Ik ben overgeschakeld van dagelijks vlees eten naar vegetarisme. Ik heb besloten om mij niet meer vol te stoppen met koekjes, maar te grijpen naar een yoghurt of een stuk fruit. Ik vermijd suiker toe te voegen, ga twee maal per week sporten en vind het belangrijk om uit te zoeken of ik iets wel of niet in mijn lichaam wil stoppen. Mijn collega’s en vrienden vinden me soms ongelofelijk gek! En ik krijg er regelmatig eens vragen over.

Waarom eet je geen vlees?

Omwille van gezondheidsredenen, omdat het beter is voor het milieu, op sociaal vlak maakt het ook een enorm verschil en ik ben van mening dat geen enkel dier gemaakt is om zo te leven. We bekijken ze als ‘voorwerp’ en niet als levend wezen.

Ik kan aanvaarden dat wij mensen gemaakt zijn om dieren te eten, maar ga dan het bos in om zelf je stukje vlees te vangen i.p.v. op je gemak in de supermarkt mishandelde dieren te gaan kopen. Biologisch vind ik trouwens ook niet echt een oplossing: het gaat er nog altijd om om zoveel mogelijk te produceren om de markt te voorzien van veel te veel vlees.

IMG_20150116_123015~2

Vind je de plantjes dan niet zielig?

Neen, planten denken en voelen op een heel ander niveau dan dieren. Daarnaast wordt er met planten ook helemaal anders omgegaan dan met dieren in de voedingsindustrie. Zie ook de redenen waarom ik geen vlees eet hierboven.

Heb je dan nooit zin in vlees?

Natuurlijk. Wie mijn blog de laatste tijd een beetje gevolgd heeft, zal wel gezien hebben dat ik ook zwakke momenten heb, zoals toen en toen. Ik geef dan ook grif toe aan de mensen dat het soms moeilijk is om niet aan mijn cravings te voldoen. En soms doe ik het ook gewoon. Elk moment is echter een nieuwe start! Deze maand slaagde ik er zelfs behoorlijk in om tijdens nieuwjaarsrecepties en etentjes helemaal geen vlees te nemen.

Waarom ga je dan niet gewoon terug vlees eten?

Daar heb ik geen zin in. Ik heb niet de afgelopen maanden mijn hele eetpatroon zitten omgooien en lekkere dingen ontdekt om daarna te beslissen dat ik het toch niet aankan om vegetariër te zijn. Trouwens, leven naar normen en waarden staat bij mij hoog op de agenda. Ik eet niet gewoon terug vlees, ik blijf vegetariër (met zonden).

Al dat fruit altijd, heb je dan nooit zin in iets zoet?

Natuurlijk! Maar eigenlijk vind ik fruit stilaan veel lekkerder dan een koekje. Wanneer ik zin heb ik een koekje, kan ik het ook gewoon nemen. Ik voel me niet schuldig, want ik eet de hele dag door lekker gezond. Ik let bij al mijn maaltijden op wat ik eet, dus waarom zou ik me schuldig voelen over choco op mijn brood of een koekje bij mijn koffie?

Ik vind het echter nooit jammer dat er een yoghurt en twee stukken fruit op mijn bureau op het werk liggen. Ik zal meestal naar fruit grijpen als ik een hongertje heb. En op groenten ben ik stilaan verzot. Ik eet ze zowel bij de lunch als bij het diner. Waarom niet?

IMG_20150119_151433~2

Denk je nu echt dat je een verschil maakt?

Voor de wereld misschien niet, maar daar schreef ik ook eerder dit stuk over. Voor mezelf en mijn omgeving maak ik alleszins een verschil. Door gezonder te eten voel ik me ook fitter. Mijn conditie gaat er op vooruit, de laatste keer dat ik ziek was, was vorige lente (op mijn abces na) en ik heb meer energie. Als dat geen verschil maakt, weet ik het ook niet meer!

Ik zie trouwens dat mensen in mijn omgeving serieus gaan nadenken over wat ze eten en hoe ze eten. Dat is ook een verschil dat ik dus maak.

Tegenwoordig weet je toch niet meer wat gezond is

Voor ik iets opeet, vraag ik mezelf wel eens af of ik mijn lichaam, mijn tempel een plezier doe met het eten ervan. Soms zijn er geen andere mogelijkheden, daarom eet ik dan ook zoveel mogelijk thuis.

Er zijn natuurlijk heel veel theorieën over wat wel of niet gezond is, maar daarom moet je dan ook je gezond verstand gebruiken. Er is niemand die gelooft dat frietjes gezonder zijn dan groenten of je beter koekjes eet dan fruit. Zo simpel is het eigenlijk. Kijk eens wat er in ongezonde voedingswaren zit en denk eens na. Vetten en suikers zijn te vermijden. Groenten en fruit zijn goed voor je. Met die basis is iedereen het eens. Ga daarmee verder en probeer het uit. Je eigen lichaam vertelt je vaak wat je nodig hebt.

13 Replies to “Lifestyle | De vragen bij je gezonde levensstijl”

 1. Jij moet altijd doen, waar jij je goed bij voelt! Accepteer dat en accepteer ook dat anderen andere beslissingen nemen, dan heb je nooit een probleem en geniet je van wat jij aan het doen bent! Heerlijk toch?

 2. Mooi om te lezen dat je je zo bewust afvraagt of wat je eet een goede keuze voor je lichaam is. Je lichaam als je tempel zien, daar kan ik mij helemaal in vinden. Nu nog toepassen hier, blijft een moeilijk punt voor mij.

 3. Goed stukje! Ik vind het persoonlijk altijd heel erg vervelend als mensen altijd beginnen te miepen over wat ik wel en niet eet. Ik ben ook vegetariër en krijg dan vraag de vraag wat ik dan vind van leren schoenen en hoe ik het kan verantwoorden dat mijn kat wel vlees eet. EHHH..
  Oh ja, de vraag over fruit komt me ook zo bekend voor. Lieve mensen, mogen we zelf weten wat we eten? 🙂

 4. Ondanks ik niet vind dat je jezelf ooit zou moeten verantwoorden voor je keuze geen vlees meer te eten… Is dit wel een heldere en duidelijke reactie op zij die er toch vragen over hebben en het beter willen begrijpen.

  “Ik ben van mening dat geen enkel dier gemaakt is om zo te leven. We bekijken ze als ‘voorwerp’ en niet als levend wezen.”

  Laten we hierbij niet vergeten dat er mensen zijn die vlees eten en wel stilstaan bij het feit dat dieren levende wezens zijn die pijn voelen, recht hebben op een waardig leven en dit vaak ontberen, etc. Dat er te weinig actie wordt ondernomen om bepaalde levensomstandigheden van dieren te verbeteren is wel een werkpunt.

  “Ik kan aanvaarden dat wij mensen gemaakt zijn om dieren te eten, maar ga dan het bos in om zelf je stukje vlees te vangen i.p.v. op je gemak in de supermarkt mishandelde dieren te gaan kopen.”

  Ik begrijp waar deze opmerking vandaan komt maar, er is denk ik één groot probleem. Teveel mensen en te weinig bos. Ik vind het jammer dat je het zo ‘simpel’ stelt waar het heel moeilijk is om op vlak van vlees zelfvoorzienend te zijn.

  Verder een heel mooi artikel. Ik vind het knap dat je dit doet Saar, voor jezelf, voor de dieren, voor de wereld om je heen. En vooral, omdat jij het belangrijk vind en je daar op jouw manier ook aandacht aan geeft.

  1. Het is enkel mijn reactie op de vraag… Ik zal nooit iemand die vlees eet, veroordelen omdat er misschien redenen voor zijn die ik niet ken. Daarnaast weet ik ook dat veel mensen bewust voor biologisch of vrije uitloop kiezen. Het is allemaal hoe je het rechtvaardigt voor jezelf en hoe je je daarbij voelt.

   Die zin over het bos is inderdaad een ‘simpele’ reactie, maar wat ik vooral wil aankaarten daarbij is de onpersoonlijke relatie die we hebben met ons voedsel. Vaak wordt er gewoon naar de supermarkt gegaan en nemen mensen een pakje mee zonder daarbij werkelijk stil te staan wat de inhoud van dat pakje is. Het besef welk dier of welke groente we eten is volledig weg. We beseffen soms zelfs niet hoeveel ‘rommel’ we eten. Alles staat vol E’tjes en gemakshalve klasseren we het soms als ‘not done’ zonder te weten wat het betekent.
   De relatie met ons voedsel is net als deze met ons lichaam: het is een gebruiksvoorwerp en we geven er niet de waarde aan die we eraan zouden moeten geven. Dat was ik met deze simpele zin wilde aankaarten. Even lekker ongenuanceerd 😉

   1. Ik weet vaak dat er meer achter je woorden schuilt maar als je het echt las zoals het er stond, dan kon het echt ‘simplistisch’ overkomen waar dit geen eenvoudige materie is. Dus, dankjewel voor de nuancering, het komt al helemaal anders over op lezers zo lijkt me.

    “De relatie met ons voedsel is net als deze met ons lichaam: het is een gebruiksvoorwerp en we geven er niet de waarde aan die we eraan zouden moeten geven. ”

    Dat is een korte en krachtige samenvatting. Sterk en waar!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.