Een van de mooiste cadeau’s die ik afgelopen jaar gekregen heb, is er eentje dat ik onverwachts van vrienden heb gekregen. Zo’n mooi geschenk had ik nooit verwacht. Eigenlijk besefte ik zelf niet goed dat ik iets miste tot ik het aangeboden kreeg: verbondenheid.

Losgeslagen

Alles begon eigenlijk tijdens de jaarlijkse conventie van Greencraft begin mei. Tijdens deze vierdaagse komen we met samen met allen die deze traditie volgen en een warm hart toedragen. Zoals altijd duurde het even voor ik er weer in slaagde om echt contact te leggen, maar na mijn broodnodige ‘ik-kijk-de-kat-uit-de-boom-periode’ waren er magische momenten met een aantal lieve mensen. Momenten om in te kaderen.

Eenmaal thuis voelde ik me volledig losgeslagen van de wereld en het werd steeds duidelijker dat dit een gevoel is wat ik al tijden bij me draag. Alle jaren hard werken aan mijn persoonlijke groei – omdat ik dat nodig had – had ervoor gezorgd dat ik de connectie met de mensen om mij heen verloren was. Ik heb wel regelmatig eens een heel intense vriendschap gekend, maar de verbondenheid met de wereld rondom mij was weg.

mooi cadeau

Dat besef schreeuwde ik op een bepaald moment uit op facebook – niet mijn gewoonte, maar ik moest het echt kwijt aan de wijde wereld. Lieve vrienden van ver en dicht reageerden op dat bericht. Ik besloot om het heft in handen te nemen en legde met een aantal van hen contact.

Het mooiste cadeau

Wat was ik verbaasd toen ik merkte hoe mensen voor me klaar stonden, hoe ze eerlijk naar mijn verhaal luisterden en hoe er zelfs mensen in mijn omgeving zich herkenden in wat ik vertelde. Door die telefoontjes, die gesprekken, smeedde ik plotseling banden met mensen waarvan ik nooit had gedacht dat ze er voor mij zouden zijn.

Er vloeide een heel intens contact uit voort met een iemand in het bijzonder die mij eigenlijk een enorme duw in de rug gaf. Ik weet niet of ik het ooit duidelijk heb gezegd, of hij het zelf wel beseft, maar door onze gesprekken over uiteenlopende onderwerpen slaagde ik erin om me weer open te stellen voor de wereld rondom mij. Voor het eerst sinds lange tijd ontwaakte dat kleine vlammetje in mij dat mij verbindt met andere mensen.

verbinding

Deel van het web

Door verbondenheid in een aantal situaties echt te ervaren, begon ik ook steeds meer te beseffen wat mensen nodig hebben om open te staan voor die ervaring. In eerste instantie zorgden mijn lieve vrienden ervoor dat ik die verbondenheid bij hen ervaren heb, maar bij je vrienden ben je niet elke dag.

Vandaag kan ik gerust zeggen dat ik van enkele momenten naar een bijna permanente staat van verbondenheid ben gegaan. Natuurlijk zijn sommige contacten met mensen intenser dan andere contacten, maar ik sta meer open voor de verhalen van anderen en hun gevoelens. Verbondenheid vereist empathie, compassie en een dosis liefde. Door mij weer te verbinden met de wereld om mij heen, voel ik gewoon weer compleet, een deel van het grote web van het Universum.

4 Replies to “Verbondenheid”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.