In reactie op mijn verhaal over mijn zoektocht naar geluk vroeg Loïs me of ik boeken kon aanbevelen voor mensen die nog niet zo ver op hun pad staan. Natuurlijk kan ik boeken aanbevelen, ondertussen heb ik er reeds zoveel gelezen dat ik je vast een paar maanden zoet kan houden. Maar welke boeken hebben voor mij echt een verschil gemaakt? Op welke manier hebben zij mij geleerd dat geluk geen eindstation is, dat houden van jezelf ontzettend belangrijk is en dat het niet uitmaakt wat je overkomt maar wat je ermee doet. Ik stel jullie voor aan de vijf boeken die mijn leven veranderden.

David Dewulf – mindfulness, een pad van vrijheid

mindfulness cover Ik kan niet ontkennen dat David Dewulf in het algemeen heel veel heeft betekent in mijn leven. Ik heb de man nog nooit mogen ontmoeten, maar via zijn Instituut voor Aandacht en Mindfulnes ben ik de acht-weken-training Mindfulness gaan volgen en dat heeft mijn leven enorm veranderd. Het boek kreeg ik pas in mijn handen toen ik reeds had deelgenomen aan mijn eerst acht-weken-training, maar veel van de principes uit het boeddhisme en de achterliggende ideeën werden mij duidelijk door het lezen van dit boek. Ook al is dit in wezen een vrij theoretisch boek, David Dewulf nodigt je toch uit om verder te gaan en de praktijk te gaan volgen.

Ik heb dit boek trouwens al meerdere keren gelezen en ik ben van plan het nog vaak ter hand te nemen!

Philip Moffit – Van emotionele chaos naar helderheid in je hoofd

philip moffit

Waar David Dewulf me de ideeën achter mindfulness liet ziet en me introduceerde in het boeddhisme, leerde Philip Moffit me hoe je mindfulness aanwend om op een aardse manier in het leven te staan. Philip geeft heel duidelijk aan wat mindfulness voor je kan betekenen als je het goed aanwend. In de mindfulnesstraining leerde ik dat je je gedachten en je emoties niet bent, maar Philip Moffit bouwde het idee van ‘ik’ nog veel verder af, waardoor er eigenlijk heel weinig meer overbleef. Daarna bouwt hij het echter weer op en zo leerde ik niet gewoon hoe je afstand neemt van gedachten en emoties, maar voelde ik in praktijk hoe je dat doet.

Het is niet dat ik niet meer in de valkuilen trap, maar ik ben me er wel veel bewuster van en kan sneller de afstand gaan bewaren. Geen chaos meer in je hoofd, maar wel een helderheid die duidelijk maakt waar je heen wilt. Philip werkt namelijk heel sterk vanuit waarden en normen zodat je een eigen ethische manier van reageren kan opbouwen. Praktische en leerzaam!

Brené Brown – de kracht van kwetsbaarheid

de kracht van kwetsbaarheid

Hallo, favoriete schrijfster. Brené heeft een heel belangrijke rol gespeeld in mijn leven, omdat zij mij leerde kennismaken met schaamte en kwetsbaarheid. Zij leerde mij hoe je een bezield leven kan leiden. Ik vind haar een van de meest inspirerende schrijfsters. Grote lof voor haar!

Maar niet alleen leerde ze me kennis maken met concepten die ik tot dan niet begreep; ze leerde mij ook hoe ze aan te wenden om een kracht te maken van die punten die je het liefste weg stopt. Waar ik op het punt was gekomen dat ik de goede dingen in mijzelf leerde zien, leerde Brené mij ook nog eens dat iedereen ook minpunten en duistere kanten heeft. En het is geen schande, integendeel, het wordt tijd om ze te omarmen.

Kristin Neff – Zelfcompassie

zelfcompassie

Kristin Neff kwam op mijn pad toen ik het met mijn mindfulnesstrainer over Brené Brown had. Ik had net haar boeken ontdekt en was er heel enthousiast over, waarna Daphne me aanraadde om Kristin Neff te gaan lezen. Kristin heeft onderzoek gedaan naar zelfcompassie en de effecten die het heeft op je leven. Ze legt in dit boek uit hoe ze bepaalde aspecten van zelfcompassie ziet, maar daarnaast staan er ook bij elk hoofdstuk oefeningen om zelfcompassie te beoefenen.

Kristin heeft mij letterlijk leren houden van mezelf. Ik was nog steeds enorm hard voor mezelf toen ik haar boek in handen kreeg en het zijn haar woorden die mij anders hebben leren zien. Er is geen enkele reden waarom je niet van jezelf zou houden, geen enkele reden waarom je liefde niet waardig zou zijn. Brené opende het pad, maar Kristin overtuigde me volledig. Niet zomaar rationeel, maar vooral diep vanbinnen.

Tara Stiles – Power food, yoga en meditatie

tara stiles

Ik las het boek van Tara Stiles nog voor ik drie voorgaande boeken las. Eigenlijk zelfs voor ik David Dewulf herlas dit jaar en begon aan mijn nieuwe pad. Tara is heel belangrijk geweest, omdat zij mij motiveerde om verder te gaan. Ze heeft een heel nuchtere kijk op het veranderen van je leven en eigenlijk zegt de Engelse titel van dit boek veel meer: Make Your Own Rules Diet.

Loop niet weg omwille van het woord dieet, want Tara’s boek gaat niet over diëten. Het gaat over goed in je vel zitten en die stappen nemen die je daar brengen. Ze legt vooral de nadruk op ‘je eigen regels’, want enkel jij weet natuurlijk wat het betekent om goed in je vel te zitten. Ze legt uit waarom de regels van anderen volgen je alleen maar vervreemd van je lichaam en daarmee van jezelf. Ze daagt je dus uit om je eigen regels op te stellen.

Het was belangrijk voor mij om Tara te lezen voor ik aan de andere boeken begon, omdat ik op die manier ook ben gewaarschuwd voor de valkuil waar ik al vaker ben ingetrapt, namelijk de regels volgen die anderen in hun boek zetten. Geen goed idee, je volgt best de regels die voor jou werken. En dat is ook wat ik heb gedaan met bovenstaande boeken die mijn leven hebben veranderd. Dat eruit gehaald wat voor mij het verschil maakte!

Welk boek heeft jouw leven veranderd?

7 Replies to “5 boeken die mijn leven veranderden”

 1. Toevallig las ik gisteren een artikel over het boek van Dewulf. Heb hem al op mijn verlanglijstje staan. De boeken van Brown en Neff liggen hier. Ik doe al een jaar mijn best om ze te lezen, maar het lukt me nog steeds niet. Het zal wel een reden hebben. De tijd om te lezen komt vanzelf weer.
  Marion onlangs geplaatst…Dagje zwaar chillenMy Profile

  1. Grappig toeval, Marion!
   Sommige boeken lees je gewoon wanneer het moment daar is. Ik probeerde jaren ‘De kracht van het Nu’ te lezen en raakte er niet door. Nu heb ik het onlangs gelezen en was het een en al herkenbaarheid. Sommige ideeën hebben hun tijd nodig 🙂

 2. Fijn dat je er een heel artikel aan hebt gewijd!

  De eerste heb ik gelezen en is werkelijk het enige boek van Dewulf dat bij mij gepakt heeft en waar ik ook uit heb geleerd. Het tweede boek kocht ik op het boekenfestijn afgelopen herfst (ja afgelopen, het sneeuwt nu hier 😉 ). Dus op de goede weg denk ik zo!

  Verder vond ik die laatste aanrader heel interessant! Dus Bedankt!

  1. Wat jammer dat dat het enige boek van Dewulf is waar je wat hebt uit geleerd, want ik vind persoonlijk heel veel van wat hij vertelt uiterst leerzaam. Het heeft mij enorm geholpen op mijn pad. Waarschijnlijk is mindfulness dan ook niets voor jou.
   Hopelijk heb je iets aan de andere boeken!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.