons twee. Intussen hebben al een paar soorten bars van verschillende merken de weg naar ons huis gevonden.

“Waarom is die bar nu zo duurzamer dan een gewone fles shampoo?” vroeg iemand me laatst toen ik het weer vol enthousiasme over mijn blokjes zeep had. Goede vraag, vond ik zelf. Dus ik zet het even op een rij!

Minder plastic en verpakking

Een belangrijk voordeel van de shampoo bar is dat ze niet in een plastic verpakking zit. Eigenlijk komen de meeste shampoo bars met een minimum aan verpakking. Al is dat laatste natuurlijk heel erg afhankelijk van de winkel waar je je shampoo bar aanschaft.

Mijn oorspronkelijke enthousiasme voor de shampoo bar kwam er doordat plastic voor het grootste deel vermeden wordt. Het product kan in naakte vorm verkocht worden, of in papier verpakt worden indien nodig. De meeste producten van shampoo bars stappen dan ook mee in dit verhaal. Hiermee scoort de shampoo bar meteen extra punten op duurzaamheid!

Lees ook hoe plasticvrij winkelen een uitdaging kan zijn.

Ingrediënten die de shampoo bar duurzamer maken

Plastics en andere schadelijke stoffen zitten echter niet alleen in de verpakking van shampoo. Het zit ook in de shampoo zelf. Daarom is het belangrijk om ook de ingrediënten van een shampoo bar eens onder de loep te nemen. Wie de ingrediëntenlijsten van de verschillende producenten gaat lezen, zal merken dat de duurzaamheid van de shampoo bar dan ook heel erg afhankelijk is van merk tot merk.

Het goede nieuws is dat de meeste merken parabenen en siliconen vermijden. Veel bars zijn vegan of dierproefvrij. Daar krijgen ze van mij alvast goede punten voor!

shampoo bar werfzeep

Toen ik mijn zoektocht naar een goede shampoo bar begon, startte ik bij Lush. Nader onderzoek stelde me echter teleur wanneer ik de duurzaamheid van hun bars – op basis van de ingrediënten – bekeek. Er zijn namelijk redelijk wat bars in hun assortiment die wel SLS of Natrium Lauryl Sulfaat bevatten. SLS is een chemische stof die ervoor zorgt dat vuil wordt losgeweekt en onze shampoos zo heerlijk schuimen. SLS heeft een zeer slechte reputatie en veel groene jongens en meisjes zullen je erop wijzen dat het een ‘gevaarlijke stof’ is. En hoewel wetenschappers het erover eens dat het veilig is om SLS te gebruiken, staat de stof nog steeds te discussie.

Waar minder discussie over is, is over het gebruik van grondstoffen om SLS te produceren. Bij de productie van SLS wordt namelijk palmolie gebruikt. Palmolie staat echter niet bekend om zijn duurzaamheid, vanwege de verwoestende impact die de teelt op het milieu heeft. In mijn definitie van duurzaamheid hoort palmolie dan ook niet thuis.

Andere merken gebruiken SLS echter niet in hun shampoo bars. Werfzeep en Helemaal Shea werken zelfs met ingrediënten van biologische teelt. Zowel Werfzeep als Helemaal Shea worden in een kleine zeperij in Nederland geproduceerd, waardoor ze net iets hoger scoren op duurzaamheid dan andere merken.

Hoe duurzaam is je shampoo bar dus als je naar de ingrediëntenlijst kijkt? Dat is heel afhankelijk van bedrijf tot bedrijf, maar ook van jouw eisen met betrekking tot duurzaamheid.

Hij gaat langer mee

In september kocht ik mijn eerste shampoo bar bij Lush. Het plan was om een aantal bars te testen en het resultaat te vergelijken. Pas in december kon ik de volgende bar bestellen bij Werfzeep. De flessen shampoo die ik gebruikte, vlogen er bij ons door. We hadden er minimaal eentje per maand nodig, soms wel drie in twee maanden tijd. De shampoo bar is dan wel wat duurder in aankoop, maar ze gaat een pak langer mee. Uiteindelijk kwam we met onze shampoo bar ongeveer op dezelfde prijs uit als met onze flessen shampoo (die we kochten van een huismerk).

De productie van de zepen

Net zoals bij veel ‘groene’ producten geldt hier ook dat de duurzaamheid van je shampoo bar afhankelijk is van waar en hoe hij geproduceerd wordt. Voor mij heeft de aanschaf van zepen bij kleine zeperijen in België of buurlanden de voorkeur. In mijn opinie stimuleer je duurzaamheid alleen maar als je ook kleine ondernemers in je eigen omgeving een duwtje in de rug geeft. En dat doe je door hun producten te kopen. Grote bedrijven mogen dan de beste voornemens hebben, hun grootte maakt hen voor mij al een stuk minder aantrekkelijk. Wanneer personeelsbeleid en eventuele aandeelhouders om de hoek komen kijken, maakt geld vaak al een groter deel uit van de missie van een bedrijf dan al hun goede bedoelingen.

Daarom scoort Lush voor mij al een stukje minder op duurzaamheid dan bijvoorbeeld Werfzeep of Helemaal Shea. Natuurlijk speelt de manier waarop geproduceerd wordt nog een grotere rol. En dit blijft sterk afhankelijk van bedrijf tot bedrijf. Of je shampoo bar dan duurzamer is dan de fles die je koopt, hangt af van welke soort je koopt van beiden.

shampoo bar lush

Is die shampoo bar duurzamer?

Is de shampoo bar nu duurzamer dan een fles shampoo? Voor mij luidt het antwoord volmondig: ja! Doordat er minder verpakking gebruikt wordt, de shampoo bar langer meegaat en de producenten vaak meer stilstaan bij duurzaamheid dan bij klassieke shampoo blijft de shampoo bar een duurzaam alternatief. Toch is het niet onbelangrijk om stil te staan bij de ingrediënten en de productiemethoden van de verschillende merken. Daarin kan nog steeds een zeer groot verschil te vinden zijn.

Welke shampoo staat/ligt er bij jou in de douche?

shampoo bar duurzamer pinterest

4 Replies to “Waarom een shampoo bar duurzamer is dan een fles shampoo”

  1. Ik reageer op veel ingredienten in verzorgingsproducten wat allergisch, dus ik maak mijn shampoobars zelf, met ingredienten die zo natuurlijk en ecologisch zijn als mogelijk!

    1. Daarvoor heb je ook oplossingen 😊 Je kan ervoor kiezen om ook een conditioner in blokvorm te gebruiken. Die heb ik ook (maar bleek uiteindelijk niet echt nodig). Of je kan naspoelen met azijn moest het echt een probleem geven.
      Meestal na een periode wennen valt het wel mee met strohaar. Bij mij toch…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.