Op Netflix staan vier series waar ik ooit aan begon, maar die ik nooit uitkeek. Als ik al doorheen het eerste seizoen raakte, dan is dat een prestatie. Wanneer mijn Lief een film opzet, val ik steevast in slaap na het eerste half uur. En ook al ben ik dan een heuse fan van Harry Potter en Lord of the Rings – en heb ik van beiden alle verfilmingen – toch kan ik mijn smartphone niet links laten liggen wanneer ik een van deze films opzet. Meestal doe ik dat dan ook nog eens wanneer ik niet in staat ben om te lezen, bij heel hoge uitzondering, waardoor ik in slaap val zodra de eerste minuten van de film voorbij zijn.

Als tiener en jonge twintiger was ik nochtans niet afkerig van een goede film. Zoals veel studenten trok ook ik in de weekends naar de film om daarna op café de avond, enfin de nacht, af te sluiten. De verfilmingen van Harry Potter en Lord of the Rings heb ik gezien. Naar mijn mening is Lord of the Rings zelfs een van de beste boekverfilmingen die ik gezien heb. Alhoewel mijn mening er niet echt toe doet, want eerlijk gezegd heb ik er ook niet zoveel gezien.

library

Hoe ouder ik word, hoe minder series en films mij interesseren. Ik vind het jammer dat zoveel voor mij wordt ingevuld. Het liefst gebruik ik mijn fantasie: de beelden die zich in mijn hoofd vormen van de gebouwen en landschappen, de gezichten en lichamen van de mensen, die kleine trekjes die zo eigen zijn aan bepaalde personages en het invullen van de spanningen die tussen de mensen heersen. Ik zie het voor me wanneer Jamie een woede-uitbarsting krijgt, of hoe Clodagh zich vol angst om haar geliefde door de Andere Wereld beweegt. Ik zie de gevechten op het gezicht van Rhand wanneer hij zich hard wil opstellen om zijn geliefden te beschermen, maar tegelijkertijd voelt hoezeer hij naar hen verlangt.

Maar al te vaak missen films of series de diepgang die ik terug vind in boeken. Hoe gevoelens en denkpistes van de personages worden verwoord. Hoe een paar woorden blijven hangen in de lucht en ik de brok in de keel voel zitten van Egwene Alveren wanneer ze haar plannetjes probeert door te drijven bij de Zaal. Of hoe de koppigheid van Meggie haar weer in de nesten werkt wanneer ze haar vader probeert te redden.

Ik keur het zeker niet af wanneer mensen de series of verfilmingen kijken. Helemaal niet! Het is weer een manier waarop schrijvers met hun verhalen mensen bereiken. Het is alleen mijn stijl niet. Dus ga ik lekker in de zetel hangen, met een goed boek!

travelled

10 Replies to “Verfilming, nee bedankt!”

 1. Haha, ik heb dat juist tegenovergesteld. Als ik een boek heb gelezen wat mij echt heeft geraakt, of wat mij echt pakt (fantasy, always fantasy) dan wordt ik zo nieuwsgierig naar hoe ze het zouden gaan verfilmen. Een film van een boek wat ik geweldig vind, kan mij echt heel blij maken. En ja, soms vallen films tegen, maar de manier waarop jouw boekpersonages ineens leven op een scherm kan ook erg mooi zijn. Althans, dat vind ik dus. 🙂

  1. Een geheel andere denkwijze dan de mijne 🙂 Maar hé, als jij daar van kan genieten dan kan ik alleen maar blij zijn dat men nog de moeite doet om een film te maken van een boek.

 2. Haha, ik vind meestal het boek ook echt beter dan de film. Meestal lees ik dan ook eerst het boek zodat ik nog ‘blanco’ ben en mijn eigen fantasie niet beïnvloed wordt door de film. Lord of the Rings en The Hungergames vond ik wel fantastische verfilmingen.
  Jenn onlangs geplaatst…Review: Karvan Cevitam GOMy Profile

  1. Met The Hungergames is dat dan best gek, want ik heb de eerste film dus gezien, maar ik heb nooit een van de boeken gelezen. Hoewel ik het verhaal behoorlijk sterk vond. Misschien moet ik toch maar eens de boeken ter hand nemen en de gehele serie lezen. De films kijken, zal ik toch nooit doen lol.

 3. LOTR, het zal wel aan mij liggen, echt heus waar, ik had dat boek al ver voor de films kwamen, ik ben er wel 50x in begonnen, maar ben er nooit maar dan ook nooit doorheen gekomen, hahaha

  Toen kwamen de films, ja nu ga ik het snappen, nu ga ik het leuk vinden, ik heb ze alle drie in de bios gekeken en alle drie vind ik ze niks aan… niet mijn verhaal dus!

  HP, jaaaaaaa dat dan weer wel, of Titanic heb ik maar 6x in de bios gezien laat staan op dvd later, hahahaha

  Een film kan mij heel erg boeien ook op dit moment, hangt van het verhaal af en vaak zijn het niet eens boek verfilmingen wat ik kijk, maar waargebeurde verhalen of dansfilms, mindless high school films of met spanning, en misschien zijn er wel boeken van, maar dan weet ik het niet eens.

  En soms, val ik in slaap en wordt wakker als ie bijna afgelopen is, hahahaha heerlijk is dat!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Dinsdag Picassodag #4My Profile

  1. Je bent zeker niet de enige die niets vond aan de boeken, omdat de schrijfstijl van de schrijver gewoon enorm hoogdravend is. Dat ligt dus zeker niet aan jou. Over de film, tja, daarover zijn de meningen natuurlijk weer verdeeld. Maar hé, over smaak en kleur valt niet te twisten 🙂

 4. Een goede verfilming zou eigenlijk moeten zorgen dat je fantasie ook daarbij getriggerd wordt, bv. door kleur- of cameragebruik of door een heel goede sfeer neer te zetten. Dan maakt het zelfs niet meer uit of je eerst het boek las of eerste de film zag. Het beste voorbeeld is ‘A Clockwork Orange’. Kubrick en Burgess hebben er elk op hun manier een kunstwerk van gemaakt. Zo zijn het boek en de film even uitdagend.
  Maar ‘k heb de indruk dat je bericht soms over films in het algemeen gaat en niet alleen over verfilmingen?

   1. Hihi, dat had ik begrepen. Ja, een goede verfilming zou de fantasie ook kunnen prikkelen en hoewel ik het voorbeeld dat jij noemt echt een goed voorbeeld vindt (de versie van Kubrick heb ik gezien en vond ik ook heel goed, maar ik hou wel van Kubrick in het algemeen), geldt dit eigenlijk voor zeer weinig verfilmingen. Ik heb het wel degelijk over verfilmingen, alleen ken ik de meest commerciële versies. En misschien zit het daar wel.
    Films van Kubrick of Lars von Trier kan ik wel smaken, net vanwege die dubbele bodem in hun films. Misschien moet ik nog maar eens een Kubrick kijken, dan val ik vast niet in slaap!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.