Vandaag was de eerste dag van de Vierdaagse van de IJzer waarbij we hadden besloten om 32 kilometer te wandelen. We zijn wel gewoon van wat te gaan wandelen, maar dit hoge aantal kilometers toch niet. Vol goede moed begonnen we eraan. Jullie kunnen even meekijken in deze plog!

vierdaagse ijzer

Rond zes uur gaat onze wekker af. Wanneer ik naar buiten kijk, ben ik toch wel verwonderd. Vorige week werden we rond dit uur namelijk nog wakker met veel meer licht. Toch spring ik na een paar minuten snoozen uit bed. Tijd om te gaan douchen!

vierdaagse ijzer

Na een warme douche kleed ik me aan. Wanneer ik ga wandelen vind ik het fijn om laagjes te dragen, zo kan je makkelijk aanpassingen doen aan de temperatuur. Een topje dus, met daarboven een sweater en dan een regenjas! Maar die laatste doe ik pas aan voor we uit huis gaan.

vierdaagse ijzer

Eerst is het tijd voor een stevig ontbijt. Voor je aan zo’n lichamelijke inspanning begint, kan je het natuurlijk niet maken om niet goed te ontbijten! Brood, fruitsap en koffie natuurlijk! We maken samen twee rugzakjes klaar met voldoende water, fruit en ook een pakje druivensuiker voor onderweg. Nadat we besloten hebben welke jassen we meenemen, springen we in de auto en zijn we op weg!

vierdaagse ijzer

De eerste startplaats van de vierdaagse is Oostduinkerke. We hebben een beetje pech onderweg, want door wegenwerken moeten we uiteindelijk nog een stuk terug keren. We rijden verder via de autosnelweg en komen vlot op onze bestemming aan!

vierdaagse ijzer

Daar is het dan natuurlijk eerst tijd voor koffie! Eigenlijk moesten we gewoon alletwee dringend gebruik maken van het toilet en dan hebben we de beleefdheid om ook iets te drinken (heel handig natuurlijk). We nemen beiden een koffie die we nogal snel opdrinken en vervolgen onze weg naar de startplaats.

vierdaagse ijzer

Aan de startplaats krijgen we een kaart waarop de route voor vandaag staat, kunnen we ook flesjes water verkrijgen en scannen we onze kaart voor de start. We kunnen vertrekken!

vierdaagse ijzer vierdaagse ijzer

vierdaagse ijzer

We lopen eerst een route langs de duinen, door woonwijken en zelfs een park om dan uiteindelijk aan te komen aan de zee. Toen we daar waren hadden we al meer dan vijf kilometer in de benen. De route die langs de zee liep, was deels op de dijk (minder fijn vanwege het vele volk) en deels in op het strand en de duinen (een betrekkelijk moeilijke route). Eigenlijk was dit niet zo’n fijn stuk voor mij en Lief want we zijn geen zeegangers, tenzij in de winter met de honden wanneer iedereen anders thuis blijft.

vierdaagse ijzer vierdaagse ijzer

Midden in de duinen kwamen we het bordje van tien kilometer tegen. Het was toen ongeveer elf uur en we waren behoorlijk opgezet met dat resultaat. Al ongeveer een derde van de wandeltocht hadden we achter de rug.

Er werd nog een deel gewandeld in de duinen en op de dijk. Toen we de vijftien kilometer waren gepasseerd en dus de helft achter de rug hadden, begonnen onze magen toch aan te geven dat het tijd was voor een hapje tussendoor. De spieren begonnen ook te verkrampen, dus besloten we om even te stoppen. Even iets lekkers eten. Tja, dan neem je langs de kust ook niet meteen de meest gezonde keuze.

vierdaagse ijzer

Maar lekker was het wel! De maaltijd gaf mij terug wat energie, maar voor mijn Lief was het eigenlijk geen goed idee geweest om te stoppen. Hij begon hoofdpijn te krijgen en zijn heup en knie hadden er blijkbaar genoeg van. Geen probleem, zei hij, we gaan gewoon verder. Het zal wel over gaan…

Dus gingen we verder over de dijk…

vierdaagse ijzer

om vol enthousiasme voorbij het bordje van twintig kilometer te komen!

vierdaagse ijzer

Dat bordje van twintig kilometer was eigenlijk een beetje een verlossing, want daarna konden we een weg volgen die veel meer in ons straatje ligt: het bos in!

vierdaagse ijzer

Het was heerlijk om daar te kunnen wandelen: aarden paden, prachtige bomen. Jawel, we houden van het bos! We vertoefden er ongeveer een uurtje en kwamen daarna terug op een weg uit, maar gelukkig was dat enkel om daarna tussen de velden te gaan lopen.

vierdaagse ijzer

Hier namen we even rust voor we weer verder gingen. We waren de vijventwintig kilometer voorbij en ons lichaam begon aan te geven dat het nu echt wel genoeg was geweest. Ook bij mij begonnen mijn heupen en dijen te verkrampen, maar opgeven stond niet in ons woordenboek. Na dit rustpuntje liepen we dus verder om de laatste zeven kilometer te wandelen.

vierdaagse ijzer vierdaagse ijzer

Langs mooie gebouwen en over het militair vliegveld deden we de laatste kilometers. Daarna kwamen we terug in de bewoonde wereld. Maar het was gewoon voet voor voet verder gaan om de finish te halen. Alles deed ons pijn en we konden elkaars tempo niet meer volhouden, waardoor ik een beetje eerder aankwam dan mijn Lief. Dat was niet zo erg, het scheelde vijf minuten en we hadden het gehaald!

vierdaagse ijzer

Met onze pijnlijke spieren moesten we dan nog een eindje lopen naar de auto om dan naar huis te rijden. We hadden beiden nooit kunnen voorspellen dat autorijden zo lastig kon zijn…

vierdaagse ijzer

Op het dashboard zien jullie trouwens twee bloemetjes liggen die ik van mijn Lief gekregen heb om me te troosten. Toen we thuis kwamen, zijn we onder de warme douche gesprongen om de pijnlijke spieren op te warmen. We eindigden echter al gauw in de zetel. Veel zin om te koken of om iets anders klaar te maken had ik niet meer. Ik nam dus gewoon een kommetje cornflakes om de kleine honger te stillen.

vierdaagse ijzer

We keken samen nog een film via Netflix voor we in bed kropen om te knuffelen met Luna. Het gebruikelijke ritueel voor we gaan slapen.

vierdaagse ijzer

We hadden ons nogal mispakt aan de afstand. De laatste zeven kilometer waren er echt teveel aan. Op het einde van de dag liepen we er met z’n tweetjes bij alsof we oma en opa waren. We schakelen toch best een rustdag in voor we opnieuw beginnen, en deze keer met een kortere route die haalbaarder is!

7 Replies to “Vierdaagse van de IJzer | 18-8”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.