Vier je successen, is vast het beste advies dat ik ooit gekregen heb. Het was zo’n periode waarin ik het weer ontzettend moeilijk had. Ik probeerde mijn hoofd boven water te houden, terwijl mijn melancholie weer langs alle kanten aan me trok. Ik zag hoe alles verkeerd liep, anders dan ik het had gepland. En toen kreeg ik dat advies van iemand die een ware leermeester voor me werd.

Mensen hebben de neiging om de dingen te onthouden die niet goed zijn gegaan. Ze onthouden hoe ze de glazen omstootten, hun beste vriend een sneer gaven, vergaten om die ene belofte na te komen. Ondertussen zijn ze vergeten hoe ze hun zus geholpen hebben door haar kind op te vangen, dat ene telefoontje pleegden waar ze zo tegenop zagen of alweer iemand deden lachen. We straffen onszelf voor de fouten die we maken, maar vergeten onze successen te vieren. Ondertussen vragen we ons af waar het allemaal mis liep. Tijd om het advies van mijn leermeester op te volgen!

Focus op het goede

Wat je aandacht geeft, groeit. Het is een wijsheid waar men me al vaak mee om de oren heeft geslagen, maar ze klopt. Wie zich focust op de goede dingen in het leven, en dus ook op zijn eigen successen, zorgt voor een shift van doemdenken naar appreciatie en oplossingsgericht denken.

Positieve gedachten openen ruimer perspectief. Ze laten je nieuwe mogelijkheden en diepere dimensies ontdekken. Van positieve gedachten word je ook een stuk gelukkiger dan van negatieve gedachten. Geef je de successen in je leven de aandacht die ze verdienen dan wordt ook je zelfvertrouwen en je geluksgevoel een stukje groter.

Het hoeven geen grote successen te zijn die je viert. Vaak kunnen de kleine dingen die het verschil maken. Zo heb ik wel eens gevierd dat ik durfde bellen naar een klant, iets waar ik totaal geen zin in had. Of dat ik ondanks alle tegenzin toch met de fiets naar het werk ging. Ik heb ook al gevierd dat ik iets niet gedaan had: nieuwe schoenen kopen die ik niet nodig heb, bijvoorbeeld. Voor mij waren het kleine successen. En dat verdiende een feestje!

Een kleine kanttekening die ik hierbij wil maken, is dat het niet de bedoeling is om jezelf te verplichten positief te denken. Ga ook de negatieve dingen niet uit de weg, ga ze niet negeren. Het omgekeerde werkt namelijk niet: het is niet omdat je iets geen aandacht geeft dat het stopt met groeien. Met het onkruid in mijn tuin werkt het niet en met het onkruid in je hoofd dus ook niet.

Lees ook: niet meer vechten, maar accepteren

Tijd voor een feestje

The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate.

– Oprah Winfrey

Onze successen vieren, is iets wat we niet gewend zijn. Zeker wanneer we het over kleine successen hebben, is het niet eenvoudig om te bedenken hoe je dit succes nu zal vieren. Dat telefoontje naar die klant, daarvan kan je jezelf toch moeilijk op een etentje trakteren, toch?

Persoonlijk vind ik elke reden voor een etentje een goede reden, maar het is niet zo duurzaam voor je portemonnee als je voor elk klein succes een etentje plant. Er zijn echter meer dan genoeg andere leuke dingen om je successen te vieren.

Waarom trakteer je jezelf niet eens op een rustmomentje? Wanneer je net een grote inspanning hebt gedaan om iets te verwezenlijken, kan onze ziel namelijk wel wat extra voeding gebruiken. Zo’n rustmoment kan de ideale manier zijn om weer op te laden zodat je weer volledig voor je doelen kan gaan.

Lees ook waarom we rustmomenten zouden moeten inplannen

Wil je toch je kleine successen vieren, maar gaan voor iets groots dan kan een spaarpotje voor succes een idee zijn. Je kiest iets ontzettend leuks als doel om voor te sparen, een dagje sauna bijvoorbeeld. Je geeft jezelf ook een bedrag per succes dat je in je spaarpot mag doen. Dan is het kwestie van bij elk klein succes wat geld in je spaarpot te stoppen. Wedden dat je sneller dan je denkt dat dagje sauna bij elkaar hebt gespaard?

Daarnaast is een Happiness Jar een leuk idee. Bij een Happiness Jar schrijf je momenten op die je gelukkig maken om die in een glazen pot te stoppen, zodat je ze met een glimlach kan teruglezen op minder goede dagen. Ditzelfde principe kan je gebruiken voor je successen: schrijf kleine momenten van succes op en stop ze in de pot. Wanneer je weer eens worstelt met het leven (of een opdracht) kan je jouw successen terug lezen om jezelf eraan te herinneren wat je allemaal bereikt hebt.

Maar je successen kan je natuurlijk ook met eenvoudige dingen vieren: met een glaasje champagne om te klinken op wat je bereikt hebt, door je favoriete geurkaars aan te steken, door je favoriete gerecht klaar te maken of gewoon door een vreugdedansje te maken op jouw favoriete nummer.

Hoe je je succes ook viert, zorg ervoor dat je niet vergeet om het te doen. Want succes komt na heel veel inspanningen. Het komt niet zomaar toevallig op je weg. Je hebt er vaak hard voor gewerkt. En dat verdient een beloning zodat je er weer met volle moed tegenaan kan gaan. Daarom ga ik vandaag genieten met een heerlijk kopje thee op de bank!

Wat is jouw laatste succes en hoe heb jij het gevierd?

Copyright foto’s Christophe Louage

vier je successen pinterest

4 Replies to “Vier je successen, de grote en de kleine”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.