De tranen prikken in mijn ogen wanneer ze me vraagt hoe het met me gaat. Hoewel ik het even moeilijk had, was ik niet van plan om te vertellen wat er was gebeurd. Ik wilde een gezellige avond om het allemaal even te vergeten. Maar die oprechte vraag bracht meer bij mij teweeg dan ik had kunnen voorzien. Voor ik het wist stroomden de woorden uit mijn mond. Het leed werd gedeeld, en hoewel ik het eerst gewoon wilde wegstoppen, merkte ik nu dat het een plaats kreeg. Het verdween als vanzelf, zonder enige moeite. We deelden onze moeilijke momenten van die week. Voor we het wisten, rolden de tranen niet meer over onze wangen van verdriet. Ze stroomden van het lachen. Alle ellende werd gedeeld, onze vreugde en geluk verdubbelde, want zo gaat dat als we verhalen delen met vrienden.

vrienden delen

Hoezeer we ook ons best doen om hartsvrienden te vinden, soms is er gewoon de klik. Ze kan heel lang uitblijven. Je kan wensen dat je ze bij sommige mensen voelt, omdat je je daartoe ‘verplicht’ voelt. Die klik kan er alleen van jouw kant zijn, maar de mooiste vriendschappen ontstaan, wanneer je beiden die klik hebt. En daarin lijkt vriendschap toch wel een beetje op liefde. ‘Cause the greatest thing you’ll ever learn, is just to love and be loved in return. Of dat nu liefde tussen geliefden is, of liefde tussen vrienden.

Het is heerlijk wanneer je die klik hebt met mensen, want daarop kan een heel mooie solide relatie worden gebouwd. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat ik zo’n mensen in mijn leven heb. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor onze kleine meid. Dit is namelijk het voorbeeld dat ik haar graag wil schenken.

Maar vrienden zijn ook kostbaar, wanneer ze opgebouwd worden op basis van ‘samen dingen beleven’. J.K. Rowling had het goed gezien: “Sommige dingen kan je niet samen doen zonder vrienden te worden. En een daarvan is een trol verslaan.” Misschien moeten we die trol in deze context maar symbolisch zien. Het leven zit vol trollen die je samen met anderen verslaat. En al heb je dan met die mensen niet die speciale klik, zoals je met anderen misschien wel hebt, de vriendschap die daarop gebouwd wordt kan even belangrijk zijn. Want weet je, de volgende keer dat er een trol op je pad komt, weet je dat die mensen er ook voor jou zullen zijn.

Koester vrienden, op welke manier ze ook in je leven kwamen. Want het leven zit vol verdriet, vreugde, woede, lijden, geluk, prachtige momenten, … en het is heerlijk om dat allemaal te delen.

2 Replies to “Vriendschap deelt en vermenigvuldigt”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.