Op een van de groepen waar ik  op facebook vertoef, kwam dit online te staan:

De 5 sleutels naar geluk….

Sleutel 1: Durf eerlijk naar jezelf te kijken en denk diep na

Ga er eens rustig voor zitten en stel jezelf de vraag: hoe voel jij je nu echt? Wringt er iets? Is er iets dat je niet zo blij maakt? Elke positieve verandering in je leven begint met eerlijke zelfreflectie. Toegegeven: het is niet zo leuk om te ontdekken waar jij je niet meer goed over voelt. Dit irritant en knagend gevoel drukken we daarom vaak weg in de hoop dat het overgaat. Helaas komt het meestal des te luider terug.

Elk mens heeft dromen en verlangens. Van nature wilt een mens groeien, een betere versie van zichzelf worden. Start daarom met het opmaken van de balans van je leven en werk nu.

Sleutel 2: Weet waar je naartoe wilt en droom groter

Wat wil jij nu écht in je leven? Droom je van een wereldreis, een leuke partner, een gezin of een droombedrijf? Een eenvoudige oefening: stel dat je op je sterfbed ligt en dat je terugkijkt naar je leven. Waar zou jij spijt van hebben gehad? Dat zijn je ‘niet-verwezenlijkte dromen’. Het kunnen best kleine dingen zijn. En je kunt ze vanaf vandaag aanpakken!

Weet je niet goed wat je wil? Denk dan eens aan de dingen die je niet meer wil. Iets nieuw of iets anders willen, betekent dat je ruimte zal moeten creëren.

Sleutel 3: Noteer je doelen vanuit je droom

Neem een mooi schriftje of maak een nieuw document aan op je computer. Schrijf je droom uit en noteer je doelen die daaruit voortvloeien. Schrijf naast elk doel op waarom je dat doel écht wilt bereiken. Als je reden niet helder is, dan ben je onvoldoende gemotiveerd om dat doel te bereiken.

Sleutel 4: Durf een eerste stap vooruit te zetten

Als je blijft dromen, dan leef je in een illusie. Je verlangt steeds naar iets anders en je doet er niets mee. Jammer voor jezelf en je omgeving. Welke eerste kleine stap kun jij vandaag zetten op weg naar je droom? En ja, die eerste stap boezemt angst in, dat is heel normaal. Jij verlaat namelijk je vertrouwde comfortzone. Weet echter: pas nu ben jij als mens aan het groeien.

Sleutel 5: Blijf gedisciplineerd volhouden

Bij elke stap die je zet, groei je. En je komt obstakels tegen op je weg. Er is geen snelweg naar je droom. Zie problemen niet als problemen, maar als uitdagingen en nieuwe kansen om te groeien. Versterk je discipline-spier zodat jij je stappen volhoudt en doorzet. Iedereen heeft zo’n spier, ook jij. Je moet ze alleen af en toe trainen, zeker als ze jaren ‘geslapen’ heeft. Omring je ook met mensen die geloven in je droom en je hierbij ondersteunen.

Doen-wat-werkt-is-de-sleutel-naar-succes

Wanneer ik dit lijstje bekijk, valt me op dat de eerste sleutel vrij los staat van de andere vier. ‘Kijk naar jezelf en wees daarbij eerlijk’, zegt deze sleutel. Zelfreflectie staat in de spirituele wereld hoog aangeschreven. We moeten kijken naar onszelf en weten wat ons motiveert, wat we willen en waar we heen willen.

De eerst leidt echter eigenlijk de volgende vier sleutels in. Sleutels die zeggen dat je moet durven dromen, dat je doelen moet stellen en stapje per stapje deze moet proberen realiseren. Daarbij moet je vooral blijven volhouden en niet afhaken!

Voor mensen die werkelijk weten wat ze willen, waar ze heen willen en wat ze willen verwezenlijken is dit natuurlijk niet meer of niet minder dan de beste raad die ze kunnen krijgen. Uiteindelijk zal je je veel beter voelen als je ook gewoon je doelen stapje per stapje bereikt. Dat hoeft natuurlijk niet morgen te zijn. Rome is ook niet gebouwd op een dag, maar langzaam aan opbouwen naar een doel, lijkt me inderdaad een bevredigend gevoel.

De voorwaarde is dan echter wel dat je weet wat je wilt en waar je heen wilt. En dat is nu net het punt waarop ik afblok. Dromen heb ik ondertussen geleerd. Het liefste droom ik 10 onmogelijke dingen voor het ontbijt. Een ervan is om je dagelijks te kunnen bezig houden met die dingen waar je van houdt. Alleen lijkt het mij vrij onrealistisch om dagelijks boeken te lezen. Stukjes schrijven lijkt me nu nog een realistische bezigheid, maar ik merk dat ik het toch vrij moeilijk heb met geforceerd schrijven, dus dat zal het ook niet worden. Of zelfstandige zijn, maar welk bedrijf wil ik dan oprichten?

Deze vragen komen niet voor het eerst in mijn hoofd op. Ze zijn er al een aantal jaar… Ik droom al langer van een eigen zaak, maar ik weet absoluut niet in wat. En creatief bezig zijn vind ik leuk, maar … waarmee?

Ik lijk altijd maar van het ene naar het andere te springen. Enkel schrijven en lezen blijven constanten in mijn leven.

Wat deze vijf sleutels betreft, lijk ik dus te blijven hangen bij sleutel twee. En eigenlijk is dat niet altijd even erg, want zegt mijn Lief: ‘De interessantste mensen die ik ooit heb ontmoet, weten nooit wat ze willen.’ En misschien vind ik het dan wel leuk om gewoon interessant te zijn!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.