Over het feit of je daadwerkelijk zwanger wordt of niet, heb je als ouders weinig te zeggen. Je kinderwens mag nog zo groot zijn, uiteindelijk is het de natuur die bepaald wanneer je kindje er effectief komt. Je kan je echter wel voorbereiden op een zwangerschap door aan een aantal zaken aandacht te besteden.

Mijn eerste zwangerschap is intussen alweer drie jaar geleden. Toen wij besloten om voor ons eerste kindje te gaan, was het niet altijd eenvoudig om tussen alle informatie de kaf van het koren te scheiden. Daarom zet ik in deze blogpost voor jullie op een rijtje waar je echt rekening mee moet houden.

Stoppen met anticonceptie

Als je zwanger wilt worden, stop je met je anticonceptie. Op zich is dit een logische stap, maar wat daarop volgt, wordt door aanstaande ouders net iets te snel vergeten. Bij bepaalde vormen van anticonceptie heeft je lichaam namelijk een tijdje nodig om de hormoonhuishouding terug aan te passen.

Wanneer je anticonceptie gebruikt, zoals een condoom of een spiraaltje dan ben je vrijwel meteen weer vruchtbaar. Je hormonen worden namelijk niet meer beïnvloed door het anticonceptiemiddel.

Gebruik je echter de anticonceptiepil, NuvaRing of de prikpil dan kan het tot een jaar duren voor je opnieuw vruchtbaar bent. Raak dus niet meteen in paniek als je niet na een paar maanden zwanger bent. Bij veel koppels duurt het gemiddeld een halfjaar voor ze zwanger zijn. De statistieken liegen er niet om, want 80% van de vrouwen is pas na een jaar zwanger.

Foliumzuur

Hoewel al sinds 1991 wordt aangeraden aan vrouwen met een kinderwens om foliumzuur te slikken, horen de meeste vrouwen pas wanneer ze zwanger zijn hoe belangrijk dit is.

Vooral om een open ruggetje te vermijden is het innemen van foliumzuur sterk aan te raden, zelfs voor de zwangerschap. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg en ondersteunt de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je toekomstige kindje.

Je kan foliumzuur kopen bij de apotheek, de drogist of online. Je kan er ook voor kiezen om vitaminepreparaten te slikken waar alles inzit dat je als zwangere vrouw nodig kan hebben.

Een gezonde levensstijl

Rook je nog? Dan is dit het ideale moment om te stoppen. De gevolgen van roken op de foetus zijn groot, van een miskraam tot ontwikkeling van astma en andere ziektes.

Ook met alcohol let je beter op. Wanneer je nog niet zwanger bent, matig je je gebruik beter. Eenmaal je zwanger bent, is het zelfs beter om dat glaasje te laten staan.

Wil je je voorbereiden op een zwangerschap dan is het ook heel belangrijk om voldoende groenten en fruit op het menu te zetten. Eet gevarieerd en vermijd teveel suikers en vetten. Kies ook eens voor een stukje vis en geniet van een boterham met kaas. Je hoeft niet meteen alle geneugten van het leven te laten, maar ‘met mate’ is zeker geen overbodige maat.

Lees ook Wat betekenen de nieuwe voedingsrichtlijnen voor gezonde voeding?

Een nestje voor jullie en het kindje

Misschien wonen jullie al in een heel leuk huis waar zeker ruimte is voor een kinderkamer. Is dat niet het geval dan is het aan te raden om uit te kijken naar een warm nestje voor jullie en je kleintje.

Moeten er nog aanpassingen aan jullie huis gebeuren zodat het echt een warm nestje is? Dan begin je daar best nu aan. Straks met een dikke buik of een baby op je arm zit je niet te wachten op klussers, lawaai en verbouwingen.

Werken en kinderen, hoe ga jij het combineren?

Voorbereiden op een zwangerschap is één ding, maar hoe ga je het werken en je gezin combineren als je kindje er eenmaal is. Je hoeft niet meteen heuse knopen door te hakken, maar het is wel een onderwerp om even bij stil te staan wanneer je erover denkt om zwanger te worden.

Wil jij na je bevalling parttime gaan werken, ouderschapsverlof aanvragen of zelfs thuis-blijf-mama worden? Of wil je gewoon fulltime blijven werken zoals je nu al doet? Het zijn dingen om eens goed op een rijtje te zetten.

Lees ook: Hoe werken en borstvoeding combineren?

Zet alvast wat geld opzij

Kinderen kosten geld. Dat begint al voor hun geboorte. De kosten van de gynaecoloog en het prenatale onderzoek kunnen oplopen. Maar ook de kosten van de bevalling, de hulp achteraf en uiteindelijk de facturen van de kinderopvang zullen een aardig centje kosten.

Je voorbereiden op een zwangerschap kan je dus ook doen door het financiële plaatje alvast te doen kloppen. Zet alvast wat geld opzij. Je kan nooit vroeg genoeg starten met een spaarpotje voor je kleine spruit.

Check je verzekeringen eens

Goed voorbereiden op een zwangerschap en het financiële plaatje? Check dan je verzekeringen eens! In Vlaanderen heb je de mutualiteiten die instaan voor de algemene verzekering. Zij zullen een deel van de kosten van je gynaecoloog en je bevalling in het ziekenhuis terug betalen. Maar ook prenatale en postnatale zorg wordt door de mutualiteiten vergoed.

Aanvullend zijn er ook nog de hospitalisatieverzekeringen waar je een deel van de ziekenhuiskosten kan terugvorderen. Ook voorzien hospitalisatieverzekeringen vaak extra hulp na je bevalling of kan je kosten van extra onderzoek inbrengen.

Om zeker te zijn hoe alles in elkaar zit, check je best je verzekeringen eens.

Maak er een spectaculaire reis van!

De drang om een klein wezentje in je armen te houden, is misschien groot, maar het kan ook een ongelofelijke druk op je relatie zetten. Laat je kinderwens niet tussen jou en de liefde komen.

Hou het dus spontaan tussen jou en je partner. Boek eens een romantisch weekend, verwen elkaar, ga er samen op uit en vergeet de spanning en het moeten. Maar vooral, geniet van elk moment dat jullie samen hebben!

Wanneer je plannen hebt om zwanger te worden, is de hele reis al een heus wonder. Toch zijn er een aantal dingen waar je echt rekening mee moet houden wanneer je je gaat voorbereiden op een zwangerschap. Met enkele praktische tips hoef je je tijdens jouw reis alvast enkel op je kindje te focussen. Relax en ga ervoor. Uiteindelijk raakt 93% van de vruchtbare koppels ook effectief in verwachting!

Wat heb jij gedaan om je voor te bereiden op je zwangerschap?

voorbereiden op een zwangerschap Pinterest

3 Replies to “Voorbereiden op een zwangerschap? Hier moet je echt rekening mee houden.”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.