Dit is mijn eerste keer dat ik moeder ben. Ik was al dertig toen ons kleine meisje geboren werd en ik dacht wel wat levenswijsheden te hebben om het moederschap te overleven. Not! Je hebt helemaal geen wijsheden nodig om het moederschap te overleven, maar er zijn wel een paar andere dingen die je leven kunnen redden!

Een gezonde dosis zelfspot – Om eerlijk te zijn had ik dat niet echt de eerste maanden. En dat heeft me bijna de das omgedaan. Ik was te serieus bezig met het ouderschap. En oké, moeder zijn is een heuse verantwoordelijkheid, maar als je het heel serieus pakt dan ga je gewoon aan alles twijfelen. En laat dat nu net eens niet nodig zijn! Ik had die dosis zelfspot dan wel niet, maar ik had wel het boek ‘Mama heeft alles (bijna, maar nooit helemaal, niet echt) onder controle’. Regelmatig blader ik nog eens door dat boek om dan in de lach te schieten. Zelfspot en allemaal zo herkenbaar!

days of gratitude

Koffie en chocolade – Dat zijn twee dingen in een keer. Onderbroken nachten als je moet werken, soms zelfs een paar uren slaap missen, zijn inherent aan het ouderschap. Als je de volgende dag een beetje wil doorkomen dan is koffie onontbeerlijk. Oh, en chocolade, dat kan je natuurlijk ALTIJD gebruiken!

Netflix – Voor wie het nog niet wist, baby’s hebben huidhonger en mamahonger. Ze willen geknuffeld worden, vast gehouden worden en liefst van al aan de borst hangen. Mijn baby is alvast fan van mama. Wanneer ik een hele dag weg ben geweest, vindt het dus hoognodig om die verloren tijd in te halen. En dan is er Netflix om afleiding te bieden. I got you Babe!

netflix

Af en toe een verzetje– of een wijntje. Na je zwangerschap is niet slim om meteen in de alcohol te vliegen. Zeker niet als je borstvoeding geeft, maar ik kan het elke moeder aanraden om af en toe eens een verzetje te voorzien. De eerste zes maanden heb ik zelden een glas gedronken, maar nu die zes maanden voorbij zijn, vind ik een cocktail of een glaasje wijn op zijn tijd wel eens heerlijk. Een verzetje kan ook eens een stapje in de wereld zijn, zonder baby. Een avondje film, een dagje wellness, … Vul zelf maar in. Gewoon even lekker tot jezelf komen. Zo hard nodig!

De hoognodige steun – hier kan je invullen wat voor jou van toepassing is: een luisterend oor, hulp in het huishouden, iemand die eens lekker voor je kookt, iemand die je vertelt dat je goed bezig bent, … Soms doen mama’s dit net iets te weinig onder elkaar, steun bieden. Mijn lifesavers waren op dit vlak de vriendinnen die ik altijd kon bellen om eens te babbelen, de lieve woorden van mijn Lief, de kraamzorg, mijn schoonmama die bijspringt in het huishouden en de frituur om de hoek. Echt waar!

Hebben jullie nog lifesavers voor deze kersverse moeder?

4 Replies to “Vijf lifesavers voor een kersverse moeder”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.