Op het moment dat deze blogpost online komt, staan ik en mijn Lief aan de start van de eerste dag van de vierdaagse van de IJzer. Deze mars, die een van de officiële marsen georganiseerd door defensie is, duurt vier dagen en er kan gekozen worden tussen verschillende parcours. Samen met mijn Lief besloot ik om vier dagen 32 kilometer te wandelen. En ik ben van plan om jullie daarvan op de hoogte te houden!

Het is de 43e editie van de Vierdaagse van de IJzer dit jaar. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog vormt dit jaar de rode draad doorheen het evenement. De Vierdaagse van de IJzer ontstond toen een dagwandeling werd georganiseerd in het jaar 1967 door ‘de Orde van de Paardevisser’ van Oostduinkerke. Het was de bedoeling om de traditie van de garnaalvisserij te paard te eren en anderzijds het toerisme in de Westkust te promoten. Het initiatief blijkt een succes en ieder jaar volgt een nieuwe editie.

Pas in 1972 wordt voor het eerst defensie betrokken bij het organiseren van deze tocht en hij groeit in dat jaar uit tot de ‘Driedaagse voettocht van de Westhoek’. De vierdaagse voettocht wordt voor het eerst georganiseerd in het daaropvolgende jaar 1973. De vierdaagse voettocht van de IJzer ontstaat. De volledige historiek is hier te lezen.

Voor de Vierdaagse van de IJzer kan de deelnemer kiezen tussen een wandeltocht van 8, 16, 24 of 32 kilometer. Het is de eerste keer dat we deelnemen en we besloten om meteen vier dagen te wandelen. De afstand die we elke dag zullen afleggen is 32 kilometer. We vertrekken telkens rond 8u30 aan een post om voor 18u de dag af te sluiten.

Aangezien ik het leuk vind om te ploggen en de afgelopen tijd zich geen opportuniteit daarvoor had voorgedaan, leek het me leuk om de komende vier dagen telkens af te sluiten met een plogje. Jullie zullen de komende vier dagen dus een mooi fotoverslag krijgen van de vier tochten die we gelopen hebben.

Ik heb er alvast heel veel zin in en mijn Lief ook. Even lekker buiten met enkel de voeten om te verplaatsen. Mijn rugzakje met water, pleisters en zalfjes staat alvast klaar!

Hebben jullie wel eens een mars gelopen of een voettocht gedaan?

7 Replies to “Vierdaagse van de IJzer”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.