Vaak was het onderwerp van onze gesprekken, van onze fantasieën, van onze toekomstdromen. Het heeft voor twijfels en onzekerheid gezorgd. Wanneer zouden we er klaar voor zijn? Onze onafhankelijkheid en het mooie leven wilden we niet zomaar opgeven. De een keer er al naar uit, terwijl de ander de boot nog even afhield. Uiteindelijk werd de knoop dan toch doorgehakt in mei: ik stopte met mijn anticonceptie. Begin juli werden onze vermoedens bevestigd door twee mooie roze streepjes op de predictor. Begin 2017 mogen wij ons eerste kindje verwachten.

Hellup

hellup
Uiteraard waren we blij toen we het nieuws hoorden. Natuurlijk sprong ik in eerste instantie een gat in de lucht. We waren euforisch dat het allemaal zo vlot was gegaan. En toen sloeg de twijfel en de angst toe. Had ik hier echt wel goed over nagedacht? Was ik er echt wel klaar voor?

Waar ik eerst zo blij was dat het allemaal zo vlot was gegaan, kreeg ik plots last van koudwatervrees. Het was gewoon allemaal veel te snel gegaan. Toen ik de beslissing maakte om de anticonceptie links te laten liggen, had ik wel verwacht om in het najaar effectief zwanger te zijn, maar niet om twee maanden later een positieve test in mijn handen te houden. Samen met de eerste zwangerschapskwaaltjes drong het besef van de consequenties van onze beslissing tot mij door.

Negen maanden wennen

negen maanden wennen

Vijf maanden later kijk ik met humor terug op die periode. Langs de ene kant was het vreselijk om al die gevoelens door je heen te voelen razen en niet goed te weten wat je ermee aan moet vangen. Langs de andere kant zijn we behoorlijk goed op tijd begonnen met allerlei praktische zaken regelen waardoor ik nu veel meer rust heb.

Ik vind het eigenlijk wel grappig hoe ik in het begin zo in paniek sloeg, terwijl je als ouders wel negen maanden – oké, eigenlijk maar acht maanden – tijd hebt om te wennen aan het idee dat je leven helemaal zal veranderen.

Wanneer je voor het eerst de beslissing neemt om zwanger te worden, kan je nooit echt de impact daarvan inschatten. Je hebt gewoon geen flauw besef wat het betekent om leven te dragen. Je weet niet wat het is om mama of papa te worden, om een gezin te gaan vormen. Een groot deel van dit hele gebeuren is nog steeds een mysterie voor mij. Maar het mysterie heeft een heel andere betekenis gekregen.

In blijde verwachting

in blijde verwachting

Ik hoop dat ik de laatste drie maanden van mijn zwangerschap met dit heerlijke gevoel van ‘in blijde verwachting zijn’ mag beleven. Zwanger zijn is misschien een fysiek gegeven, maar het is een psychisch en emotioneel gebeuren. De emotionele roalercoaster van de afgelopen maanden heeft nu plaats gemaakt voor een stabiel gevoel.

Het is nog steeds heel spannend allemaal. Ik heb geen besef wat er op mij af komt. Het grote mysterie van het leven is nog steeds even groot. Toch geloof ik nu dat het allemaal wel goed komt. Ik geloof in de keuzes die ik heb gemaakt – voor zover ik er iets over te zeggen heb – en dat de natuur zijn werk wel zal doen. Vertrouwen en kunnen meegaan op de deining van de golven, dat is wat ik de komende maanden het liefst zou doen. En verder zien we wel wat er komt.

Ondertussen blijven we verwachtingsvol wachten.

6 Replies to “Verwachtingsvol”

 1. Ik vind dat jullie dat best wel goed doen hoor. Jullie zijn inderdaad alvast goed voorbereid.
  Maar op het leven zelf kan je je nu eenmaal niet voorbereiden. Niet op dat van ons zelf, noch op dat van iemand anders. Eens in verwachting van een kindje is alles een beetje een mysterie.
  Zelfs eens je kind vijf jaar is, blijft alles nog steeds een mysterie. Toch zeker als het je eerste is, denk ik.

  Deze morgen droeg ik haar in mijn armen. Ze houdt ervan om te spelen alsof ze nog een baby is… Als ik dan minuscuul haar gezicht bewonder, ben ik nog steeds van mijn melk bij de gedachte dat dit mooi meisje echt ons eigen kind is. Op zo’n momenten vraag ik me af waarom ik soms geprikkeld kan rondlopen, omdat ik niet goed geslapen heb of de dingen niet lopen zoals ik zou willen.

 2. En zo is het maar net, die negen maanden zijn niet voor niets, vooral bij de eerste 😀 Zelf was ik andersom ik kon niet wachten om zwanger te geraken en inderdaad dat heeft mij anderhalf jaar gekost voordat het zover was…

  Geniet ervan en de rest komt vanzelf 😀

  X

  1. Ik denk ook echt dat dat een verschil maakt hoor, dat het bij ons zo snel ging. Dat ik daarom ook wel eventjes paniek voelde. Maar uiteindelijk zijn er nog negen maanden om te wennen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.