Het leven heeft niet altijd de mooiste cadeautjes voor ons in petto. We komen allemaal wel eens tegenslagen tegen in ons leven, grote en kleine dingen. Het verlies van een geliefde, een job die we graag wilden doen maar waar we niet voor aanvaard werden, een vriend die ons verlaat, een ruzie met je partner, … of gewoon die smartphone die je graag in aanbieding wou kopen maar al uitverkocht blijkt te zijn. Ons pad ligt vol met hobbels en obstakels, het loopt niet altijd vlekkeloos. Ook ik heb in mijn leven al een portie tegenslagen te verwerken gehad.

Waarom ik?

In het verleden bekeek ik die tegenslagen met woede en verdriet. Waarom moet mij dit overkomen? De vraag is universeel. Je vraagt je af waarom jou onrecht wordt aangedaan, waaraan je dit verdiend hebt. Je kan kwaad worden op de wereld, verbitterd reageren of in een slachtofferrol kruipen. Die fout heb ik meerdere malen gemaakt. De tegenslagen die mij zijn overkomen, waren natuurlijk niet rechtvaardig, natuurlijk had ik het niet verdiend. Daarom zag ik mezelf als slachtoffer, waardoor ik het verdriet en de woede omwille van de tegenslagen voeding gaf. Ik dreef weg van de natuurlijke verbondenheid die je normaal voelt met mensen om je heen. Ik genoot niet meer van het leven dat mij zoveel onrecht had aangedaan.

Anders omgaan met tegenslag

Om mijn melancholische buien aan te kunnen, ben ik echter een heel andere weg ingeslagen. Uit cursussen die ik volgde, hulp die ik kreeg, maar ook uit heel wat inspirerende boeken haalde ik voor mezelf een aantal vuistregels om met tegenslagen om te gaan.

♥ Geef jezelf een dikke knuffel! Wat vergeten we onszelf vaak wanneer het over tegenslagen gaat. Ondanks een tegenslag willen we blijven doorgaan, het dagelijks leven gewoon opnemen en er zelfs voor anderen blijven zijn. Het allerbelangrijkste bij een tegenslag is dat je er nu eens bent voor jezelf. Geef jezelf een dikke knuffel. Doe iets waar je je beter van gaat voelen. Maak een wandeling, lees een goed boek, ga een stukje lopen. Geef jezelf vooral ruimte om je gevoel toe te laten en geef jezelf even wat rust, dat heb je nu eens wel verdiend!

chocomelk en wafels

♥ Besef dat je niet de enige bent. Wanneer ons slechte dingen overkomen, denken we te gemakkelijk dat wij de enige zijn. Niets is minder waar. Heel wat mensen hebben dezelfde gevoelens doorworstelt, dezelfde lessen moeten leren en hebben op hetzelfde punt gestaan als jij. Soms is het zelfs interessant om die lotgenoten op te zoeken, om hun verhaal te horen, zeker als zij die tegenslag hebben overwonnen. Hun verhaal kan hoop en troost bieden. Je bent echt niet alleen!

♥ Zie een tegenslag als een kans om te leren. Persoonlijk geloof ik niet dat een tegenslag op ons pad komt omdat iemand van hogerhand ons een lesje wil leren. Ik geloof ook niet dat je het verdiend hebt, niet in dit en niet in een vorig leven. Wat je wel kan doen, is de tegenslag aangrijpen om te leren. Heb je die job niet gekregen? Vraag aan het bedrijf feedback en probeer te leren uit wat zij jou vertellen. In eerste instantie kan het ook lijken dat er niets uit de tegenslag valt te leren. Als je een geliefde verloren hebt bijvoorbeeld. De tegenslag hoeft niet altijd de les te zijn. Het kan ook de de manier zijn waarop je ermee omgaat. Sometimes you win, sometimes you learn!
deel van het leven

♥ Weet dat ook dit deel uitmaakt van het leven. Je hebt het niet verdiend, die tegenslag. Het leven heeft geen voorkeur. Wat je echter bijna wel bijna als een wetmatigheid kan beschouwen, is dat tegenslagen gewoon bij het leven horen. Het is dus niet jouw schuld, maar gewoon inherent aan het leven. Wees dus lief voor jezelf. Besef dat dit het leven is en dat ook dit dus weer voorbij zal gaan!

♥ Besteed aandacht aan de kleine dingen die wel goed gaan. Heeft het leven echt wel iets tegen jou? Soms gaat het er ook over om je focus te verleggen. Wat gaat er wel goed in je leven en kan je eigenlijk tevreden mee zijn? Wat hoeft nu echt niet meer beter te gaan? Kan je blij zijn met die kleine dingen? Kan je daar toch een heel klein beetje vreugde uit halen? Blijf dankbaarheid tonen voor wat wel goed gaat. Blijf daarop focussen en laat al die tegenslagen maar eens langs de kant liggen. Wat je aandacht geeft groeit, en dat geldt zeker voor de mooie dingen in het leven! Keep your face up to the sun and the shadow will always fall behind you!

6 Replies to “Vijf manieren waarmee je omgaat met tegenslagen”

 1. Zelf sta ik op de manier die jij hier beschrijft in het leven. Ik heb nooit zo het idee dat ik het moet “verdiend” hebben als er iets mis gaat, eerder dat het toeval is en het gewoon soms zo is. Maar mijn man, die herken ik wel erg in je eerste beschrijving. Die vraagt zich ook altijd af waarom er altijd tegenslagen moeten gebeuren, waarom bij hem, en waarom alles altijd tegen lijkt te slaan. Het lijkt me niet simpel om die gedachten om te buigen!

 2. Mooi stuk Saar! Als het bij mij tegen zit, voel ik me altijd een mislukking en word ik behoorlijk depressief. “Waarom gaan de dingen niet eens gewoon een keer goed?” Terwijl, jezelf een knuffel geven, zoals jij t noemt, een betere manier is om de wereld aan te kunnen en met je tegenslag te dealen. Het is helaas niet zo makkelijk om die mindset om te gooien. Iets om aan te werken! 🙂

  1. Eenvoudig is het idd niet. Ook ik merk dat ik in eerste instantie wel eens neerslachtig reageer, maar dan geef ik mezelf dus een dikke knuffel en kan ik de knop omdraaien. Bewustzijn is hier weer het sleutelwoord.

 3. Helemaal mee eens, velen willen te veel en te vaak weten het waarom bij een tegenslag, soms is het gewoon zo, het zij zo, is dan ook een vaste uitspraak, vooral bij het verliezen van onze geliefden bijv. En andere tegenslagen, het zij zo!

  Mocht er een les in zitten dan komt dat vanzelf op mijn weg, kan soms wel even duren overigens, hahaha

  Mooi geschreven Saar!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…SunsetMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.